Крайната десница настъпва в Холандия, най-толерантната европейска страна

Герт Вилдерс. Снимка: хедлайнс

Антиислямска партия, оглавявана от всяващия смут скандален холандски лидер Херт Вилдерс победи на местните избори в Холандия в сряда и с това създаде възможност за политически пробив на крайната десница и на предсрочните парламентарни избори през юни.

Вилдерс, който се откроява с русата си грива, пристигна в Лондон, за да представи антиислямския си филм в горната камара на британския парламент – Камарата на лордовете, по покана на колегите си от Партията за независимост на Обединеното кралство. В навечерието на местните избори Вилдерс води кампания за незабавното замразяване на имиграцията към Холандия и за забраната на мюсюлманските забрадки на обществени места. Партията на свободата на Вилдерс изненадващо победи на общинските избори в град Алмере, разположен на източния вход на Амстердам и с доста голямо имигрантско население. В Хага партията на Вилдерс остана на второ място. Алмере и Хага бяха двата града, в които Партията на свободата имаше свои кандидати.

Вотът от 3 март, в който двете главни парти в управляващата холандска коалиция – Партията на труда и Християндемократическият призив – понесоха тежки загуби, беше първият електорален тест, след като правителството на Ян Петер Балкененде падна миналия месец. Напрежението между двата политически лагера и рецесията помогнаха на Вилдерс, който заявяваше, че няма да промени безкомпромисната си позиция за мюсюлманската имиграция и няма да се включи в основния политически дебат в Холандия. Ако резултатите от местните избори сега са предизвестие за това, което ще се случи на парламентарните избори на 9 юни, тогава 46-годишният Вилдерс, срещу когото са повдигнати обвинения в подстрекаване към омраза, може да се окаже човекът, който дърпа конците. Вчера допитване до общественото мнение показа, че Партията на свободата би могла да получи най-много места в парламента през юни.

Много от мюсюлманските жители на Алмере бяха дълбоко потресени от резултатите от вота – Партията на свободата спечели 21,6 процента. „Ще остана тук, докато умра от студ“, казва Айзе Байрак де Ягер, мюсюлманска студентка, която участва в мълчалив протест пред сградата на кметството на Алмере. Нейният приятел Зайтун Шах допълва: „Ужасно е да си помисля, че скоро може и да не мога да посещавам градската библиотека“. Кадарие Касар, 35-годишна студентка по информационни технологии, от турски произход, казва: „Обикновено не нося забрадка, но днес реших да си я сложа в знак на протест. Други ще направят същото, докато Вилдерс не се махне. Това е ужасно. Хората днес гледат на нас с други очи, сякаш искат да кажат: „Ние спечелихме и вие сега ще напуснете нашия град“.

В сряда, празнувайки победата си в оживено кафене в Алмере, ликуващият Вилдерс каза на мюсюлманите в града, че няма от какво да се страхуват, ако не нарушават законите. Той обаче подчерта, че неговата партия ще откаже да преговаря с всяка партия, която не подкрепя неговите виждания. „Ние винаги сме поддържали тезата, че за нас е немислимо да работим с тях. Можем да говорим с тях по редица политически въпроси, като образованието и финансите, но се придържаме към тезата, че основните права на хората, които живеят тук, не подлежат на преговори“, казва общинският съветник от Партията на труда Алфонс Мурлинк за партията на Вилдерс.

Много продавачи на пазара в Алмере казаха пред холандската държавна телевизия, че се срамуват от победата на Партията на свободата в града им. „Това е голямо петно за Алмере, дори не ми се говори“, казва възрастна жителка на града. Холандската мюсюлманска партия, която не спечели нито едно място в общинския съвет на Алмере, обяви, че 3 март е тъжен ден за цяла Холандия. Лидерът й Хени Крефт заяви, че Вилдерс спекулира с неоснователните страхове на холандците. Крахът на правителството на Балкененде беше предизвикан от кризата около въпроса дали да се остави част от холандския контингент в Афганистан и след декември, за когато беше запланувано неговото изтегляне. Тази полемика беше последната от серията кризи, разтърсили управляващата коалиция, в която християндемократите се изпокараха с колегите си от Партията на труда за възрастта за пенсиониране и бюджетните реформи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.