Как новият десен президент на Чили ще възстанови страната след земетресението

Град Консепсион в Чили след земетресението от 8,8 степен по Рихтер в събота, 27 март. Снимки: ЕПА/БТА

Първите вътрешни и външни реакции на силното земетресение в Чили включваха чувство на облекчение, че трусът, който според данните е бил 500 пъти по-мощен от този в Хаити през януари,  никъде не причини подобни разрушения и жертви. Очакваше се броят  на загиналите, надминал 700 през уикенда, да се увеличи още  повече, но не и да доближи над 200-та хиляди, убити в Хаити.

Въпреки че бяха сериозно разтърсени, столицата Сантяго и  най-тежко засегнатият град Консепсион в голямата си част не са  разрушени.
Втората вълна от реакции обаче е по-трезва. Сега чилийските  лидери, сред които приключващ мандата си и новоизбран президент,  който трябва да положи клетва следващата седмица, говорят за много по-сериозни щети от първоначално очакваното, които могат да имат значителни последици за най-успешната икономика в  Латинска Америка.

„Това бедствие е по-тежко, много  по-опустошително и много по-сериозно, отколкото мислехме“, каза новоизбраният президент Себастиан Пинера.     Приключващата мандата си президентка Мишел Бачелет отначало предположи, че Чили може да няма нужда от международна помощ; тя не побърза да обяви извънредно положение в най-засегнатите райони, което можеше да даде възможност за мародерства. Сега тя говори за „извънредна ситуация без аналог в историята на Чили“ и  отправя искания за полеви болници, временни мостове, съоръжения  за пречистване на водата и спасителни екипи. САЩ, други държави  и частни спасителни организации се отзовават; те ще бъдат  изправени пред предизвикателството да дадат на Чили исканата помощ, без да намалят усилията в Хаити, която продължава да е в  отчайваща нужда.

Входа на Музея за съвременно изкуство в чилийската столица Сантяго след земетресението. Снимки: ЕПА/БТА

За щастие Чили е по-добре подготвена от много други държави  за справяне с криза от този вид. Тя грижливо спести част от  приходите от износа на мед, когато цените бяха високи през  последните години, и в резултат разполага със средства за черни  дни от близо 15 милиарда долара. (Според първоначална оценка  щетите възлизат на между 15 и 30 милиарда долара; последната сума е около 15 процента от брутния национален продукт).

Чили има малък държавен дълг, а пазарната икономика е гъвкава и може  да реагира бързо. Пинера е бизнесмен милиардер и първият десен политик, избран  за президент след края на диктатурата на Аугусто Пиночет. Той  има план, наричан от него „Да вдигнем Чили“. За отбелязване е, че той планира да включи във възстановяването силния частен сектор. Ако нещата се развият благоприятно, бедствието би могло  да изиграе положителна роля за подновяването на жизненоважната  инфраструктура и жилищата. То при всички случаи ще подложи на сурово начално изпитание Пинера, когото някои смятат за водач на  ново поколение латиноамерикански лидери, решени да защитават  икономическата и политическата свобода. Ако той успее, това ще бъде от голяма полза не само за Чили.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.