Русия стъпва здраво в Абхазия с бази и пари

Дмитрий Медведев на предизборен плакат на Сергей Багапш. Снимка: АПН

Руският президент Дмитрий Медведев и лидерът на Абхазия Сергей Багапш присъстваха на подписването на 10 междудържавни споразумения в Москва, включително за създаване на руска военна база в Абхазия. Медведев припомнил на Багапш, че срещата им съвпада с юбилей, важен за Москва и Сухуми – точно преди 200 години император Александър Първи е подписал документ, според който Русия приема Абхазия за свой „поданик“, посочва „Комерсант“.

Съвпадението е повече от символично, пише вестникът, според който Багапш е бил посрещнат с почести „почти на равнище държавно посещение“. Москва признава грузинския регион Абхазия за суверенна държава наред с друга сепаратистка област – Южна Осетия.

До миналата година действията на Багапш за сближаване с Москва бяха възпирани от предизборната кампания в Абхазия, тъй като неговите съперници обвиняваха действащия лидер, че „продавал Родината на Русия“. „Тъй че се налагаше Багапш да не прави резки движения, които биха могли да събудят недоволство у избирателите“. Сега обаче ръцете на президента са развързани – той спечели изборите през декември, а на 12 февруари повторно встъпи в длъжност. Затова, пристигнал в Москва, той започна да наваксва пропуснатото.

За разлика от руските бази в други страни тази в Абхазия ще бъде разположена на безвъзмездна основа, заявил за „Комерсант“ член на руската делегация. Той уточнил, че не се предвижда изпращането на допълнителни военни подразделения в Абхазия – споразумението само узаконявало статута на руските военнослужещи, които вече са на нейна територия, близо 3800 души.

Не били планирани в близко бъдеще и доставки на руски оръжия за Абхазия – армията й „бездруго разполага с всичкото необходимо въоръжение. Освен това, сигурността на републиката изцяло е гарантирана от Русия“. Повечето сключени вчера руско-абхазки споразумения засягат икономическата сфера. Според цитирани участници в преговорите, тези документи полагат основите на мащабни проекти за „стопанско овладяване на Абхазия“ от руски държавни компании.

Сред тях вестникът откроява съгласуваните вече намерения на руските железници да получат 10-годишна концесия върху абхазките железопътни линии и плановете на „Роснефт“ да стопанисва местните бензиностанции и да проучи възможностите за добив на горива от абхазкия черноморски шелф. Освен това, руски фирми желаят да участват в реконструкцията на абхазки летища и в изграждането на морски пристанища – според събеседници на всекидневника, за развитието им ще са необходими около 1,5 до 2 милиарда долара. Помощта на Русия в изграждането на абхазката икономическа независимост обаче няма да се ограничи с тези мегапроекти, подчертава „Комерсант“.

След подписването на руско-абхазките документи в сферата на отбраната и сигурността Военноморският флот на Русия и моряците от граничните войски на Федералната служба за сигурност ще могат да използват съоръжения в пристанищата Сухуми и Очамчира, заявява пред „Независимая газета“ адмирал Владимир Комоедов, бивш командващ руския Черноморски флот.

Днес Черноморският флот е концентриран главно в украинския Севастопол, а базата му в Новоросийск още се строи, тъй че споразуменията с Абхазия са голяма геополитическа победа за Москва, коментира експертът.

„Отсега нататък Черноморският флот ще бъде по-разсредоточен, следователно и по-малко уязвим. Това решава и задачата за защита на абхазкия суверенитет по море“, добавя руският адмирал. Външният министър на Русия Сергей Лавров неведнъж е заявявал, че федерацията смята да следи движението на плавателни съдове в неутралните води на Черно море, за да защити Абхазия от евентуална грузинска агресия. Руски кораби вече са готови да съпровождат абхазките, напомня изданието.

Проблемът вече предизвика безпокойство в Тбилиси. Заместник-председателят на грузинския парламент Паата Давитая смята действията на руски кораби край бреговете на Абхазия за незаконни и твърди, че руснаците създавали база за свои подводници в Очамчир, пише всекидневникът. Адмирал Комоедов обаче отрича. В Русия има икономическа криза; страната има само една дизелова подводница в Черно море, а нови се очакват едва след 5-6 години, заявява той, цитиран от „Независимая газета“.

Гледайки топлите отношения между Русия и Абхазия, мнозина все пак се питат дали има перспективи за някакво сътрудничество между двете държави и Грузия, пише „Росийская газета“. От август 2008 г. за това не бе прието да се говори, забелязва московският официоз по повод въоръжения руско-грузински конфликт в Южна Осетия.

Президентите Медведев и Багапш отправиха сигнал, че едва ли може да става дума за нормални контакти с Грузия в най-близко бъдеще. Поне докато президентът Михаил Саакашвили остава на власт в тази държава, пише вестникът. Кремъл обаче не мисли нищо лошо за грузинския народ, дълги векове поддържал добри отношения с Русия. Затова е убеден, че скоро Москва ще може да се върне към нормални отношения с Грузия. Сергей Багапш изцяло споделя тази линия във външната политика на Русия, добавя „Росийская газета“.

Медведев заяви в отговор на журналистически въпрос, че за него Саакашвили е „персона нон грата“ и няма да поддържа никакви контакти с него, пише „Труд“. Президентът обаче допълнил, че руско-грузинските отношения имат многовековна история и със сигурност ще се нормализират. „Няма лоши нации и народи, има лоши политици“, казал Сергей Багапш. И допълнил, че със Саакашвили трябвало „не да се преговаря, а да му се прочете присъда“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.