Защо министерството раздава безплатни ваксини за свински грип след дъжд – качулка?

Ваксиниране против свински грип. Снимка: Масачузетски институт по технологии

От началото на март в България се провежда кампания за безплатна имунизация срещу свински грип – след дъжд – качулка. По този повод наскоро БНТ излъчи репортаж, че във Великотърновско доставили 2200 броя ваксини, но само един човек от целия регион пожелал да се ваксинира. Подобно е положението и в другите големи градове на България – хората не искат да се ваксинират. Кампанията очевидно е закъсняла с половин година.

Есента правителството отпусна 1,76 млн. лева за доставка на 360 000 ваксини за свински грип. Първата част от тях пристигнаха …в края на февруари. В момента в България са доставени 80 хил. дози от ваксините. Министерството на здравеопазването съобщи, че „при интерес от страна на населението“ има готовност да достави още 280 хил. дози. Не става ясно дали отпуснатите от правителството пари са похарчени или ще бъдат спестени, ако не достави останалите количествата, за които има договор. И дали ще плаща неустойки. На въпросите на e-vestnik пиарката от министерството на здравеопазването реагира като зло куче и само дето не ни ухапа.

Защо и как здравното министерство доставя с такова закъснение ваксини, когато вече няма епидемия, не е ясно. Националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова заяви преди дни, че заболеваемостта от грип в момента е по-ниска от типичното за сезона – 80 болни на 10 000 души. Според експертите, които изследват пробите за грипа от заразени, няма превес на нито един щам грипен вирус.

Паниката в България, по повод грипната епидемия, беше в края на октомври. Имунизацията започва едва сега. Снимка: e-vestnik

Епидемия няма, вероятно няма и да има. Но държавата е доставила ваксини за свински грип и подканя народа да се ваксинира безплатно. Една ваксина струва по 22 лева, произведена е от американската компания „Бакстер“, а търгът е спечелен от единствената явила се фирма, представител на производителя у нас – „Алфарма“.

Мина цяла година, откакто в света тръгна паниката за свинския грип. България преживя и заплахите, и епидемията, и пандемията, и забрави, но министерството чак сега взима превантивни мерки. И това се представя като положителна инициатива. На сайта на министерството пише, че имало риск за болните, за бременните, за бебетата, за хората с отслабена имунна система и т. н.

В България и до днес не е ясно колко хора са били болни от сезонен грип и колко – от свински грип през 2009 година. По време на грипната епидемия в последните месеци на 2009 г., в здравните заведения липсваха както ваксини срещу свински грип, така и обикновени тестове, с които да се установи наличието на А(H1N1). Лекарите вдигаха рамене безпомощно и изписваха лекарства като за обикновен грип или настинка. Хората, които настояваха, че симптомите им са сходни с тези на свинския грип (чули по телевизията, прочели по вестниците), бяха карани да подписват декларация, че са съгласни да постъпят в болница. Настаняваха ги в инфекциозните отделения, а после ги изписваха, без да се разбере наистина ли са били болни от свински грип, или не. Според една инструкция на Световната здравна организация всеки болен от грип трябваше да се смята за болен от свински грип и да му бъдат правени тестове за това.
Създаде се впечатление, че тестове за свински грип в България се правят само при смъртен случай, защото съобщиха официално, че няколко българи са починали от А(H1N1).

Истерията “свински грип” затихна по цял свят. Държави като Франция, Германия, Холандия, Испания отказаха поръчаните по-рано ваксини срещу свински грип и така спестиха десетки милиони евро в кризата. В същото време България сега започва кампания по имунизации. Срещу болест, която вече не ни заплашва и с ваксини, които бяха определени като съмнителни не само от полската министърка на здравеопазването, но и срещу които в момента тече разследване.

Световните медии заподозряха, че заплахата от свински грип е измислена от фармацевтичните компании, за да увеличат доходите си в кризата. Разследват се високопоставени служители на Световната здравна организация. Предполага се, че са получили подкуп от компаниите да раздухат и преувеличат рисковете. Тези аргументи обаче в България не важат. И от министерството признават, че в момента няма сериозна заплаха от  свински грип, но ваксината щяла да защити хората, ако през следващия грипен сезон, не дай си Боже, свинският грип отново плъзне (по телевизорите?).

„С оглед на епидемията от холера от 1913 година правителството поръча и 80 000 дози от антихолерна ваксина. В момента вървят преговори за ваксина срещу бубонна чума“, шегува се читател във форума на вестник „Дневник“.

Ако не живеехме в България, където се закриват болници и цялата система на здравеопазването е на път да рухне заради липсата на пари, щеше да е смешно…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.