Винс Флин за „лошите момчета“ и борбата с тероризма

Винс Флин. Снимка: личен сайт

Поредица от взривове опустошава Вашингтон. Една от целите е Националният антитерористичен център. Равносметката – 185 загинали сенатори, служители на ЦРУ, пожарникари, полицаи, случайни минувачи… Дръзката  атака предизвиква безкомпромисен ответен удар. Агент Мич Рап и помощникът му Майк Неш са натоварени със задачата да заловят виновните за смъртта  на колегите си.  Ала след като първоначалният шок от атентатите е преодолян, агентите са принудени да защитават действията си пред лицемерните политици, разтревожени от използваните средства в акцията… А след като терористите посягат на близките на негови колеги, Рап не се колебае да прекрачи тънката граница между позволеното и забраненото, за да ги залови на всяка цена.

Майсторът на динамичния политически трилър Винс Флин използва вътрешна информация от своите източници в разузнаването и армията, за да създаде скоростен, напрегнат и реалистичен роман за интригите на властта и тайните на ЦРУ. Авторът е известен с това, че винаги обвързва сюжетите на книгите си с актуалната политическа ситуация. А заради съдържащата се класифицирана информация в един от романите му, книгите му са наблюдавани под лупа от високопоставени държавни служители.

В романа „В името на честта”  (ИК Ера) Флин засяга текущия разгорещен дебат по въпроса докъде е позволено да стигат специалните служби в действията си срещу тероризма. В книгата са отразени и политическите борби между поддръжниците и противниците на ЦРУ в американския сенат. Това е и причината, поради която много критици обвиняват Винс Флин в пристрастност. Според тях републиканските възгледи на автора прозират в темите и сюжета на последните му книги, а някой дори го обвиняват, че открито пропагандира и защитава използването на непозволени от закона методи при осъществяването на контратерористични операции. Но според неговите привърженици Флин притиска до стената американската политическа система и не се свени да направи дисекция на структурата и начина на работа на политическите институции. Някои дори смятат, че с книгите си той руши престижа на ЦРУ и ФБР.

Всъщност  една от основните цели на Винс Флин е да запознае читателите с ежедневието на агента. Трудностите в балансирането на личния живот и кариерата, отношението на неблагодарните политици и жертвите, които правят хората от специалните служби, подтикват всепризнатият майстор на политическия трилър да отрази своите наблюдения в бестселърите, които пише. Създаденият от Флин герой Мич Рап е събирателен образ на „лошото момче”, бунтаря, от когото политиците имат нужда и чийто живот често излагат на риск. Известната филмова компания CBS има намерения да създаде екшън поредица с главен герой Рап. Първият филм се очаква в киносалоните през 2011 г.

За  Винс Флин

Успехът на Винс Флин като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.

В разгара  на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”. След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра. Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги. Такава е съдбата и на следващите политически трилъри от Винс Флин. Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”

Винс  е един от сценаристите на хитовия  сериал „24”. Той е познат на българските читатели с романите „Крайни мерки”, „Власт”, „Мръсни афери”, „Лиценз за убиване”, „Измяната”, „Врагът сред нас”, „В случай на опасност”.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.