В Европа първо се влюбвате, после се жените. В Шри Ланка е обратното. И хороскопът определя двойката

Не е важно как изглежда бъдещата ми съпруга, казва Варатан, който живее в Белгия

Варатан Тармалинхам от Шри Ланка, който учи в Белгия. Снимка: авторката

Варатан Тармалинхам е от град Джафна, Шри Ланка, който от 5 години учи и живее в Белгия. Той е тамил. В Шри Ланка има две етнически групи – синхали и тамили, като вторите са малцинствена група. Варатан изповядва религия хинду. Той е на 30 години. Поради засилването на войната в Шри Ланка през последните няколко години, той не може да се върне в страната си, защото е опасно. Войната тече от 1983 г. и е между сепаратистката организация на тамилските тигри, които искат да направят независима държава на тамилите, в северната част на страната и правителството на Шри Ланка, което се бори срещу тях. През май 2009 г. войната свършва, като тамилските тигри са победени, но той още не се е прибирал.

През годините, които е в Белгия, Варатан се чува с родителите си на 3-4 месеца, за кратко. Освен това е трябвало да внимават какво си говорят, защото заради военната обстановка в страната, телефонните разговори са били подслушвани. „Слава богу вече всичко приключи и ще мога да се прибера, да видя семейството си“. В момента Вартан завършва втората си магистърска степен по индустриален мениджмънт. Първата му магистратура е по инженерни науки. През есента планира да се завърне окончателно в Шри Ланка и „се надявам до тогава майка ми да ми е намерила жена“. Тази реплика сигурно звучи като майтап, но за културата на тамилите, към която принадлежи Варатан, е съвсем нормално родителите да ти намират съпруга или съпруг. За женитба за чужденка, например белгийка, и дума не може да става. Варатан държи бъдещата му съпруга да е от неговата страна и култура, защото така ще се разбират най-добре. Тъй като тамилските обичаи и традиции за търсене на партньори се оказаха много по-различни от тези, с които сме свикнали на Запад, Варатан се съгласи да разкаже за e-vestnik, по-подробно за традициите в неговата страна, за това защо е по-важно да се влюбиш след сватбата и за съдбоносната сила на планетите и звездите в една съпружеска връзка.

Планетите и звездите трябва да съвпадат, иначе няма брак

Варатан Тармалинхам от Шри Ланка, който учи в Белгия. Снимка: авторката

Традицията в Шри Ланка е много подобна на тази в Индия, най-вече защото двете страни са близки една до друга. Като се роди човек му се прави специален хороскоп. Чрез него, по-нататък му се търси съпруг или съпруга. В Шри Ланка, най-често майките, търсят съпруги за синовете си като ходят при специалист-астролог, който сравнява хороскопите на момчето с този на бъдещото момиче. За да стане ясно дали двама души си подхождат и могат да се оженят, се гледа дали техните хороскопи съвпадат. Анализира се как и къде са разположени планетите според дата на раждане, в кой дом е Марс, коя е звездата им по рождение. Позицията на планетата Марс е от голямо значение при правенето на хороскопа. Ако при мъжа Марс попада в 7-ми или 8-ми дом спрямо Луната, то и при хороскопа на жената трябва да попада в същите домове, за да могат двамата да си допаднат като двойка. В противен случай, означава, че те не са един за друг. На базата на специални астрологически изчисления, накрая се извежда едно общо число за човека. То има връзка с неговия характер. Според тамилската традиция жената не може да има по-високо число от мъжа, за който смята да се жени. Ако нейното число например е 34, а на мъжа е  16 – сватба не може да има. Щом жената има по-голямо число, това означава, че тя е по-силен характер и ще бъде по-доминираща в семейството.

Друг важен фактор при тамилите, когато си търсят партньор, е от коя каста е човекът. В Шри Ланка, подобно на Индия, има различни касти. Една от кастите са хора с престижни професии, например работници във фабрика. Въпреки че принадлежат към работническата класа, те се ползват с авторитет в обществото. В по-нисшата класа, влизат представители на професии като миячи, чистачи, бръснари. Обикновено те живеят извън центъра на града. Двама души могат да се оженят, само ако са от една и съща каста, и от една религия. Например не може момче, което е от семейство на работници да се ожени за момиче от семейство на чистачи. Когато майката на мъжа му търси съпруга, гледа и колко голяма зестра е готово да даде семейството на момичето. Ако момичето няма голяма зестра, в която се включва: къща, златни бижута, пари в брой, родителите на момчето могат да откажат синът им да се жени за това момиче, защото така той ще страда. На синовете пък се дава „Мутхусам“, който не е от родителите им, а е от бабите и дядовците им. Има мъже, чийто съпруги имат много сестри. Те работят и отделят големи суми за бъдещата зестра на тези момичета, за да могат те да се оженят с достойнство.


