Изрезки от вестник като доказателство? Цветанов, Драшков – и те са нагли

От делото в съда за операция “Октопод” стана ясно, че там са внесени като доказателство статии от вестници и извадки от регистъра за регистрации на фирми.

Вестникарските публикации – доказателство? По закон прокуратурата трябва да се сезира от вестникарски публикации, а не да ги прилага като доказателство. Докладът на ДАНС, направен от групата на зам.-шефа Драшков, е паметник на юридическата некомпетентност. Как е възможно да влиза в съда? Тези в ДАНС взимат огромни заплати (от данъкоплатеца), а какво вършат? Съдът им обясни, че регистрацията на обща фирма между Х и У не е доказателство за престъпна дейност, а за легитимна. Трябваше ли в съдебна зала да им обяснят, че са тъпаци?

Но какъв е отговорът на това? Вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов нападна съдиите. Обвини ги в корупция и т. н. Обществото е зажадняло да види осъдени мафиоти. Но това, което прави Цветанов, е много опасно. Защото той иска по милиционерски да съди без доказателства. И той прикрива некадърността на своите подчинени с обвинения към съдиите. Мирише на милиция, а политическият натиск е драстичен. Никога съдът не е бил притискан така.

Поради недоволството от престъпността обаче, обществените настроения са на страната на Цветанов, което го окуражава. На всички интелектуални равнища – от театрите и университетите до селската кръчма, където вдигат наздравици за Бойко, има хора, които се радват на действията на Цветанов. Но медиите са длъжни да защитят правовата държава – не Алексей Петров.

Има принцип от Римското право – “По-добре 20 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора”. Нагласите на хората в посткомунистическа България са обратни – “По-добре 20 невинни в затвора, отколкото един виновен на свобода”. Така върви от времето на Сталин, когато се съди бързо и наред с 1 виновен още 20 невинни отиват в Сибир, Белене и т. н. Сега мнозина искат пак така. Като едно време, когато нямало престъпност. (Впрочем зам.-шефът на ДАНС Драшков е сталинист – виж тук). Но, ако масата хора нямат демократично мислене, къде отиват медиите?

И в САЩ, например, е така – знае се кой е шеф на мафията, къде живее, каква кола кара, кой му е приятел от известните… Дори медиите го показват по светски събития. ФБР го следи 3-4 години, плаща по 1 млн. долара годишно да го подслушва и наблюдава, и след дълго чакане му намира доказателства, и го вкарва в съда. Тук никой никого не наблюдава  – изпуснаха Малкия Маргин да избяга (а вероятно подслушват журналисти пак). Главният секретар на МВР Калин Георгиев каза по телевизията, че операцията “Октопод” се готвела 1 месец (!). Някакви некадърници пишат доклади с вестникарски изрезки и вадят справки за регистрации на фирми, после искат съдът да им козирува. Нагли.

Засега на Цветанов козирува прокуратурата, щом внасят в съда такива закърпени обвинения. Очакват да клекне и съдът. Искат като при Тато. Татовата милиция сега си играе на полиция. Няма ли кой да ги обучи, квалифицира как се работи в правова държава? Не. Живеем във водевил – сега министър на вътрешните работи и вицепремиер е човек, завършил ВИФ, син на шофьора на бившия зам.-вътрешен министър от соца и шеф на ДС Григор Шопов. Онаследена милиционерщина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.