Висша полицейска корупция по пътя на кокаина

Хуан Карлос Лорка, Джули Уотсън

Доза кокаин. Снимка: МВР

Арестуването на шефката на отдела за борба с наркотиците и шефа на националната полиция в Гватемала я ярък пример за това колко силно световната наркоиндустрия, боравеща с милиарди долари, може да корумпира малки страни със слаби институции – тенденция, за която тези дни администрацията на Обама предупреди, че заплашва глобалната сигурност. Финансираните от САЩ войни поставят под натиск картели в Мексико и Колумбия, а наркобанди все повече проникват в уязвими страни, особено в Латинска Америка и Африка. По данни на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността печалбата от наркотици възлиза на около 394 милиарда долара годишно, което е много повече от брутния вътрешен продукт на много държави и ги прави лесна плячка за картелите.

„Брутални трафиканти се пренасочват, за да се възползват от благоприятната обстановка и внасят свой вид справедливост“, каза шефът на разузнаването в американското Федерално управление за контрол над наркотиците Антъни Пласидо в показания пред подкомисия на Камарата на представителите в САЩ. Райони с ограничено или лошо управление се превръщат в подходяща хранителна среда и за други видове престъпност, добави Пласидо, като отбеляза, че 18 от 44 терористични групи също са свързани с международната наркотърговия.

Малко са страните, които са по-ярък пример за корупция от Гватемала, където шефката на отдела за борба с наркотиците на правителство и директорът на на националната полиция бяха арестувани тази седмица по подозрение, че са начело на банда полицаи, откраднала над 700 кг кокаин от трафиканти. Нели Бонила и началникът на полицията Балтасар Гомес са последните високопоставени служители на реда, арестувани заради свързана с наркотици корупция през последните години. „Това, че шефът на полицията през 2009 г. е в затвора, а сега там е и шефът на полицията от 2010 г., никак не е добра новина. Това създава представата за институция, дълбоко просмукана от престъпни мрежи и разядена от корупция“, каза Карлос Кастресана, ръководителят на разследващата комисия на ООН, която помогна да се подготви делото срещу Бонила и Гомес.

Поредната притеснителна ситуация във финансираната от САЩ война срещу наркотиците в Гватемала се разигра само няколко дни преди пристигането на американския държавен секретар Хилари Родъм Клинтън, която ще завърши обиколката си в Латинска Америка в Гватемала. Клинтън ясно ще покаже, че администрацията на Обама иска от латиноамериканските страни да направят повече, за да изкоренят корупцията. „Някои от тях не заемат достатъчно силна позиция срещу ерозията на върховенството на закона заради натиск от страна на наркотрафиканти“, каза Клинтън пред репортери по време на пътуването си. Могъщите престъпни мрежи много добре знаят това. Мексиканските картели са под натиск в собствената си страна, след като само през последните няколко месеца военните и полицията убиха и арестуваха трима наркобарона. Те интензивно изместват операциите си южно от границата, превръщайки Гватемала в основна транзитна страна за насочения към САЩ кокаин.

В Перу, втората страна в света по производство на кокаин след Колумбия, мексикански трафиканти са подкупили митничарите по летища и морски пристанища. В Аржентина съдебни документи твърдят, че мексиканският картел Синалоа се е възползвал от слабия финансов контрол и тромавата съдебна система и е създал фиктивни компании, които внасят забранени химикали, използвани за създаването на амфетамини. Бившият диктатор на Суринам Дези Бутерзе, който бе осъден задочно в Холандия за контрабанда на наркотици, е на свобода и продължава да е един от най-влиятелните политици в страната. Бивш министър на правосъдието сега излежава едногодишна присъда, след като бе признат за виновен за пране на наркопари, докато е заемал държавния пост. Проблемът стига чак до Африка, където самолети с кокаин Латинска Америка се приземяват на летища в малки страни напълно безнаказано и често пъти със знанието на местни служители. Оттам наркотиците се изпращат в Европа в дипломатически чанти, като логистиката се договаря в президентски ВИП-салони.

Гватемала е една от малкото страни в света, в която ООН разследва държавни служители, замесени в организирана престъпност. ООН създаде през 2007 г. по молба на гватемалските власти, които бяха поразени от размера на проблема, Международна комисия срещу безнаказаността. Дори с помощ от ООН Гватемала не може да контролира ситуацията. През август 2009 г. шефът на националната полиция бе арестуван по подозрение, че е откраднал 300 000 долара от трафиканти. През 2007 г. трима салвадорски конгресмени на посещение в Гватемала бяха отвлечени и изгорени от детективи, свързани с местна наркобанда. През 2005 г. тогавашният шеф на отдела за борба с наркотиците Адан Кастильо бе заснет как приема 25 000 долара подкуп от информатор на американското Федерално управление за контрол над наркотиците, за да закриля пратките кокаин, пътуващи за САЩ. Той бе арестуван във Вирджиния, след като бе поканен от правителството да участва в курс за борба срещу наркотиците.

Следователи откриха последната схема на Бонила и Гомес, след като гангстери устроиха засада на полицейски агенти, опитващи се да откраднат 350 кг кокаин от склад близо до град Гватемала миналата година. Петима полицаи загинаха в престрелката. Кастресана, следователят от ООН, каза, че властите са заподозрели нещо, че агенти от отдела за борба срещу наркотиците не са пуснали федерални прокурори на местопрестъплението. Националната полиция освен това не е започнала разследване на смъртта на собствените си служители. Бонила и Гомес отхвърлят обвиненията. Бонила каза, че арестът й е организиран от картели, но не посмя да каже, че те контролират правителството. „Имам врагове и стоях на пътя им. Работех в името на Бог и на закона, като преследвах наркотрафиканти, а това е добър начин те да се отърват от нас“, каза тя малко след задържането си.

Бившият вътрешен министър Раул Веласкес каза, че гангстери планирали отстраняването му от длъжност, след като бе уволнен в неделя от президента Алваро Колом за предполагаеми нарушения в държавен договор. Срещу него не са повдигнати обвинения. „Този картел, чието име няма да спомена, отпразнува моето уволнение. Те казаха, че им е струвало много пари да ме отстранят от длъжност и че щяло да им излезе по-евтино да ме убият“, каза Веласкес пред местен вестник. Роналдо Роблес, говорител на президента, нарече твърденията абсурдни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.