Огнени улици в Атина

Акция на анархисти в Атина. Снимка: индимедия

Под заглавие „Атина е второ Чикаго“ миналата сряда вестник „Адезмефтос типос“, коментирайки зачестилите насилия в гръцката столица, заключи, че това е крайно обезпокоителна тенденция, продължаваща твърде дълго време. По повод отбелязването на годишнината от разрушителните демонстрации, предизвикани от смъртта на един младеж от полицейски куршум, през декември се стигна до масов сблъсък на полицията и екстремистите, в който имаше и тежко ранени, а след сблъсъка започна нова серия от насилия.

Някои анализатори отбелязват, че разрастването на насилието се наблюдава не само в Атина, а и в цялата страна. Това потвърждават и мнозинството от гражданите, които отдавна са недоволни от работата на полицията и службите за сигурност поради зачестилите новини за убийства, анархистко-терористични акции, нападения над пазителите на реда, търговия с наркотици и хора, кражби и отвличания. Мнозина твърдят, че тези явления сега са повече от всякога.

Когато правителството на ПАСОК пое управлението на страната през есента, едно от първите обещания на премиера Георгиос Папандреу беше за реформи в полицията, целящи по-добра защита на гражданите и тяхното имущество. Реформите бяха започнати със смяна на някои висши полицейски служители, но от гледна точка на сигурността все още липсват желаните резултати.

Акциите на фантомни анархистко-левичарски групи, чиито цели най-често са сгради на държавни институции, банки и чуждестранни и местни компании, а понякога и политици и полицаи, продължават вече години. Тези наследници на печално известната терористичната организация „17 ноември“, разбита преди шест години, като че ли се борят да достигнат нейната „слава“, придобита с двайсетина убийства на важни личности и стотина бомбени и други нападения. Безсилието на полицията пред тях е тежък кошмар за сегашното, както и за предишното правителство.

Особен проблем за Гърция са зачестилите нападения над полицаи, които датират от споменатото убийство на младежа. Екстремистите не се колебаят да нападат и полицейски управления. Преди няколко дни двама престъпници, за които бе установено, че са албанци, нападнаха и обезоръжиха двама полицаи в центъра на Атина. Един ден по-късно те бяха арестувани след престрелка с друг полицейски патрул, при която бе убит случаен минувач.

След Атина най-много престъпления се извършват в района на Солун, втория по големина град в Гърция. Тук преминават известни маршрути за трафик на хора, наркотици и оръжие, в които най-често участват албанци от Албания. Миналата седмица в автомобил на един албанец солунските митничари намериха 200 килограма хашиш, а полицията в Солун откри банда престъпници от Пакистан, у които бе открит цял арсенал оръжие и муниции. Много гърци свързват нарастването на престъпността със задълбочаването на икономическата криза в страната, най-тежката от няколко десетилетия, и се страхуват, че насилието би могло да се засили.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.