Избори в страна с режим на тока и водата. Кой срещу кого в Ирак?

Работници разкопават кирпичени къщи, срутени след атентата срещу йезидите в Хатания, Северен Ирак. Снимка: Ню Йорк таймс

В страна като Ирак, с режим на тока и водата, разкъсвана от враждуващи фракции и насилие, гласуването на изборите на 7 март ще бъде изпитание. Следващото правителство трябва да реши проблеми, които на моменти парализираха предишната администрация, забавиха приемането на жизнено важни закони и повишиха напрежението. Агенция Ройтерс представя основните проблеми пред следващото правителство на Ирак.

Кюрдско-арабските отношения

Арабското мнозинство и кюрдското малцинство в Ирак водят отдавнашни, ожесточени спорове за земи, нефт и конституционни права, които заплашват да преминат в насилие и които биха могли да разпалят следващия голям конфликт в Ирак, както се опасяват американски официални представители.
Следващото правителство ще трябва да намери решение за оспорвания град Киркук, който произвежда нефт и който кюрдите считат за родина на своите предци и искат да включат в своя до голяма степен автономен регион Кюрдистан в северен Ирак.
Арабите и етническите туркмени са разтревожени от перспективата да бъдат управлявани от кюрди, които имат много приятели в западните столици след години на успешно лобиране и разрастващи се бизнес отношения, включително в нефтения бранш.
За октомври е насрочено първото от 23 години насам всеобщо преброяване на населението в Ирак, което ще налее вода в мелницата или на кюрдите, или на арабите в спора им за контрол над Киркук.
Други оспорвани райони граничат с разкъсвания от насилие град Мосул, където достигналото мъртва точка противопоставяне между местните кюрдски и арабски политици е причина за вакуум в сигурността, от който се е възползвала Ал Каида, която там все още е действаща въпреки операциите срещу нея на други места в Ирак.
Кюрдистанското регионално правителство (КРП) се кара с Багдад и относно законността на договорите, които КРП сключи самостоятелно с чуждестранни нефтени фирми, спор, който причини спирането на износа на нефт от Кюрдистан миналата година.
Във връзка с този проблем има известно разведряване, като от министерството на петрола казват, че очакват износът скоро да се възобнови. Дори и така въпросът кой ще плаща на фирмите, разработващи кюрдските нефтени находища, вероятно ще бъде наследен от следващото правителство.

Нефтът

Подобно на споровете за нефт с иракските кюрди, отношението на следващото правителство към договорите за милиарди долари, сключени с чуждестранни петролни фирми, ще бъде внимателно наблюдавано.
Начинът, по който Ирак се отнася към своите задължения по сделките, ще бъде силен сигнал за чуждите инвеститори, които са нервни заради липсата на законови рамки и явните прояви на произвол.
Колкото по-скоро Ирак, който зависи от нефта за почти всичките си приходи, добие възможност да разработва огромните си залежи, толкова по-бързо той ще може да възстанови инфраструктурата, съсипана от войната и санкциите.
Приемането на комплекс от закони, които да регулират петролното богатство на Ирак и правния статут на чуждите нефтени компании, беше забавено заради кюрдско-арабски спорове относно поделянето на приходите и правомощията на местното и тези на централното правителство.ПОМИРЕНИЕ
Напрежението между отделните общности нараства преди изборите заради съмнения сред господствалите някога в Ирак сунити, че шиитското мнозинство се опитва да ги лиши от полагащия им се дял от властта.
Следващото правителство ще трябва да излекува раните от междуобщностната война, която причини смъртта на десетки хиляди след нахлуването на САЩ, и да изгради траен мир между двете страни.
На правителството може да му се наложи и да намери начини да попречи на арабските страни да се намесват на страната на сунитите, а на Иран да се бърка в полза на шиитите, ако иска да спре превръщането за дълго на Ирак в бойно поле на двете мюсюлмански общности.

Режим на ток и вода, безработица

Подобрението на основните услуги ще бъде ключово за преодоляване на растящия скептицизъм на иракчаните към демокрацията след падането на Саддам Хюсеин.
Седем години след свалянето му националната електропреносна мрежа осигурява ток само по няколко часа на ден. Боклуци изпълват градовете, много пътища са почти неизползваеми, а здравеопазването осигурява само най-необходимото.

Американски войник е гушнал пострадало при атентат иракчанче.Тази снимка на Майкъл Йон попадна и на страниците на сп. „Тайм“. Снимка : блогът на Майкъл Йон

Безработицата е повсеместна, а бунтовниците и въоръжените банди лесно набират членове сред бедните и недоволните в Ирак.СИГУРНОСТ
Силите за сигурност на Ирак, които не успяха да предотвратят големите бомбени атентати, разтърсили Багдад през последните месеци, или да умиротворят все още раздираната от насилие северна провинция Ниневия, ще са под по-голямо напрежение, тъй като щатските военни ще ускорят съкращаването на войските си след изборите, преди да се изтеглят напълно до 2012 г.
Трябва да се подобри съгласуването между частите на силите за сигурност, разделени от политически, религиозни и етнически различия. Корумпираните и некадърни служители трябва да бъдат отстранени.
Ирак също така има нужда да модернизира военната си техника, програмите си за обучение и възможностите си за събиране на разузнавателна информация. Част от вината за поредица от големи взривове в Багдад се хвърля върху липсата на ефективна разузнавателна дейност.ВОДА
Ирак изпитва остър недостиг на вода, който вероятно ще се влоши с нарастването на 30-милионното население, а все повече земеделски площи, изоставени през войната, започват отново да бъде обработвани.
По течението на двете главни реки в страната, Ефрат и Тигър, съседите на Ирак са построили язовири, което намалява водния обем, достигащ до пресъхналите иракски равнини. Преговорите с Турция доведоха до известно увеличаване на водния поток, но не в достатъчно количество.
На следващото правителство може да се наложи да преговаря за още или да се съсредоточи върху по-ефективно използване на малкото вода, която има Ирак.

Конституционна реформа

Политиците отдавна обсъждат промяна в конституцията, съставена след  нахлуването на САЩ. Спорни са въпроси, отнасящи се до разделянето на религиозните и държавните закони и съотношението на правомощията на централното правителство и провинциите.ГРАНИЦИ
Ирак все още не е очертал границите си с Иран и Кувейт. През декември малка група ирански войски навлязоха в район, който Ирак счита за своя територия, за да издигнат иранско знаме на неработещ петролен кладенец. Набегът повиши напрежението и разклати петролните пазари.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.