Haters*. Бербатов отговори в сайта си на нападките, че е „лигльо“ и „противен Звезделин“

Отговорът на Бербатов в блога му. Снимка: скрийншот

Б. р. – Преди дни в няколко български спортни медии (първо в. „7 дни спорт“, а след това беше препечатано в почти всички спортни сайтове – виж тук) разпространиха клюки за Димитър Бербатов, че националите не можели вече да понасят „противния Звезделин“, както го наричали. В текста Бербатов е наричан още „лигльо“, „манекен“, „кмет“ и се твърди, че вратарят Иванков не иска да играе заради него в националния.

Статията прилича на целенасочена интрига и е доста обидна, а няма характер на информационно задкулисно разкритие.

По подобен начин преди години български спортни журналисти нападнаха Христо Стоичков и започнаха критики срещу него, които доведоха до това, че беше отстранен от националния отбор от тогавашния треньор Бонев.

Сега наблюдатели прогнозират, че може да се очаква самостоятелно оттегляне на Бербатов от националния, или, също така подозират, че зад статията се крие провокация на среди от футболния съюз, които се стремят треньорът да отстрани нападателя от отбора. Но дали чак толкова дълбоки причини има статията или тя е типичен израз на интригантството и комплексите на българската спортна журналистика, не е ясно.

От друга страна наблюдателите отбелязват, че в отговора в блога си Бербатов е зарязал характерната за него скромност и е изпуснал спокойния тон, без да преминава границите на добрия тон, все пак.
От рубриката „Блог“ на сайта berbatov.bg:

Haters*

Чудя се как да започна. Но явно щом всеки в България разбира от футбол, дава оценки и компетентно мнение, а през живота си тези хора не са ритали футболна топка, така и аз ще почна да давам път на моето мнение… все пак това е моят сайт и мога да си пиша, каквото си пожелая :). Та тази статия е точно за тези всички „разбирачи“, всички завистници, всички злобари, хора, които не могат да спят, когато видят някой човек да преуспява. Е, аз съм един от тези успели хора, които изпитват злобата и омразата на свой гръб. Има много успeли хора в България и предполагам, че и те се чувстват по същия начин. Аз не мога да говоря от тяхно име, така че ще говоря за себе си.

Много е трудно особено в България да признаеш успеха на другия. Не знам на какво се дължи това, но е непосилно за някои хора да приемат факта, че има много успели хора и ще продължава да има. Наслушах се и се начетох на доста неща, особено по мой адрес, идващи точно от такива хора, злобни и завистливи, но както казва един от любимите ми поети: „I AM THE DOG YOU LOVE TO HATE, BECAUSE I AM A BIG SUCCESS“ (б. р. – англ. „Аз съм кучето, което обичаш да мразиш, защото аз съм големия успех“). Единственото, което мога да изпитвам към тях, е съжаление. Тези хора никога няма да могат да надскочат собствените си ценности (злоба и завист), за да видят колко по-добър може да бъде светът. Никога няма да бъдат достойни хора, никога няма да могат да живеят със себе си, знаейки, че има хора, много по-успели и обичани.

Пиша и за всички тези „журналисти“, които си позволяват да пишат измислици и да интригантстват по мой адрес, хора, които трудно признават успеха ми и не показват респект и уважение. Е, няма как да го получите и от мен. Но успехът ми е факт. И е още по-сладък от факта, че съм от малка страна като България, а имам възможността да играя в най-големия отбор в света. Постиженията ми също, на 29 години съм, постигнал съм много, много повече от доста други и съм го постигнал, защото мечтите ми нямат край и никога не съм завиждал или интригантствал. Тези неща никой не може да ми ги отнеме. Разбира се, има изключения. Както има добри и лоши футболисти, така има и добри и лоши журналисти. Пиша го това, тъй като много хора трябва да бъдат поставени на мястото си, всяко нещо си има граници. Много пъти са ми казвали, че съм скромен, е, тук скромността ми остава на заден план. За да може всички ние, които вървим и искаме да вървим напред и да се развиваме, трябва да премахнем тази злоба и завист. Трябва да игнорираме и забравим всички тези хора, проповядващи тези качества, защото рано или късно и това ще стане. Те ще бъдат забравени. Докато всички ние ще бъдем запомнени дълго, след като ни няма.

Един съвет към всички останали, за които не се отнася тази статия. И ще цитирам Марк Твен: „Пазете се от хора, които се опитват да омаловажат успехите и амбициите ви. Малките хора винаги ще го правят. Докато наистина великите ще ви накарат да се почувствате така, сякаш вие самите можете да станете велики“. Не спирайте да мечтаете и да си помагате.

ЩЕ НАПИША И НЕЩО МНОГО ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ завистници, АЗ СЪМ МНОГО НА ВИСОКО, ЗА ДА ВИ ВИЖДАМ. А ДОРИ КАТО ТРЪГНА ДА ПАДАМ, ПАК НЯМА ДА ПАДНА НА ТОЛКОВА НИСКО.

ДБ

б. а. – Haters означава „мразещи“

Виж още по темата в e-vestnik:  Бербатов и скорпионите

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.