Без образование и девствена преди сватбата

При женитбата при тамилите, не е от значение степента на образованост на момичето. Важни са материалните неща, които притежава и с които ще може да допринесе и улесни семейния живот. В Шри Ланка и Индия повечето момичета нямат по-висока научни степени от бакалавър или магистър. Дори тези, се смятат за високи. „Това е така, защото момиче, което е учило прекалено много, трудно ще може да си намери съпруг. Мъжете не искат жените им да са по-умни и по-образовани от тях, защото това отново означава, че те ще доминират в семейството. При нас правилото е, че мъжът е този, който трябва да доминира и да е глава на семейството“, казва Варатан.

Варатан и семейството му в Шри Ланка. Снимка: личен архив

Ако даден човек има по-големи братя или сестри, той не може да се жени преди тях.  Според традициите, мъжът трябва задължително да се ожени не по-късно от 35 години, а момичето – от 25. „Преди години възрастта за момичетата беше 18-19 години, но тъй като вече и жените учат и работят, се женят по-късно“, обяснява Варатан. „Разбира се, много държим на това момичето да е девствено преди сватбата и да не е била с други мъже. За мъжа също не е желателно да е имал други връзки преди това. За да сме сигурни, че бъдещите ни съпруги не са имали други мъже преди нас, ние отиваме при семейството й и без тя да е там ги разпитваме за нея. След това питаме съседите наоколо, както и нейни приятели. От тях можем да разберем дали преди това е имала връзка с друг. Роднините на момичето по същия начин ме проучват мен. Освен това, ние трябва да видим семейството на жената, да видим как живеят, дали са богати. Най-важно е да видим майката, за да можем да преценим как ще изглежда съпругата ни след години. Накрая, ако хороскопите съвпадат, ако сме се уговорили за зестрата, се женим“. Преди това на младоженците не им е позволено да се срещат.

Варатан обаче казва, че е възможно случайно да я види на някое публично място – на улицата или в ресторант. Когато се омъжи момичето, подобно на индийския обичай, му се слага червена точка на средата, на челото. Това е знак, че тя е омъжена. Ако обаче видите момиче с червена точка малко над средата на веждите, това означава, че момичето е само сгодено. Третият случай е жена с червена точка най-долу на врата. Това означава, че има деца. На сватбата, пък младоженката я обкичват с гердан наречен „тали“, който не трябва да сваля никога и който е символ на обвързването й в семейния живот. Това е нещо като халката, която се носи в Западния свят. Някои жени също носят и пръстен на пръст на крака, който също е символ на това, че са омъжени.

Варатан Тармалинхам от Шри Ланка, който учи в Белгия. Снимка: авторката

1% са разводите и изневерите в Шри Ланка

Въпреки обстойното проучване на партньора и стремеж за пълно съотетсвие по всички фактори, следвани според традициите, Варатан признава, че не винаги бракът се оказва щастлив. „Всичко е късмет. Въпреки това, разводите в Шри Ланка са около 1 %. Същият процент е и за изневерите. Там, когато мъжът е женен, той няма любовници. Същотото е и за жената. Жени, които са разведени не са привлекателни за мъжете. Най-често се женят разведен мъж с разведена жена“.

Със запознанство по интернет и с посредничеството на брокер

В днешно време интернет улеснява търсенето на съпруги и съпрузи за тамилите от Шри Ланка. За целта има специални сайтове, които много приличат на западните сайтове за запознанства. За разлика обаче от тези, които ние познаваме в Европа, където повечето хора търсят краткотрайни сексуални забавления, в сайта на тамилите, хората съвсем сериозно си търсят съпруги и съпрузи. Уеб порталите се държат от специални агенции за запознанства. Ако някой човек си хареса друг от сайта и иска да му пише, първо пише имейл до агенцията и оттам тя препраща съобщението до желания човек. Самите профили в интернет страницата се създават от родителите на момичето или момчето. При момчетата е възможно и те сами да се регистрират. Там има подробна информация за тях, снимка, таблица с хороскопа им, от какво семейство произлизат, на колко са години, някои дори дават кръвната група, също пишат и какво момче или момиче търсят. Търсенето на съпруг или съпруга много наподобява търсенето и предлагането на коли или апартаменти в Западния свят. Дори при харесване и съгласие от двете страни се появява и брокер.

