Любовно послание за 1 милиард от Франция до Русия

Френският военен кораб „Мистрал“. Снимка: Посолство на Франция

От една страна може би не е изненадващо, че Франция ще продаде свръхмодерен хеликоптероносач на руския флот, макар Русия да продължава да окупира незаконно суверенна нация, която поне на теория се радва на добри отношения с Франция. В крайна сметка, времената са трудни. Три четвърти от един милиард долара са три четвърти от един милиард долара. И Франция никога не е крила склонността си да пренебрегва принципите, когато става въпрос за запазване на изгодни търговски отношения със страна, осигуряваща голяма част от петрола и газа в Европа.

При все това ние го намираме за изненадващо, може би защото си спомняме за посредническата роля на френския президент Никола Саркози при прекратяването на конфликта от август 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия, малката й южна съседка. Русия обеща на Саркози редица неща, сред които, че ще се изтегли до позициите и числеността на въоръжените сили отпреди войната. Саркози обяви тези обещания като голям успех за френската дипломация и по-точно за дипломацията на Саркози. След това Русия мигновено наруши тези обещания и до ден днешен продължава да е в голямо нарушение със споразумението за примирие, като владее части от грузинската територия.

Така че, да, смятаме за изненадващо, че отговорът на Саркози на това руско нарушение е да предостави на руския флот кораб, който ако бъде разположен в Черно море, ще направи Русия много по-способна да нанесе следващия път поражение на Грузия или на всеки друг съсед, който има брегова линия и накърни чувството за имперско величие на Владимир Путин. Всъщност, миналата година командващият руския флот се похвали, че с хеликоптероносач от клас „Мистрал“ във флота си е щял да покори Грузия за 40 минути вместо за 26 часа, колкото бяха необходими през август.

Някои френски официални лица се опитаха да смекчат удара, като изтъкнаха, че френският флот използва този клас кораби, съоръжени със страховито в технологично отношение оръжие, каквото Русия не притежава, за хуманитарни мисии. Аргументацията е толкова абсурдна, че дори онези, които я предлагат, трябва да се смущават. Надяваме се да е така; самият Саркози изглежда е имунизиран срещу срама.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.