Защо дишаме прах и падат асансьори?

В петък в родилен дом падна асансьор, пълен с бременни жени. Една роди по спешност, другите са изпочупени и ще раждат коя както дойде. Вместо 6 души, в асансьора се качили 12.

За мен беше удивително. Преди 25 години като млад журналист писах репортаж за асансьорите в София. Един техник ме разведе да ми покаже разни асансьори. И ми разказа за комични и ужасяващи инциденти. Един от тях беше, че в същия майчин дом заседнал асансьор. Като отишъл по спешност и отворил вратата, от него излезли 17 медицински сестри, бременни жени и др. персонал. От асансьор за 6 души. Може би и асансьорът е бил същият. (Отделно съм писал защо архитекти са планирали толкова малко асансьори на големи сгради, но това е цяла друга тема).

Има нещо упорито и устойчиво в българската душевност. Да обвиняваме тези жени, че се тъпи или невнимателни и не четат надписите, ще е грешно. Цялата българска среда е такава. Тук правила няма. Това, че на табелката пише 6 души или “пушенето забранено” или “лепенето забранено”, е без значение. Тук се смята, че правилата са тъпи и измислени само да пречат. Затова никой не ги спазва. Да, ама от време на време пада някой асансьор. И трябва да се замислим.

В деня преди да падне асансьорът, шеф от екоминистерството обяви, че България е най-прашната страна в Европа. Българите, сред прекрасна природа, дишали най-мръсния въздух, с най-много прах. Най-прашни са София и Пловдив. И докато за индустриален град като Перник е ясно защо е така, каква е причината в столицата? Основните източници били, освен производства, различните строителни и ремонтни дейности и транспортът. И не само.

За какво става дума? Самосвали карат пясък или пръст и ръсят по целия път, разсипват бетон. Улиците в София са оцвъкани. Стоежи засипват с отпадъци и прах цял квартал наоколо. Простата причина е, че никой не ги глобява. За какво е тая армия от полицаи (60 000 – най-много в Европа на човек от населението), не знам.
В Швейцария видях в едно село пожарникари да мият гумите на трактора, който излиза от полето, да не цапа шосето с кал. И се оказа, че това им е по задължение. Тук пожарникарите, докато дежурят денем, прелистват списания с голи жени, вечер пият ракия и вдигат наздравица за техния колега – премиера.

Средния софиянец е типичен селянин, който по правило паркира на тротоара и троши плочките. Особено ония с джиповете. Става кал, прах… И го дишаме после. И т. н.
Народ от мърлячи. Нищо чудно, че е прашно и падат асансьори.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.