Антон Машев – какво е да си емигрант при комунизма

Aнтон и Лидия Машеви по време на сватбата им през 66 г. Само 12 дни по-късно двамата ще направят дръзкото си бягство. Снимка: архив на Лидия Машева

Б. р. – Продължение от вчера („С гумена лодка през Желязната завеса“) на морската одисея на двама български младоженци, които през лятото на 1966 г. преплуват по Черно море с малка гумена лодка границата с Турция. Историята е извадена от тетрадка, намерена от Фреди Фосколо в архива на Антон Машев, който е извършил това рисковано бягство със съпругата си.

Историята е втора част от написаното в същата тетрадка от Антон Машев, току-що приземил се на Запад, плюс допълнение със спомен от Фосколо. Машев рисува в телеграфен стил щрихи от първите месеци на емигрантския си живот:

В общежитието заварваме 6 българи, 2-ма турци, 3-ма унгарци и 1 румънец. Разказват се истории за бягства.

– Учител по математика, с един свой приятел, се свързва с човек от Коларовград (дават му по 50 лв.), а той от своя страна ги свързва с друг, който ще ги преведе през границата (на него по 10 лв.). Стигат до Бургас с кола, оттам продължават пеш. Вървят два дни, само през нощта, през деня седят затворени в мазе на хора, близки  на водача. Те имат ножове. Водачът ги води 50 крачки след или пред тях, минават при Малко Търново, тогава, през 50-те години още не е имало мрежа или кльон. Превежда ги през границата и отива с тях до турско село, където ги поема цивилен човек…

– В същите години 7 момчета от гимназията тръгват пак с водач. Те му плащат предварително. Той ги води известно време и им казва : „До границата има 50-60 метра.“ Всъщност това са 5-6 км. След като вървят известно време, разбират че са измамени. Изчакват до сутринта, за да се ориентират къде са. Вечерта отново тръгват, от тях – 4 успяват да преминат границата, 2-ма са заловени и 1 е убит. По-късно, за назидание, комунистите карат техните съученици в гимназията да плюят публично върху заловените…

– Три момчета плащат на възрастен овчар от гранично село да ги преведе. Той ги завежда в неговата плевня като им обещава, че в полунощ ще ги преведе. За да отиде по нужда, едно от момчетата разравя сламата на място и открива трупа на убит човек. Изплашват се и смятат, че са предадени, но решават да се бият, тъй като разполагат с оръжие. Всъщност, старецът бил свързан с милиционер и двамата тихомълком убивали такива бежанци, за да им вземат парите и ги ограбят. И действително, след като в 12 часа през нощта вратата се отваря  и овчарят с милиционерът влизат с фенерче, момчетата ги убиват с ножове и преминават границата…

– Двама приятели навиват един морски механик да ги преведе зад границата с моторна дървена лодка. Малко след тръгването, монтьорът заявява, че двигателя се е повредил. Усещайки измамата, един от двамата го хваща за гушата, но водача им вади пистолет и го убива. Другият вдига гаечен ключ, но срещу оръжието нищо не може да направи. В същото време се появяват граничарите.

20.12.1966 г. В общежитието ни посети Скерлев, представителя на Българския национален комитет (БНК), близък до земеделците. Този комитет помага на емигрантите, но само предлага книги и разговори. Всъщност, БНК не е емигрантска организация, каквато си мислехме, че може да ни позволи още оттук да се включваме в борбата. И преди, 1858, 1870 год. е имало „горещи глави“, „нехранимайковци“ и „хайдуци“. В Букурещ 1866-67 год. е имало разцепление в българската емиграция. Раковски, после Левски и тайния революционен комитет, Каравелов и четите на Филип Тотьо и Панайот Хитов. Едните са искали да се освободи  България без чужда помощ, а други предпочитали да стане това по дипломатически път. Народът е смятал, че четите са изпратени от Комитета, както днес, че антикомунистическата борба се води от цар Симеон. След 100 години положението е същото: БЗНС, социалдемократи, монархисти, националисти. Разединение, приказки, и малко действия.

