Виктор Янукович на икономически кръстопът

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Новоизбраният президент на Украйна Виктор Янукович започна да подрежда приоритетите във външната политика на страната. Сред първите му инициативи може да е включването й в Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан. „Известия“ се обърна към експерти с въпроса как ще кореспондира това с плановете за присъединяване на Украйна към ЕС.

Виктор Янукович е застанал на икономически кръстопът. Изправен е пред избор, който няма да е лесен. От едната му страна е Евросъюзът – Киев отдавна мечтае за членство в организацията, но засега не го пускат в нея. От другата страна е Русия – силен традиционен партньор в търговията, страна с братски народ, чийто език е тъй омразен за украинските националисти.

Решила да съдейства на Запада, Украйна тръгна с гигантски крачки в тази посока – склони да направи големи икономически жертви и влезе в Световната търговска организация (СТО). Дори изпревари на тази дистанция Русия, която упорито се пазари. Логично би трябвало да последва нова глобална стъпка – присъединяване към Евросъюза.

„Икономиката на Украйна е твърде голяма, ако я сравняваме с малките държави, наскоро влезли в ЕС, като България, и е твърде слаба в сравнение с ключовите европейски държави, обясни за „Известия“ Алексей Голубович, председател на директорския борд на „Арбат кепитал мениджмънт“. Евросъюзът изобщо няма интерес да се нагърбва с такова бреме, нали ще се наложи да бъде прекредитирана икономиката на страната, а и трудови мигранти ще нахлуят на тълпи в развитите европейски държави. Затова не може и дума да става за влизане в еврозоната.“

За Украйна остава само един път – пътят, който води на изток. Напълно очевидно ще трябва да избере този вектор в икономическата политика, щом Евросъюзът все още е недостижим блян за страната. И тук обаче нещата не са толкова прости. „Не сме получавали от Киев нито официални, нито неофициални заявки за присъединяване, нито пък са правени опити за преговори“, заяви пред наш кореспондент Сергей Ткачук, прессекретар на комисията на Митническия съюз.

При все че моментът безспорно е подходящ, защото точно сега, след изборите, предстои Украйна да смени курса. Но както заяви пред „Известия“ директорът на Института за страните от ОНД Константин Затулин, „още няма яснота колко е дълбок този процес“. „За Янукович е трудно да формира кабинет, тъй като основният му противник в изборите – Юлия Тимошенко, не признава неговата победа. Парламентът пък е направо в патова ситуация: във Върховната рада няма мнозинство. Затова Янукович ще бъде принуден да склони на компромиси пред депутатите от „Наша Украйна“, партията на Юшченко“, каза експертът. „При това положение няма особена вероятност държавата скоро да влезе в Митническия съюз, но дискусии ще има със сигурност“, добави той.

Междувременно хора от ръководството на украинската Партия на регионите на Янукович правят хаотични и противоречиви изявления. Преди втория изборен тур заместник-председателят на комитета по външнополитически въпроси в Радата Леонид Кожара сподели в „Известия“ желанието да се поддържат най-тесни връзки с Русия. Сега се задейства ефектът на махалото и депутатът разправя, че е невъзможно Украйна да влезе в Митническия съюз, тъй като членува вече в СТО.

„Участието в Митническия съюз естествено означава търговски режим между страните членки. И тези условия може да не отговарят на задълженията, поети от Украйна с влизането в СТО“, подкрепи отчасти тази позиция Евсей Гурвич, научен ръководител на Икономическата експертна група към руското финансово министерство. „Можем обаче да съгласуваме и да понагласим всичко това. Макар че Украйна едва ли ще успее да влезе в Митническия съюз, преди Русия, Беларус и Казахстан да се присъединят към СТО“, допълни икономистът.

Проблемът е, че независимо от членството на Украйна в глобалния търговски клуб никой от другите участници не я възприема като отделен пазар, несвързан с Русия. Затова инвестициите буксуват, пък и търговията е средна работа. А избирателите гласуваха за Янукович, тъкмо за да оправи той отношенията с Русия, да върне на Украйна източните пазари. „За целта обаче трябва, първо, президентът да встъпи в длъжност, и второ, да бъде решен въпросът с оставката на Тимошенко от премиерския пост. Това ще стане най-рано след два-три месеца. Ако пък се наложи разпускане на парламента и насрочване на нови избори, решението ще се отложи до есента“, смята Затулин.

Остава открит въпросът как ще реагират официален Минск и Астана на подобна инициатива от страна на Украйна. Ясно е, че всички възможни руско-украински преговори за енергийни доставки и транзит на енергия неизбежно ще нажежат бездруго трудните отношения с Беларус в рамките на Митническия съюз. А как да минем без тях, щом Киев разчита на 20-процентно намаление в цените на газа?

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.