“Дянков-Първанов” – папуняци в политиката, папагали в телевизията

“Мъжете в България са папуняци. Само се блещят и надуват един на друг” – така казва скулпторът Георги Чапкънов – Чап. Той е ловец, има наблюдения върху папуняците. Те са едни птици, дето се надуват и блещят като пуяци (за онзи, който е не е виждал папуняци, но е виждал пуяци).

Няма как да не се съгласиш с Чапа след скандала Дянков-Първанов.

С появяването си в едно шоу министър Симеон Дянков остави впечатление, че президентът бил милиардер и имал имоти зад граница. На въпрос на водещите Иван и Андрей, че бил казал за Първанов, че е млад милиардер, Дянков отговори: “Не е млад”. Щом го казва финансовият министър на държавата… Макар Дянков да възрази в разговора, че не помни да е казвал такова нещо за милиардер, остави многозначително впечатление.

Дянков се прояви като папуняк. Облещи се на президента.

И реакцията на президента беше като на папуняк. Веднага се наду и му поиска оставката.

И в тази ситуация премиерът Борисов (както се разбра впоследствие), се обадил на президента и настоял да приеме Дянков, да разговарят и се погодят. Вероятно е накарал и Дянков да се извини. Тоест премиерът, който при много поводи се проявява като папуняк, в случая е постъпил като разумен държавник.

Но какво стана? Първанов приема Дянков с двама свидетели и стенографка. Той, шефът на кабинета му и някакъв финансов папуняк се държат като тричленка, съд. На мен лично стенограмата от разговора ми напомни как ни викаха в партийното бюро на факултета навремето да ни набиват канчето, че сме направили един стенвестник. А ние не бяхме прегрешили като Дянков с обида към институцията…

Та Първанов, дори да е бил прав и да е основателно засегнат, можеше да се държи по-сдържано. Същия разговор можеше да мине с друг тон и пак да излезе стенограма. Но президентът е смачкал министъра и после го е направил публично достояние. Дори да има основания, нещо се усеща папунщина в цялата работа.

И веднага след това се разкрякаха папуняци. Същата вечер в “Панорама” вицепремиерът Цветанов се облещи, поиска оставката на президента и го заплаши с отстраняване. ГЕРБ веднага излезе със специална декларация със заплахи за импийчмънт, а знаменитата Цецка поиска запис на разговора. Демек – има някаква манипулация.

И в Бойко Борисов се обади папунякът, и той каза това-онова за президента, че му забил нож в гърба и т. н.

И какво – много ги заболя, че техният финансов министър е унизен и се изложил, и дай сега да свалим президента. Папунщини.

Но цялата работа тръгва от едни папагали. Папуняците от политиката кой знае защо приемат да се показват в шоупрограми, щото те били гледани. Да се харесат на народа, за да ги избере. И така дават хляб на едни папагали. Защото само едни крякащи папагали като Иван и Андрей могат да изтърсят такава дивотия – Първанов бил милиардер с имоти зад граница и да я припишат, че я е казал финансовият министър. Така само превръщат Първанов в жертва и омаловажават факти като този, че негови спонсори са подсъдими и разследвани за измами по САПАРД.

Същите папагали крякат и в жълтите вестници. Папуняците и там правят политика.

Абе, едно крякане в държавата…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.