14.1967 г., Василовден. Празнуването мина горе-долу тихо. Хапнахме, почерпихме се с вино. Разрази се спор, който всъщност не води до никъде. И си давам сметка, че много от присъстващите нищо не знаят за много неща. Гошо иска веднага да тръгне срещу комунистите, той отрича Симеон и с Янчо искат диктатура, вика че ще отиде да умре в България, защото не е тръгнал да печели пари. Всички се убеждават в нещо, в което са всички убедени – че емиграцията ни трябва да се обедини. Янчо пък е песимист; убеден е, че Запада ще загуби и че след две-три години Франция и Америка ще бъдат комунистически.

Февруари, 1967 г. Скоро ще ни излязат визи за Франция. Бездействаме. Връхлитат ме мисли и спомени. Какво правим тука, какъв ще е утрешния ден, от какво сме се спасили? А ако не бяхме успели? Белене – Ловеч – извънредно тежки условия, бой, непосилна работа, глад и студ. Някои, за да се отърват, предпочитат затвора. Сещам се за случая с мой познат. Той усеща, че ще го претрепят. На свиждане с племенничката  си й казва да потвърди, че се е опитвал да я изнасили. Момичето се съгласява да свидетелства. Подава оплакване, човека прави пълни самопризнания и го осъждат на осем години затвор. Така си спасява живота.

Лодката, с която Антон и Лидия Машеви тръгват от плажа на Лозенец и успяват да избягат в Турция през 1966 г. Снимка: архив на Лидия Машева

Комунистите не само ти забраняват свободно да мислиш, а те карат с всички сили да мислиш онова, което те искат и което е в тяхна полза. Те разполагат затова с не малко средства : манифестации, митинги, събрания, кръжоци, колективни мероприятия – екскурзии, театър, кино, забавления. Ако отсъстваш, делиш се от колектива и си набираш черни точки. Човек свободно нищо не може да прави. Нито да говори, нито да гледа, нито да слуша и накрая преставаш и да мислиш свободно. Е, именно от това сме се спасили.

Каква България сме оставили след себе си ?

Политика. Зависима напълно от СССР. Най-вярната партия на Русия. Комунистите – продажници-кариеристи управляват страната. Честните комунисти в немилост, в затвор, или убити. Хората стават комунисти да направят кариера. Общата маса негодува тихо, но без всякаква надежда. Тя няма на кой да се опре. Който не е с комунистите – враг за тях. Некомунистите към всяка проява, дори от най-невинен характер. Терор.

Икономика. Зависима от СССР. Развива се тежка индустрия – военни цели. Хората нямат най-елементарни неща, докато комунистите строят „Кремиковци“ има опашки за найлонови чорапи, вносни картофи и вносни обувки. Търговия на загуба. Изнасят стоки, губят заради валута. В България хубаво грозде и агнешко няма, изнасят грозде и агнета.
Начело – некадърници – комунисти.

Култура
. Социалистическия реализъм – оръдие за комунистическа пропаганда. Истинското изкуство неоценено. Руски филми (непосещаеми), филми от социалистическите страни и съвсем малко западни филми. Никаква литература – западна. Модните течения в изкуството – забранени. Изкуството – в служба на комунизма.
Студенти – ДКМС, бригадири, учком. Учебници – почти с пропаганда на комунизма и Съветския съюз.

Музика. Руска и по-малко западна. „Битълс“, „Ролинг стоунс“ – това е буржуазна, упадъчна, враждебна култура.
Младежта доста знае за Запада. Много младежи мечтаят там да отидат.

Портрети. Където стъпиш, все те гледат образите на Хрущов, Косигин, Брежнев, Трайков, Живков.

Закони. Угодни за комунистите. Те могат да погазят всякакви наредби, за тях всичко е позволено. Ходят на Запад свободно. Работят там, оттам докарват всичко и след това тръбят, че комунизма бил рай.

Милиция  – Прости селяни, които тормозят; Комунисти – оръдия на властта, дошли от селата в София.

Граници – Пазят се извънредно строго, мрежи, стреля се на месо, непрестанно се модернизират с убийствени устройства.

В селата селяните нямат месо, яйца, плодове. Пишат, за да им изпратят от София. Селяните нямат право да имат дори каруца. Само магарета. Има случаи в селата да ядат магарета.

