Марионетна война между Индия и Пакистан се води в Афганистан

Елизабет Рош

Вечните съперници в Южна Азия Индия и Пакистан днес водят битка за влияние в Афганистан – ново съперничество, което подклажда атентати срещу индийски мишени в страната, тероризирана от талибаните, смятат анализаторите. Неотдавна седем индийци, сред които и правителствени служители, бяха убити при талибанско нападение в Кабул. Два атентата срещу индийското посолство в Кабул бяха извършени през юли 2008 г. и октомври 2009 г.

Пакистанската ислямистка групировка Лашкар-е-Тайба, която Индия обвинява в организиране на атентатите в Мумбай през ноември 2008 г., отрече пред АФП да е замесена в атентата в Кабул от 26 февруари. „Целта на атентатите е да принудят Индия да напусне Афганистан“, твърди Рахул Рой-Чаудхури, експерт по Южна Азия в Института за стратегически изследвания в Лондон. „Индия и Пакистан се опитват да ограничат взаимно влиянието си, тъй като имат съперничещи си интереси“ в тази страна, смята той.

След повече от две десетилетия без никакво влияние в Афганистан, Индия веднага установи дипломатически връзки с новото правителство след падането на талибанския режим през 2001 г. Оттогава Делхи е вложил 1,3 милиарда долара в различни програми за подпомагане и възстановяване и стана най-големия донор в района. Около 4000 индийци работят по изграждането на инфраструктурата в Афганистан. Дори новият афганистански парламент бе построен от Индия.

Според анализатори, именно това „нежно влияние“, проникнало с течение на времето в страна, която Пакистан смята за свой „заден двор“, е разтревожило Исламабад. Според Джей Алегзандър Тайър, експерт от Американския институт за мира във Вашингтон, Пакистан вижда в намесата на Индия в Афганистан, „нещо като опит за обсада“. „Пакистан разчита на Афганистан в „стратегическа дълбочина“: в случай на нова война с Индия, Кабул ще подкрепи Пакистан“, добавя специалистът по отношенията между двете ядрени сили.

Делхи, от своя страна, иска да бъде сигурен, че екстремизмът в Кабул няма да укрепне, опасявайки се, че това би довело до радикализиране на индийските мюсюлмани и до нови нападения, насочени срещу Индия, допълва той. Правителството в Исламабад очевидно смята, че ангажимента на Индия в Афганистан е заплаха и „излишно усложнение“. „Имаме сериозни доказателства, че Индия използва Афганистан за дестабилизиране на Пакистан“, заяви наскоро говорителят на пакистанското външно министерство Абдул Басит без повече подробности.

Откакто през 1947 г. едновременно получиха независимост, двете страни съпернички са водили три войни помежду си, две от тях – за оспорвания район Кашмир. През 2004 г. Делхи и Исламабад започнаха мирен процес, който позволи да отслабне напрежението, но атентатите в Мумбай през ноември 2008 г., за които Индия обвинява пакистанска ислямистка групировка, прекъснаха диалога за повече от година. Делхи обвинява съседен Пакистан, че подкрепя ислямистките групировки, действащи срещу Индия, и вижда сянката на пакистанското разузнаване в атентатите срещу своето посолство в Кабул.

„Пакистан и Индия все повече се въвличат в нещо като война чрез подставени лица в Афганистан“, смята пакистанският анализатор Рахимула Юсуфзай. Удай Бхаскар от Националната морска фондация – базиран в Делхи мозъчен тръст – споделя това мнение: „Всички тези атентати имат връзка с Пакистан, било чрез материална подкрепа, било защото там намират убежище извършителите им“, пояснява той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.