В Брюж, като във филм

Туристи правят обиколка с корабче по един от каналите в града. Снимки: авторката

Старинни сгради, тесни каменисти улички, файтони, канали като в Амстердам, езера с лебеди – така изглежда Брюж, определян от много хора (дори от самите белгийци) като най-красивия белгийски град. Направен е изцяло за туристи. Няма никакви модерни и нови сгради в историческата му част. Всичко е запазено и реставрирано, както е било преди векове. Мястото наподобява малко българската Копривщица, но, разбира се, в съвсем друг архитектурен стил. От самото стъпване в центъра, обстановката те пренася в средновековието. Вървиш из тесни улички, а от двете ти страни се издигат типичните за Бенелюкс сгради със стъпаловидни покриви. Минават файтони. В този момент сякаш ти се иска да си облечен точно като някой образ от картините на фламандските примитивисти, за да се почувстваш още повече част от този приказен къс от миналото. Всичко е като във филм за средоновековието.

Брюж (Брюге) е най-големият град и столица на Западна Фландрия в Белгия. В него живеят близо 117 хил. души. Центърът му е под защитата на ЮНЕСКО за световно историческо наследство. Името на града – Brugge, произлиза от стари монети, които носят името „Bryggia“. На старогермански език това означава „пристанище“. През златните си векове 12-15 век, градът е от важно икономическо значение, заради своето пристанище. Тогава става голям търговски център, но през 16 век, града попада в сянката на Антверпен, който също бързо се развива.

Каналите, които се извиват покрай сградите, те карат да се чудиш дали всъщност не се намираш в Холандия. Известно е, че Брюж заедно с още няколко северни града в този район, построени на канали – като Амстердам, често е наричан Северната Венеция. Обърканото усещане за място, бързо се разколебава, когато чуеш меката фламандска реч на местните белгийци и я сравниш с натъртеното, гърлено холандско „хр“ при изговаряне на думите.

Парка с лебедите, в близост до Бегинажа (Метоха). Снимки: авторката

Парка с лебедите, в близост до Бегинажа (Метоха). Снимки: авторкатаТипичните за Бенелюкс сгради със стъпаловидни покриви на "Маркет скуеър" в Брюж. Снимки: авторкатаТрадиционен карнавал по случай края на зимата и началото на пролетта. Празнува се в Белгия всяка година около края на месец февруари. Снимки: авторкатаМаскирани хора и атрактивни забавления на "Маркет Скуеър" по време на карнавала за края за зимата. Снимки: авторкатаБелгиец кара колело на "Маркет скуеър". В Брюж, както и в повечето белгийски градове, колелото е най-разпространеното превозно средство. Снимки: авторкатаТуристи са седнали за почивка пред къща, до канал в Брюж. Снимки: авторкатаУкраси върху фасадата на старинна сграда в центъра на града. Снимки: авторкатаФайтон с туристи минава през централния площад "Маркет скуеър". Снимки: авторкатаСредновековни сгради на "Маркет Скуеър". Снимки: авторкатаТуристи правят обиколка с корабче по един от каналите в града. Снимки: авторкатаПарад на клоуни по време на карнавала по случай края на зимата в Брюж. Снимки: авторкатаИзвестните белгийски шоколадови бонбони "Пралини", се продават в магазин близо до фабриката за шоколади в Брюж. Снимки: авторката

Легендата за лебедите

По зелената трева, в близост до голямото езеро до Бегинажа (или както ние го наричаме на български – Метоха) се разхождат наперени патета, чието самочувствие не изглежда ни най-малко засегнато от плуващите до тях изящни и грациозни лебеди. Стара легенда разказва как преди векове лебедите са били съхранени. През 15 век в затвора в Брюж е пратен Максимилиян от Австрия. Шлемът на съветника му, който бил обезглавен, приличал на лебед. След като бил освободен от затвора, Максимилиян казал на жителите на Брюж да запазят лебедите из каналите, за да изкупят греха за тяхното престъпление.

Фламандските примитивисти

Една от интересните исторически забележителности е готическата средновековна църква, където е оригиналната скулпутра на Микеланджело – „Света Дева Мария с Младенеца“. Едно от малкото произведения на твореца, които са извън Италия. Интересно е да се види също музеят „Болницата на Св. Джон“, в чиято сграда в миналото се е помещавала болница. Силно препоръчван в много от туристическите гидове е музеят „Groeninge museum“, където могат да се видят картини от периода 15-19 век. Една от най-забележителните колекции е тази с картините на фламандските примитивисти. Техните произведения се характеризират с детайлно и реалистично изобразяване на религиозни сцени или моменти от реалния живот на хората. Примитивистите творят по времето на Северния ренесанс през 15 и 16 век, в Ниските земи и по специално в градовете Брюж и Гент. Един от първите художници, които поставят началото на това движение и който активно е творил в Брюж е Ян Ван Ейк. Друг известен творец от този преиод е Ханс Мемлинг, който е представен със своя шедьовър – „Триптиха Мореeл“.

Парад на клоуни по време на карнавала по случай края на зимата в Брюж. Снимки: авторката


„Маркет скуеър“ и карнавала

Най-пленяваща и спираща дъха гледка е централният площад „Маркет скуеър“ в Брюж. Обграден е с изящни, добре поддържани средновековни сгради, които можеш да разглеждаш с часове, без да ти омръзне. Площадът много прилича на „Гранд плас“ в Брюксел. От едната страна има висока кула, от чиито връх   целият града се вижда като на длан. Срещу нея, прилежно като книги в библиотека, са наредени триетажни цветни къщички, с типичните за региона стъпаловидни покриви. Приличат на декори за филм. Останалите сгради на площада са детайлно изработени в готически стил. Наблизо се намира и фабриката за шоколади.

Известните белгийски шоколадови бонбони „Пралини“, се продават в магазин близо до фабриката за шоколади в Брюж. Снимки: авторката

Изведнъж по улиците се чува силна музика и се появява парад от множество маскирани хора. Оказа се, че във фламандската част на Белгия чрез традиционен карнавал отбелязват края на зимата и началото не пролетта. Парадът от танцуващи и шарено облечени хора се появява много  неочаквано в старинната и готическа атмосфера, създава настроение и привлича вниманието на туристите. Шестващите маскирани обикалят площада под звуците на музика и тръгват по улиците.

Тръгваш обратно по тесните каменни улички, докато музиката продължава да се чува някъде в далечината. Илизаш от филма наречен Брюж… Трябва да се прибереш от средновековието в модерното настояще.

След ден прекаран в този град, човек се чувства част от едно красиво минало. На тръгване започва да се чуди дали днешния свят, днешните градове, в които живеем ще изглеждат така красиво и внушително след няколко века, както Брюж днес?

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.