Луната ке падне, а Трайчо да си ходи

Едвин Сугарев

По характерния за българския парламент налуден маниер мина извънредното изслушване на Трайчо Трайков по повод бъдещето на проекта АЕЦ “Белене”. Министърът на практика информира депутатите за това, че преди седмица българското правителство тихомълком се е съгласило да приеме предложените от руската страна 1,9 милиарда евро, за да се продължи строежа на ядрената централа.

Това обаче беше единственото, което научиха народните избраници за този най-скъп и най-опасен от геостратегическа гледна точка проект – измежду всички наченати в България през последните двадесет години. Не получиха нито исканите разчети за неговата рентабилност, нито пък отговор на въпроса има ли правителството нещо конкретно предвид, когато говори за евентуален външен инвеститор, който да се съгласи на поеме направените харчове срещу бъдещо дялово участие.

Нещо повече – в отговор на въпроса какво ще се случи, ако не се появи такъв външен инвеститор, или пък ако на руснаците им скимне да откажат да върнат за обратно изкупуване дела, който ще придобият срещу силово натрапеното си финансиране, българският министър заяви дословно следното: “А ако падне луната?” Което – струва ми се – е абсолютния рекорд по политическа безотговорност, демонстриран в досегашната българска история.

Най-малкото защото чужд инвеститор няма да се намери, а и най-беглото познание за руската история би трябвало да доведе до категоричния извод, че руснаците никога не връщат доброволно това, което са придобили. Тезата, че след влагането на още две милиарда “обектът” ще придобие по-привлекателен за инвеститорите вид, е толкова безумна, че би трябвало да се дискутира на Четвърти километър, а не в българския парламент.

За да закупи съответните дялове, въпросния стратегически инвеститор трябва първо да покрие българските и руски харчове, направени досега – и след това да инвестира в по-нататъшни дейности. Можете сами да си представите как руския “Росатом” ще калкулира направените от своя страна разходи – при очевидния интерес да няма никакъв чужд инвеститор, а да има руска ядрена централа на българска територия. Що се отнася до българските разходи – самият министър потвърди, че към един милард евро са вложени вече в строежа. Безкрайно интересно е къде и за какво, след като там има просто една гола работна площадка.

Според министъра с досега изхарчените от България 1 милиард евро и „като се извадят още 1 млрд. евро”, България можела да си осигури 51% от акциите в компанията. Което съвсем очевидно противоречи на истината – тъй като руските вестници не се посвениха да обявят процентите, на които залага Русия с финансирането си от 1,9 милиарда – 80%. Цифрата съвпада съвсем точно с фигуриращата в руската оферта за въпросното финансиране, която лидерът на СДС Мартин Димитров раздаде на журналистите – руската оферта за въпросното финансиране.

Освен това – дори и да игнорираме тази оферта и да приемем невъзможното – че тъкмо министърът с името Трайчо Трайков ще убеди руснаците да отстъпят от вече заявения си интерес – то остава въпроса откъде ще се “извадят” въпросните един милиард евро – след като в рамките на същото това заседание финансовия министър Симеон Дянков съвсем директно заяви, че няма да даде нито стотинка за АЕЦ “Белене” – нито сега, нито през следващата година, нито през по-следващата.

Има обаче и още нещо, което грижливо се прикрива в момента – и от Трайчо Трайков, и от непривично траещия си негов шеф Бойко Борисов. Тази централа няма да струва 3,9 милиарда евро – както би трябвало да бъде според тръжните документи. Тя – според експертните мнения – включително руски такива – ще струва вероятно повече от 10 милиарда – и то без необходимата инфраструктура. Следователно дори и жестокостта Дянкова – не дай Боже – да се сломи, той да извади въпросния милиард и България някак да прилъже Русия – тъй щото да получи половината акции, то за да се дострои реално Втората атомна на заметръсния пъп на България, ще трябва после да се извадят още поне три милиарда евро.

Иначе казано – за да задоволим раболепието на Гоце и компания към руските им господари, ще трябва от гърба на всеки работещ в България да бъдат смъкнати поне по хиляда евро. Това е равносметката – реалната – а какви биха могли да бъдат евентуалните последици от чучването на една руска ядрена централа на българска територия, просто не ми се мисли.

Има още нещо, което ми се струва очевидно. В един и същи ден, пред най-висшия орган на властта в тази страна – Народното събрание – двама български министри български министри твърдят противоположни неща и защитават противоположни интереси. Което си е чиста правителствена шизофрения – от която става съвсем очевидно, че онзи, комуто е поверено държавното кормило, страда от раздвоение на личността.

Крайно време е да реши и да каже ясно: какво е отношението на България към АЕЦ “Белене”. И да предприеме съответните мерки по съхраняване на политическата идентичност на своите министри.

Или Трайчо Трайков е прав в твърдението си, че правителството е решило да продължи руския ядрен проект пряко националните ни интереси и в полза на кремълските такива – и тогава Дянков трябва да си ходи, а названието Задунайская губерния да придобие гражданственост.

Или Дянков е прав – и тогава трябва да покажем на Путин комбинация от три пръста с доминация на средния, да затегнем коланите и да си платим неустойките, но да запазим националното си достойнство и независимостта на страната си. Прочее луната трябва да падне върху главите на руските измекяри, а те – начело с министър Трайков – да поемат вкупом на Изток – където да бъдат утешени с някой дребен пост я в “Газпром”, я в “Росатом”, я някъде другаде – на примерно “Лубянка”…

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.