С пушенето ГЕРБ ни отдалечи от цивилизацията. Борисов открито обслужи търговците

Забраната за пушене в заведенията и на обществени места влезе в сила във Франция от 1 февруари 2007 г. Това стана с леко закъснение в страна, където се пуши много и страшно мразят забрани и ограничения. Но кафенетата и ресторантите на Париж не фалираха. Традиционно обвитите в дим brаsseries (както наричат там кафенетата), където можеш да пушиш на бара прав и напитките да са по-евтини, да тръскаш на пода и т. н., вече не са същите. Но и посещенията не намаляха, и са пак толкова, след първоначалния шок.

В други европейски страни и в Щатите забраната за пушене е от 2-3 години по-рано. А в Нова Зеландия например не се пуши в заведенията от 2005-а. И там имало големи оплаквания, че ще фалира бизнесът, ще намалеят туристите и т. н. Нищо такова не се е случило. В бирариите на Ню Йорк е пълно, макар в тях да не се пуши вече от 6 години. Пред вратите им можеш да видиш намаляващ брой пушачи, излезли да дръпнат една, после да влязат да си допият бирата.

Към онзи момент в страните от Европейския съюз всяка година умираха близо 80 000 пасивни (!) пушачи, според евростатистиките. Такива данни са в основата на забраните за пушене в ЕС.

В България, която е в първата тройка страни по тютюнопушене на човек от населението в света, пушачите са нахални, пушат навсякъде, по офиси, заведения, не се съобразяват. На Запад се смята, че законовите ограничения спасяват хиляди хора от рак – не пушачи, а пасивни пушачи. Пасивните пушачи са по-големите жертви – по-голямата част от “пасивния” тютюнев дим не се вижда. Колкото повече се пуши в една страна, толкова по-нецивилизована е тя.

В България въведоха частични забрани, волю-неволю, защото сме член на ЕС. Но никой не ги спазва и не проверява дали се спазват. Във Франция например има хабилитирани 175 000 контрольори за проверки на обществени места, администрации и предприятия, а 5000 контрольори проверяват само болничните заведения.

Забраната за пушене се съпътства от масирана кампания в медиите за отказване от цигарите, от репортажи в подкрепа на тази мярка.

А как у нас? Точно обратното. Телевизиите пускаха репортажи в новините, че тези мерки ще навредят на бизнеса, едва ли не ще задълбочат кризата и т. н. И разиграваха като някакъв шикозен проблем колко са пушачите в парламента и дали ще надделеят.

Но надделяха не пушачите, а търговците. Единият депутат от ГЕРБ, който е вносител на законопроекта да се отложи забраната за пушене, е най-големият дистрибутор на цигари в България. Дали пък ГЕРБ не обслужва него? А той – ГЕРБ. Толкова нагло сливане на бизнес интереси с партийни не се е виждало скоро в България. И съпроводено с тотално медийно мълчание.

Борисов, който командва всичко в ГЕРБ, обслужи открито търговците, вместо да се погрижи за здравето на хората.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.