Комедия от грешки и политически хаос в Италия на Берлускони

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

Вътрешнополитически хаос обхваща Италия в навечерието на изборите за областни управители и областни съветници в 13 от 20-те италиански области. Изборите са насрочени за 28 и 29 март и са смятани за тест за управлението на премиера Силвио Берлускони и неговата партия Народ на свободата, които почти две години са на власт в Италия. В навечерието на изборите лагерът на Берлускони беше разтърсен от скандали, свързани с предполагаема корупция и взимане на подкупи. Скандалите опетниха дори името на един от най-популярните италиански чиновници и предан сътрудник на Берлускони, шефът на гражданската защита Гуидо Бертолазо. После дойде ред на критиките към Берлускони, че отново включва некомпетентни млади дами в изборните листи на партията Народ на свободата. Визираше се по-специално включването в изборната листа за областни съветници в Ломбардия на стоматоложката на Берлускони, бившата танцьорка Никол Манети, която се погрижи за зъбите му след нападението срещу него през декември миналата година.

Във връзка с областните избори обаче от една седмица Италия е в криза от съвсем друго естество. Заради комедия от грешки, както пише британският в. „Таймс“, партията на Берлускони загуби правото си да се бори в битката за областни съветници в областите Лацио и Ломбардия. А в тези две области са двата най-важни града в Италия – столицата Рим и Милано. В Лацио листата с кандидатите за областни съветници на Народ на свободата не беше приета от местната избирателна комисия, защото не била внесена навреме, припомня по темата британският в. „Дейли телеграф“. Тази грешка направо вбесила Берлускони, още повече че гафът бил допуснат заради абсурдни причини. Сътрудникът на Народ на свободата, който трябвало да внесе листата, закъснял с 15 минути и внесъл документите едва в 12,15 минути миналата събота, когато изтече крайният срок за подаването на документацията. Като аргумент за закъснението си, той изтъкна различни причини, всичките доста абсурдни. Първата беше, че отишъл да си купи сандвич, втората, че го придружавала малката му дъщеря, която била с температура и той се разсеял с нея и загубил представа за времето, припомня в. „Дейли телеграф“.

Според италианските „Кориере дела сера“, „Стампа“ и „Република“ обаче причината била спор, който сътрудникът на Народ на свободата повел със сътрудник на конкурентна партия пред офиса на избирателната комисия в Рим и който го забавил. Каквато й да е причината, тя доведе до невиждан хаос в Италия, отбелязват „Кориере дела сера“, „Стампа“ и „Република“. Кризата се задълбочи още повече, когато избирателната комисия за областта Ломбардия пък отказа да приеме и листата с областни съветници на Народ на свободата, заради невалидни над 500 подписа в подписката в подкрепа на кандидатите. Народ на свободата веднага сезира апелативните съдилища в Рим и Милано, които отхвърлиха жалбите на партията на Берлускони.

Сега пред Берлускони се очертават два варианта. Първият е постигането на компромис в парламента относно кратък закон, който ще промени процеса за регистрация на кандидатите за областни съветници, така че листите на Народ на свободата да бъдат допуснати да участват на областните избори в Лацио и Ломбардия. Вторият вариант е указ, с който да се удължи срокът за регистрация на листите. И в двата случая обаче това може да стане причина за отлагане с около половин месец на областните избори в 13-те области, отбелязва „Кориере дела сера“. Засега италианският президент Джорджо Наполитано не приема идеята за указа. Опозицията в парламента пък се дърпа по въпроса за краткия закон.

Според италиански опозиционери и критици на Берлускони политическият хаос в Италия е отражение на бъркотията, която цари в редиците на Народ на свободата, отбелязват италианските издания. Според премиера Берлускони кризата с изборните листи на партията му в двете най-големи италиански области е опит да се попречи на Народ на свободата да постигне убедителна победа. Смята се, че Народ на свободата ще победи убедително в Лацио, предвид това, че областната власт там беше белязана миналата година от скандала с бившия областен управител от левицата Пиеро Марацо, който имал връзки с травестити. Народ на свободата беше сочена за фаворит и в Ломбардия. Освен листите с кандидати за областни съветници, в Италия на областните избори се представят и листи с кандидати за областен управител, като се смята, че първото име в тази втора листа е най-големият фаворит за поста. Листата с кандидати за областен управител на Ломбардия се води от досегашния областен управител Роберто Формигони.

Листата с кандидати за областен управител за Лацио се води от Рената Полверини, видна италианска синдикалистка и една от четирите жени кандидати за областни управители, излъчени от Народ на свободата. Във връзка с листата „Полверини“ комедията от грешки на Народ на свободата продължи. Заради няколко непоставени подписа в документацията към листата и заради не достатъчно подробни данни за биографията на някои от хората, включени в листата, тя също не беше приета от избирателната комисия на Лацио. Партията обаче поправи необходимите пропуски и вчера късно вечерта апелативният съд на Рим все пак допусна листата „Полверини“ на изборите в Лацио. Така че ако не бъде намерено някакво решение на кризата с листите за областни съветници в Лацио и Ломбардия, за Народ на свободата остава поне утехата, че сочената за фаворит Полверини ще бъде следващият областен управител на Лацио, отбелязва „Кориере дела сера“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.