Скрита камера вади лобизъм и корупция в Чехия

Бронетранспортьорите „Пандур“. Снимка: армифото

Трансграничен скандал с договор за поръчка на военна техника разтърси Чехия месеци преди парламентарните избори. Последната порция обвинения в корупция обаче едва ли ще наклони везните при гласоподавателите, на които им е омръзнало от непрестанните скандали, разследванията по които обикновено не водят доникъде.

През последните седмици чешката и австрийската полиция започнаха отделни разследвания за корупция, след като чешки вестник съобщи, че австрийска фирма е предложила тлъста сума на чешки политици, за да получи поръчка. Не стана ясно обаче дали чешките политици всъщност са взели подкупи, за да се съгласят да закупят колесни бронетранспортьори „Пандур“ от базираната в Австрия фирма с американски собственици „Щайер-Даймлер-Пух Шпециалфарцойг“ (Steyr-Deimler-Puch Specialfahrzeug AG & Co KG).

През 2006 г. Чехия подписа сделка за закупуване на 199 БТР-а „Пандур“ за 20,8 милиарда крони (един милиард долара). Договорът бе много критикуван, тъй като тогавашният министър на отбраната в оставка го подписа няколко дни, след като партията му загуби парламентарните избори. Следващото правителство на бившия премиер Мирек Тополанек се отказа от сделката и през март 2009 г. подписа нов договор за 14,4 милиарда крони със „Щайер“ за 107 машини.

Този януари, заснети от скрита камера, двама бивши високопоставени мениджъри в „Щайер“ разкриха пред вестник „Млада фронта днес“, че фирмата е планирала да подкупи чешки политически партии с помощта на местни консултанти, за да получи поръчката. Вестникът публикува тайното споразумение, което „Щайер“ сключила през 2002 г. с чешки лобист, на когото била обещана премия от 7 процента при успех. Част от тази премия била предназначена за политическите партии, твърдят бившите мениджъри от „Щайер“.

„Част от премията не е само за компанията, защото тя също плаща разходи на някой, който й помага“, казва в записа бившият мениджър от „Щайер“ Волфганг Хабицъл. „Това е част от играта. Знаете, разбира се, че е забранено да се плаща каквото и да било“, продължава той. „Можете да използвате съветниците си. Това е част от играта – те го правят, а вие официално не знаете нищо. Това са просто разходи“. „Мисля, че всяка страна получава по два-три процента“, прошепва Хабицъл, след като репортер под прикритие, представящ се за бизнесмен, пита колко пари са предвидени за политиците.

Хабицъл и друг бивш служител на „Щайер“, Хервиг Йедлауцник назовават и няколко високопоставени политици от двете страни на политическия спектър, които според тях са участвали в неофициални разговори с лобисти на „Щайер“ през годините, преди сделката да бъде подписана окончателно. Достоверността на думите на мениджърите е поставена под въпрос, тъй като те напуснали „Щайер“ няколко години преди подписването на договорите за покупката на пандурите. Малко след като скандалът се разрази в средата на януари, те определиха думите си като „глупава шега“. Чешките политици също побързаха да отрекат, че са действали незаконно.

Въпреки това стана ясно, че Чехия е платила тройно повече за машините на „Щайер“, отколкото Португалия. Служители от чешкото министерство на отбраната приписаха голямата разлика в цената на по-добрите качества на БТР-ите, поръчани за чешката армия. Междувременно чехите изглежда вече не хранят илюзии за своите избраници. Според проучване на общественото мнение, извършено от социологическата агенция САНЕП, 83 процента от запитаните по интернет 6377 души смятат, че сделката с „Щайер“ е опорочена от корупция. Малко повече – 84,7 процента – са на мнение, че случаят ще бъде заметен под килима.

Скандалът едва ли ще повлияе на резултата от парламентарните избори на 28 и 29 май, смятат анализатори. По-голямо влияние ще окаже икономиката. Според Ян Кубачек, преподавател по политология в Карловия университет в Прага, скандалът само ще затвърди вече съществуващите нагласи на избирателите. „Основните поддръжници на големите партии се отнасят безразлично към случая. Те го възприемат като предизборен номер. Той затвърждава намерението на центристки настроените избиратели да гласуват за малки партии, както и това на негласуващите отново да бойкотират изборите“, смята той.

Ако не друго, ако решат да се доверят на думите на Хабицъл, раздразнените чехи могат да се успокоят с мисълта, че тяхната страна в никакъв случай не е уникална, става ли дума за описаните от него финансови споразумения с участието на лобисти и политически партии. „Но навсякъде е така! Във всяка държава“, казва бившият мениджър във видеозаписа. „Във всяка държава? Наистина ли? Дори в Австрия?“, пита репортерът под прикритие. „Да. Там е още по-зле“, отговаря Хабицъл, подсмихвайки се самодоволно.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.