Стачката в Гърция може да подпали цяла Европа

Протестиращи горят националното знаме в Атина. Снимка: АП/БТА

Парализирана ли е или не Гърция заради стачката на двата основни синдиката ГСЕЕ и АДЕДИ? Отговорът на въпроса този път се чака да бъде даден не само от гръцкото правителство и гърците, но и от онези, които следят процесите в страната и преди всичко от ръководителите на големите държави от ЕС и най-вече на Германия, страната, определяща икономическата политика на еврозоната. Берлин реши да наложи рестрикции на Гърция, а германците демонстрират решителност да накарат кабинета Папандреу, който досега не се съпротивляваше срещу разпоредбите на германското канцлерство да приложи тези рестрикции.

Ако днес реакциите на работещите в Гърция се оценяват като слаби, а участието им в стачката като умерено, германското правителство непоколебимо ще прибегне до реализация на своите планове, тъй като е безразлично към политическата цена, която правителството на социалистите от ПАСОК ще трябва да плати за протеста. Ако обаче се окаже, че стачката е била наложителна, Меркел и обкръжението й ще трябва да преосмислят действията си.
Защото те не искат да причиняват социален взрив, който лесно би могъл да придобие общоевропейски мащаби при сегашните условия.

Съвсем не е случайно, че днес по улиците на Испания са излезли и работническите синдикати от страната, в това число и гравитиращите около управляващата социалистическа партия на премиера Сапатеро, протестирайки срещу плановете на неговото правителство да увеличи пенсионната възраст на 67 години. Работнически протести има също и във Франция. Стачкуват и пилотите от Луфтханза в Германия.

Протестите в Гърция се следят с подобаващ интерес от ръководителите на ЕС, както и от работещите в страните от съюза, защото те усещат, че буря от антинародни мерки се задава и за тях и защото те търсят да открият в исканията на гърците психологическа опора, за да реагират по същия начин. Социалните бунтове в Гърция през декември 2008 г. за момент паникьосаха европейските ръководители. За разлика от европейския елит народите на стария континент сега гледат с надежда на случващото се в Гърция.

„Френското общество е психически уморено“, разкри в. „Монд“, позовавайки се на шокиращ доклад, връчен на президента на Франция. „Виждам едно общество, разчленено на отделни парчета, в което принципът всеки за себе си е заменен от желанието да живеем заедно, едно общество, в което всеки става все по-голям консуматор на демокрация, отколкото гражданин. Това общество вече се намира в голяма нервна пренапрегнатост…За 15 милиона души краят на месеца е в границите на 50 до 150 евро…“

В Гърция политическата хегемония на управляващата партия ПАСОК днес е безспорна. Премиерът Георгиос Папандреу убеди гърците, че предлага единственото надеждно решение за бъдещето на страната. На опозиционната партия Нова демокрация изглежда, че ще й е нужно много политическо време, докато постигне партийното си преструктуриране и докато придобие отново мощно опозиционно присъствие. Очевидно е, че нито ръководството на Нова демокрация, начело с лидера й Андонис Самарас все още се е стабилизирало след поражението на консерваторите на изборите миналата година, нито пък, че партията им може да бъде алтернатива по отношение на управлението на страната.

Лявата коалиция СИРИЗА е изпаднала в интровертност, Комунистическата партия е в плен на собствената си идеология, а на другия край на политическото пространство националистическата формация ЛАОС постепенно е тласкана към едно политическо поведение, което е „по-надясно от дясното“, с цел да предотврати изтичане на гласове от нейните редици към партията Нова демокрация.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.