Да се хванем за зелено, че Борисов дава зрелища без хляб

Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Всяка седмица има по една акция на МВР – след “Наглите”, “Октопода”, “Факирите” (как ги измислят само…), започнаха арести на областни управители, лекари. Само Масларова не арестуваха, някой май не се осмели. Наложиха й гаранция от 50 000 лв. И що само гаранция? Що не отидоха да я приберат с качулките и автоматите? Толкова хора щяха да се зарадват… Бившият областен управител в Добрич беше арестуван с обвинения за 160 хил. лв. А Масларова я обвиняват за 11 млн….

Ситуацията в държавата напомня сталиновия Съветски съюз през 30-те години. През месец разбиват групата я на Бухарин, я на Троцки, и пълни влакове с арестанти заминават за Сибир.
Само че има малко несъответствие – сега не може да се праща в затвора като тогава. Има съд, доказателства. И, понеже вчерашните милиционери не са научили да работят в условията на демокрация, сега ще погнат съда. Чакайте арести на съдии. Да ги уплашат и да започнат да съдят по бързата процедура и да харесват измислените доказателства на милиционерите.

Ако трябва да се смята сериозно кой в системата е най-корумпиран, съдиите са на последно място. На първо са ченгетата. Това го признава и сегашният вътрешен министър Цветанов – да, казва той, при нас има корумпирани, а при съдиите? На някой ще му паднат зъбите, като научи истината, казва Цветанов. Има предвид шефа на Върховния съд Лазар Груев, който каза, че ще стисне зъби и ще премълчи нападките срещу колегията. Тоест – Цветанов не само намеква, ами заплашва, че знае нещо за съдиите, научено с подслушване или по друг начин. Ами защо мълчи? Защо не го каже, а само подхвърля реплики за съдиите?

Преди да се стигне до съдиите, обаче, има следователи, дознатели, прокурори. Те могат да оневинят всеки – дознанието, следствието, да не стигне до съд въобще. Тук е заровено кучето – някой смята ли колко дела са прекратени, колко разследвания не са започнали въобще, макар че има данни за престъпление? Не, Цветанов за прокурорите не говори, защото те сега го слушкат. Работели добре заедно. Тоест – внасят в съда нелепи обвинения и после изкарват съдиите виновни – че пускат арестантите след пропагандните им акции, заснети с камери като за риалити шоу.

Плакат срещу премиера Борисов, чието правителство пуска разпространението на генномодифицираните култури в България. Снимка: e-vestnik

Няма нормален в България, който да не иска да се води война с престъпността. Няма нормален, който да не иска наглите мутри да ги арестуват, да ги разкарват по арести и съдилища, дори и да не ги осъдят. Няма нормален, който да не иска полицията да притесни бабаитите с лимузините – да ги насметат да не паркират пред дискотеката на трамвайната линия и ватманът да чака оня да благоволи да си премести джипа. Или да го глобят, като си паркира ламборгинито на пешеходна пътека. Затова, нека Цветанов накара хората си не само да арестуват, но и да глобяват.

Но цялата работа изглежда много показна и съмнителна. Като направена за зрелището. Днес тоя, утре оня… Ама, че нещо не сме събрали доказателства – много важно. Сега пък извадиха документите, че Маргина, Карамански, Поли Пантев, Маджо, братя Галеви са работили за МВР (А Златко Баретата що го забравиха?). То отдавна се знаеше. 20 години МВР прелива в престъпността и обратно. Не корупция, ами оттатък… Сега съобщават официално…

В древния Рим са знаели добре това, което правят Борисов и Цветанов – на народа му дай хляб и зрелища. На зрелища засега правителството добре го докара. А за хляба?
Онзи ден хора от международния валутен фонд казаха на правителството да не вдига пенсии и заплати. Те и да не бяха казали, никой не се е канил да ги вдига. Но сега поне Борисов ще се оправдае с това.
Въпросът не е, обаче, само до пенсиите и заплатите на държавните служители, които увеличава правителството (тоест – не увеличава, освен депутатските и на министрите).

Въпросът е за възможностите на частния сектор, който е по-голям. За това как държавата помага на бизнеса. А тя не само не помага, ами му пречи в момента. Разните обединения на бизнеса изчисляват, че държавата им дължи към 2 млрд. лева. От тях половин милиард е невърнато ДДС. Останалото – неплатени дългове за изпълнени държавни поръчки. Някои плащания се бавят повече от половин година. А пари има. Както сам Дянков каза през януари, щели да извадят от резерва, за да платят, щяло да има ударни разплащания. Да, ама нямаше.

Бойко Борисов въвежда Симеон Дянков в Министерството на финансите. Снимка: Таня Киркова

Неотдавна Дянков пък каза, че щели да се разплащат за сметка на бюджетен дефицит. Тоест да го увеличат, за да платят. Но пак не плащат. Само приказки.

Какво следва от това? Много фирми си съкратиха работниците. Най-много през януари и февруари. Ако бяха получили навреме тия пари, още есента, нямаше да ги съкратят. Сега обаче ги съкратиха и дори Дянков да изпълни обещаното и да плати, тези фирми няма да си назначат отново хората на работа. Ще чакат, ще се ослушват, ще наемат временно, ако имат поръчки. И така се оформи една армия от безработни, само заради забавени плащания от правителството.

Май беше прав оня, който критикува Дянков, че се бори с финансова криза, каквато в България няма, а има икономическа, с която той не се бори, а я задълбочава.

Така много безработни загубиха жилищата си – останаха без заплати и не могат да плащат вноските на банките. Казват, че банките са прибрали вече към 100 000 жилища от длъжници.

Пролет иде, да се хванем за зелено. Че по-добре няма да стане. Засега правителството ни подхвърля зрелища, а за хляба не може да се справи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.