(Край на тетрадката)


За Антон Машев след успешното бягство

Фреди Фосколо

Saint Mandrier/mer на средиземноморския бряг, малко рибарско пристанище до град Тулон. Там сем. Машеви се установява през лятото на 1971 г. Снимка: архив на Лидия Машева

През март месец 1967 г. посрещнах Тони и Лидия на Лионската гара в Париж. Те бяха пътували от Цариград до Марсилия с параход. Тони, който беше завършил балетно училище, бързо си намери работа като шофьор на тежко-товарен камион, а Лидия, заработи професията си аранжор-декоратор. Включиха се веднага във вестник „Млада България“, издаван от по-скорошни емигранти в Париж. Тони беше набелязал хотелите, където отсядат редките групи туристи, дошли от България и скриваше закачени под каросерията на автобусите им вързопи на вестника. През септември 1968 г., слушайки по транзистора българското национално радио от остров Тасос, където прекарваха две седмици отпуска, разбират, че Петър Бояджиев, Александър Иванов, Райна Аръшева и аз сме задържани в София. През януари 1969 г., пиейки сутрешното си кафе в Парижко бистро Тони прочита във вестник „Монд“, че самият той е осъден задочно на 14 години затвор за шпионаж, а Лидия – на 7 години за „неразрешено преминаване“ на границата. Няколко месеца след това се ражда дъщеря им Надя. Но в Париж трудно живеят без морската шир. През лятото на 1971 г. се установяват в Saint Mandrier/mer на средиземноморския бряг, малко рибарско пристанище до град Тулон.  Малко след завръщането ми във Франция  се установих при тях и заедно създадохме строителна фирма с „идеалната цел“ да съберем средства за нелегалното изкарване от България на бъдещата ми съпруга – Райна и дъщеря ни Сузана. Там и ни посрещнаха след успешното приключване на операцията в началото на 1974 г. Същата година се роди синът им Николай. В края на десетилетието, в резултат на усилен труд семейство Машеви купи в Сан Мандрие сюр мер вила, на сто крачки от морето, която нарекоха „Созопол“. В нея в течение на годините намериха подслон не малко български емигранти, между които, разбира се оказаха и агенти. През ваканциите те често посещаваха емигрантското общежитие в Истанбул през което бяха преминали, за да помогнат на някои от новоизбягалите. След 1978 г. Тони не се поколеба да отиде с кола до Финландия за да осъществи връзка с излезлия от затвора, но все още в България негов приятел Петър Бояджиев. И покри финансовите разходи около оборудването на скривалище във фолксвагена комби, с който през лятото на 1981 г. успешно бе проведена операцията за неговото нелегално извеждане от България.

През 80-те години той бе един от най-дейните участници в групата „Диалог“, която през 1983 и 1987 г. успешно проведе кампания за освобождаването на репресираните д-р Николай Попов и на Димитър Пенчев. Включи се в подкрепата на неформалните демократически движения, създали се в България в последните години на режима. В началото на юни 1990 г. в навечерието на законодателните избори Тони и Лидия осъществяват копнежа си да се върнат в свободна от комунисти България. Те кацват на летище София, посрещнати от множество техни приятели, но с прискърбие осъзнават, че от комунизма страната не е освободена. Още в първите години на прехода поведението на Симеон ІІ, когото Тони уважаваше, успя да събуди в него тежки съмнения. Затова през януари 1997 г. той, оставяйки всичко, идва спешно да участва по барикадите в София и провинцията за свалянето на Виденовото правителство. Вече засегнат от болестта, той намира сили да посети родината си и по време на юнските избори през 2001 г. Завръща се огорчен в дома си, където издъхва на 15 октомври същата година. С поведението си семейство Машеви беше успяло да спечели сърцата и уважението на френските им съграждани, тъй че когато в централното кафене на Сан Мандрие някой чуеше българска реч, то всички са знаели да  отвърнат с „Добър ден, как си ?“. На опелото на Антон Машев, извършено от православен свещеник в местната католическа църква, се стече мнозинство, така че площада пред храма едвам стигна да побере скърбящите. Той беше пожелал на гроба му, разположен на най-високото място на хълма над града, да има само дървен кръст. Оттам се простира гледка към безкрайната морска шир.

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.