Кушия в Копривщица – фотогалерия

Единствената жена, участничка в надбягването. Снимки: Нели Томова

Всяка година на Тодоровден калдъръмените улици на Копривщица се огласяват от тропота на конски подкови и възгласи на развълнувани ездачи. По стар обичай на този ден се организира кушия, която събира публика от цяла България. Местните мъже украсяват конете си с цветни панделки и пискюли и дори и да не участват в надбягването, цял ден обикалят из града, яздейки. Някои впрягат животните в каруци и натоварват на тях цялата фамилия, за да покажат на всички колко издръжливи са конете им. Тук-там се виждат и хора на магарета, които не са толкова бързи и послушни, но също са украсени и фризирани специално за случая.

Стадионът на Копривщица за няколко часа се превърна в истински хиподрум. Повечето ездачи се метнаха на конете без седла и специална екипировка. Конете пръскаха полуразтопен сняг в очите на най-любопитните зрители, застанали в опасна близост до трасето. Наравно с мъжете, опръскана с кал, се състезаваше и дама, която предизвика възхищението на публиката.

Ездач се надбягва в една от обиколките на състезанието на Тодоров ден. Снимки: Нели Томова

Ездач се надбягва в една от обиколките на състезанието на Тодоров ден. Снимки: Нели ТомоваБелият лебед - един от конете, участващи в състезанието. Снимки: Нели ТомоваМомче язди магаре и радва публиката на стадиона. Снимки: Нели ТомоваКаубойската шапка е задължителен аксесоар дори и за публиката. Снимки: Нели ТомоваМъже от Копривщица, дошли да гледат надбягването и да обърнат по една домашна ракия на открито. Снимки: Нели ТомоваЕздач подготвя коня си за състезанието. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваЕдинствената жена, участничка в надбягването. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваКонете и техните ездачи са в разгара на надпреварата. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваЕдинствената жена, участничка в надбягването. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваЕздач пада от коня си по време на състезанието. Инцидентите не са изключени и затова на стадиона задължително има линейка. Снимки: Нели ТомоваУкрасен и артистично сресан кон. Снимки: Нели ТомоваНадбягването е в разгара си. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваОсвен в надбягване, конете могат да се състезават и в теглене на каруца с тежък товар. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваМъж от публиката следи надпреварата. Снимки: Нели ТомоваСобственикът на Белия лебед е полял коня си с няколко капки вино за късмет. Снимки: Нели ТомоваКонят Лиско и ездачът му взимат преднина. Снимки: Нели ТомоваСнимки: Нели ТомоваСнимки: Нели Томова
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.