В един от сайтовете за търсене на съпруги и съпрузи в Шри Ланка, в произволно отворен профил на момиче, пише следното: Родена – 1990 г., висока 152 см., религия – хинду, занимание – учи, каста – Чистокръвна Джафна Велалар („Велалар“ е най-висшата тамилска каста – на земевладелците). Описание (явно написано от родителите й): „Баща й е бизнесмен, майка й е домакиня, има двама братя и една сестра – женени“. В същата графа пише и изискванията на родителите за съпруг: „Търсим съпруг за нашата дъщеря, който да е много работлив, да е добре образован и да уважава традициите. Ако сте заинтересувани, моля свържете се на следния имейл.“ Тук е даден имейла на агенцията посредник. В онлайн профила има и снимка на момичето, облечено в индийска рокля. Под снимката е й таблица с хороскопа й. Крайното й число е 40, което означава, че е властен и силен характер, и трябва да си търси подходящ мъж.

На друго момиче, в онлайн профила, родителите й са посочили, че й търсят съпруг, който да е от Шри Ланка, но да живее и работи в Канада или САЩ, в престижна фирма. Друга пък, от свое име пише, че живее в Австралия, но си търси съпруг от нейната държава. Казва, че ако съвпадат хороскопите и звездите им е готова да поеме разходите по пътуването на жениха си до Австралия.

В профила на 25-годишен мъж от Шри Ланка, също от кастата „Чистокръвен Джафна Велалар“, в описанието пише, че си търси добро момиче с чуждестранно местожителство. Друг казва кратко и ясно: „Искам жена от Сингапур, Канада, Англия или САЩ“.

Поради войната, в Шри Ланка има големи икономически затруднения. Заплатите са ниски, около 200 евро на месец. Варатан казва, че с тези пари сънародниците му успяват да живеят. Въпреки това, това е едно от обясненията защо повечето хора си търсят съпруги и съпрузи живеещи в по-богати страни, в чужбина.

На страницата на друг мъж, който явно сам се е регистрирал, се вижда следното описание: „Семейството ми е малко, но сплотено. Майка ми е тази, която взима решенията. Тя е домакиня. Баща ми е свещеник. Брат ми работи и е женен. Аз си търся добро момиче, което да ме разбира. Не очаквам материални активи“. На повечето профили на мъжете пише, че не пият алкохол. „Това е много важен фактор, за да си намерят съпруги. Ако пият алкохол, сериозно се намаляват шансовете им някое момиче да ги избере за свой съпруг“, казва Варатан.

В случай, че двама човека се харесат, хороскопите им съвпадат и т.н., от агенцията, която държи сайта им организират среща на някое публично място. Там идва брокер, който ги представя един на друг. Ако накрая двамата се оженят, на агенцията се плаща 1/5 – та от зестрата на момичето.

Накратко казано – при тамилите от Шри Ланка, последното нещо, което гледат мъжете, когато си търсят съпруга е външният вид. За тях е много по-важно дали двамата си допадат по останалите фактори и дали планетите им съответстват.

С времето, всеки може да заобича всеки

Питам Варатан как е възможно да се ожениш за момиче, което не познаваш и никога не си виждал, и  разчиташ изцяло на доброто съвпадение на хороскопите и звездите? „Това е в нашата култура“, казва той „Аз не мога да си представя друг начин, когато си търсиш наистина съпруга. Вие тук в Европа си намирате мъжете и жените по дискотеките и клубовете. Ние в Шри Ланка нямаме такива места. Вие тук първо се влюбвате и после се жените. Ние тамилите – първо се женим и после се влюбваме. Според мен, това е по-нормално. С течение на времето всеки може да заобича всеки, но ако звездите ви не съвпадат сега, те никога няма да съвпаднат. Пък и любовта идва и си отива. Затова е много по-важно да си допадаш с човека, да ви съответстват характерите и да можете да съжителствате добре като семейство.“

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.