Американски тревоги за сигурността на Балканите

Соня Крамарска

През миналата седмица Балканите отбелязаха две важни събития – втората годишнина от обявяването на косовската независимост и встъпването в длъжност на новия хърватски президент Иво Йосипович. Ако се съди обаче по годишната оценка на американското разузнаване за заплахите за сигурността, нациите, които живеят в тази част от Европа, нямат особен повод за празнуване. Предвижданията на американците са, че нестабилността на Балканите през 2010 г. ще представлява най-голямата заплаха за европейската сигурност.

В оценката на заплахите за 2010 г. директорът на американското разузнаване Денис Блеър изтъква, че събитията на Балканите ще представляват главно предизвикателство за стабилността на Европа през 2010 година. Македония не е спомената като източник на конфликти, посочени са само Босна и Косово. Като се има предвид обаче, че през 2001 г. Македония пострада, поне в началото, от „внесен“ от Косово конфликт, всяка нестабилност, която може да възникне там, е потенциална заплаха и за Македония.

Ръководителят на Международната цивилна канцелария в Косово Питър Фейт на втората годишнина от независимостта на Косово призова за разформиране на паралелните структури в страната, като имаше предвид съпротивата, която оказва сръбското население, останало да живее там. „Стратегията за северната част на Косово е осъществима само ако бъде приета от местното население“, каза Фейт.

В Косово днес живеят около 120 000 сърби. Досега 65 страни са признали Косово, включително САЩ и повечето страни членки на Европейския съюз. Сърбия, подкрепяна от Русия, продължава да гледа на Косово като на своя южна област. Правителството в Прищина има съвсем малко или никакво влияние в северните части, където живее сръбското население. Всичко това прави от бившата сръбска област потенциално огнище на нестабилност на Балканите, при което Македония се намира на предната линия на заплахата.

Ръководителят на мисията на ЕС в Скопие Ерван Фуере няколко пъти досега изрази загриженост за бъдещите събития в Македония. Той каза, че ако скоро не бъде решен спорът за името, страната ще бъде изправена пред нестабилност. Политическият елит, близък до управляващата партия, отхвърли тези прогнози, като ги нарече „натиск“ и „сплашване“ с цел промяна на името. Въпреки това неприятното чувство от тези неблагоприятни прогнози остана.

Предупрежденията на Фуере съвпаднаха по време със скандалните изявления на лидера на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи за бунт, ако не се изпълнят исканията на неговата партия. Едновременно с това политическите анализатори трескаво отброяват дните на водещата партия от албанския блок Демократичен съюз за интеграция в правителството. Това, което Демократичният съюз никога не каза публично, но дискутира в тесен кръг, е недоволството от безплодните преговори между Скопие и Атина, които забавиха евроатлантическата интеграция на Македония.

Рисковете от конфликти, за които предупреждава американското разузнаване, сами по себе си не са опасност за Македония, но както е известно, Балканите имат в света репутация на регион с тясно преплетени връзки между жителите и напрегната атмосфера в пъстротата от етнически общности, които живеят на сравнително малко пространство. Босна вече се смята за бастион на радикалния ислямизъм. Стотици босненски полицаи на 2 февруари извършиха обиски в село близо до Сараево, при което арестуваха седем души и конфискуваха 17 пистолета, ловни пушки и няколко компютъра.

Подозира се, че в селото има 30 семейства, привърженици на ислямския фундаментализъм, които се свързват със заплаха от тероризъм, съобщи босненското правителство. Въпреки че наближава десетата годишнина от конфликта и Македония постоянно получава положителни оценки за Рамковия договор и общата стабилизация, все още съществува политическа нестабилност.Отношенията между водещата македонска общност и втората по големина общност – албанската, често се обтягат без някаква особена причина.

Македонците натякват на албанците, че им заемат работните места (безработните са 343 хиляди души). Албанците са недоволни от нивото на интегриране в обществото, особено след конфликта през 2001 година. Най-новите полемики за строителство на църква и/или джамия на площада в Скопие водят атмосферата към нажежаване, което вече включи алармата и за най-големите оптимисти.

Президентът Георге Иванов все още не е назначил свой съветник по сигурността. На неговата интернет страница фигурират само съветници по юридичедски и организационни въпроси (Любен Арнаудовски), за външна политика (Никола Тодорчевски) и за конституционни въпроси (Светомир Шкарич). В кабинетите на предишните президенти Бранко Цървенковски и Борис Трайковски съветникът по сигурността заемаше най-виското място в йерархията на президентската администрация.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.