Българите срещу акциза за домашната ракия

iht-2.gifКогато България се присъедини към Европейския съюз, българите едва ли са очаквали удар върху един от основните им продукти – ракията. Но точно така се възприе в България наскоро наложеният от ЕС акциз върху домашния алкохол. На 14 февруари, Трифон Зарезан, се очаква провеждането на национален протест. Новият данък е определен от директива на ЕС от 1992 г., според която минималният акциз за 100 литра чист алкохол е 550 евро. Данъкът е въведен и в други европейски държави, където традиционно се произвежда домашна ракия, каквато е “Калвадос” във Франция. Малко политически въпроси през последните години са предизвиквали такава обществена реакция. Освен протестите, 250 хиляди души са се подписали под петиция срещу акциза, а протестиращи блокират пътищата. Според кмета на Карабунар Петър Джалев акцизът ще повлияе на начина на живот на местните жители. Повечето хора притежават собствени малки дестилатори, но според новия закон всички казани за ракия трябва да бъдат регистрирани, а нарушенията се наказват с глоби от 500 до 3000 лева. Според Маргарита Карамихова от Българския институт по етнология новият данък се възприема като наказание, а не като нормалния начин, по който трябва да действа една държава. Дори се отправят критики към управляващите, че не са успели да постигнат по-изгодно споразумение с Брюксел. Председателя на комисията за бюджета в парламента Петър Димитров казва, че варенето на ракия в България не е бизнес, а домашен ритуал и част от традициите. “Както всеки европеец би протестирал, ако бъде въведен данък върху приготвянето на домашен обяд, така и българите чувстват, че се ограбва част от тяхната традиция, затова и въвеждането на данъка се посреща с такава остра реакция”, каза още Димитров и добави: “Все пак позицията на ЕС е категорична, тъй като е договорена възможно най-ниска стойност на акциза”.Общественото внимание е насочено най-вече към начина, по който ще бъде прилаган законът – дали ще се декларират реалните количества произведен алкохол или данъчните власти ще трябва лично да наблюдават процеса и дори да влизат в домовете и да конфискуват нелегалните казани.

Директорът на агенция “Митници” Асен Асенов направи опит да успокои обществото като заяви, че събирането на данъка от производителите на домашна ракия не е основен приоритет. Запитан дали данъкът е събираем, Асенов отговори, че “не е несъбираем”, с което засили общото мнение, че законът е неприложим.

По думите на говорителя на европейския комисар по данъчна политика и митнически съюз Ласло Ковач Мария Асимакопулу, ако страна-членка на ЕС не успее да събере минималните договорени данъци, следва предупреждение и процедури по нарушаването на договореностите, което може да доведе до налагане на глоби.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.