София отвърна с „тъй вярно“ на кремълския въпрос: „Вярна ли си ми?“

Иво Инджев

Днешната власт има съзнателно граден мъжествен образ. Или както по-скоро биха казали феминистите – има мачо облик. Благодарение на титуляра. Въпреки склонността му да издига жени на ръководни постове. Или пък тъкмо по тази причина. Защото само увереният в себе си мъжкар може с едно посочване с пръст да вдигне една жена с голяма собствена професионална тежест и да я постави с лекота на избраното от него място. А тя да не му откаже.

Но ето че се намери някой, който се усъмни в автентичността на управленската мускулатура и тестостерона на властта. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви днес пред БНР, че единствено Симеон Дянков се „държи мъжки“ и казва, че няма пари за АЕЦ „Белене“. Което е пряко предизвикателство за самия премиер, който очевидно попада в лагера на онези, които казват „да” на Русия.

Тестът за нивото на тестостерона на управлението, както си позволих да предупредя още миналото лято, е как ще отвърне София на опитите на Кремъл да я превърне в своя постоянна държанка в областта на енергетиката. Паметни са ехидните подмятания от руска страна, че „България се държи като невярна съпруга на Русия“. Тази подигравка беше изречена тук на пресконференция от руски телевизионен водещ, известен с близостта си до Путин, когато самият кремълски самодържец беше в София на 18 януари 2008 г., а българският му домакин Първанов го обгрижваше с грейнал поглед.

Ето, че след като в петък, навръх 19 февруари, когато руска делегация ни метна въжето на стойност 2 милиарда, властта беше склонена да вземе руските пари тази седмица, с цел да продължим дружбата, идва новината за първата българска рожба, родена от нея. Явно е, че зачеването е осъществено доста по-рано, за да се случи незабавно следното:

„Сключен е първият български договор по поръчка за оборудване за бъдещата ядрена централа „Белене“, съобщи в неделя председателят на Надзорния съвет на радомирския завод „Бесттехника-Тежко машиностроене“ Максим Клейтман“ (БТА).

Медиапул уточнява, че дружеството е подписало договор с руския основен изпълнител на проекта „Атомстройекспорт“ за производство на два транспортни шлюза за АЕЦ „Белене“, независимо от това, че проектът все още не е официално размразен, въпреки преговорите с Русия по офертата й за финансиране на практическите работи до избора на стратегически инвеститор.

Очевидно доста козируване по веригата е имало, за да се стигне до това „тъй вярно” в отговор на руския въпрос към българската съпруга: „Вярна ли си ми”!

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.