Глобалният джихад завладява Кавказ

Ейми Ферис-Ротман

Терористът Доку Умаров. Снимка: нюзленд

Ислямисткият бунт в севернокавказкия регион на Русия изглежда мутира от народно сепаратистко движение в глобален джихад (свещена война), чиито цели, пропаганда и поддръжка идват отвън. През февруари най-търсеният партизанин, чеченецът Доку Умаров, се зарече в изявления по ислямистки уебсайтове, че ще разгърне офанзивата си от доминирания от мюсюлманите Северен Кавказ до сърцето на държавата, сеейки опустошение чрез джихад. Тази закана последва ескалация на насилието през последната година под формата на престрелки и самоубийствени атентати срещу властите в планинския севернокавказки регион – особено в Чечения, която от средата на 90-те години на миналия век стана арена на две сепаратистки войни, и в съседните на нея Игушетия и Дагестан.

Местните мюсюлмански лидери и бунтовниците си разменят обвинения в богохулство и престъпления. Но след като Съветският съюз години наред подтискаше религията, днес и двата лагера одобряват възраждането на исляма, което предизвика строителството на пищни джамии, държавно спонсорство за хаджийски пътувания до Мека и кипящ интерес към изучаването на арабски.

Александър Черкасов, който от 15 години следи ситуацията в Северен Кавказ за правозащитната организация „Мемориал“, отбелязва, че в миналото бунтовниците са искали свобода от Русия – борба, която са водили от 200 години, докато днес са повлияни от джихадизма – световната война срещу предполагаемите врагове на исляма. „Част от това е роден продукт. Корупцията кара мнозина да търсят онова, което наричат истински ислям, но политическият ислям, прокарван чрез чуждо финансиране и бунтовници, със сигурност играе някаква роля“, каза той за Ройтерс.

В началото на февруари Русия съобщи, че нейните сили за сигурност убили в Дагестан оперативен сътрудник на Ал Каида, египетския бунтовник Махмуд Мохамед Шабан, който според Федералната служба за сигурност (ФСБ) е мозъкът на няколко бомбени атентата.

Безбройните уебсайтове, превърнали се в характеристика на бунтовническата дейност, показват видеоклипове на „мъченици“ – нещо, което до преди пет години бе непознато в региона. Участниците са главно местни мъже на фона кавказки флагове, които рецитират нещо на арабски преди да се отправят на самоубийствена мисия. Миналата година водещият идеолог на Ал Каида, йорданският шейх Абу Мохамед ал Макдиси, направи публични изявления в подкрепа на Доку Умаров и други кавказки бунтовнически лидери. Според представители на американското разузнаване Макдиси е главен идеолог на джихада и упражнява по-голямо влияние върху доктрината на ислямизма, отколкото водещи фигури като Осама бин Ладен и Айман Зауахири. Миналата година в отворено писмо до Умаров, публикувано на ислямистки уебсайт, Макдиси каза: „За мен е голямо удоволствие да изразя своето единомислие, покровителство и подкрепа за муджахидините в Кавказ“.

Бунтовническият лидер Александър Тихомиров (руските служби за сигурност съобщиха, че са го ликвидирали в началото на март заедно с още 8 терористи – б.р.) е виден духовник, който сменя името си на Саид Бурятски по името на родната си източносибирска Република Бурятия и преминава дългогодишно обучение за джихад в Египет, където научава арабски, казват политическите анализатори. Бурятски пое отговорност за най-кървавата атака за последните четири години в Северен Кавказ, която бе извършена миналия август. Тогава атентатор самоубиец отне живота на 20 души и рани 138 в полицейски участък в Ингушетия.

Кристофър Лантън от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон каза за Ройтерс, че „джихадизмът“ в Северен Кавказ се „стимулира“ главно чрез връзки с Афганистан и Близкия изток, основани на смесица от контрабанда и търговия плюс ислямски неправителствени организации и благотворителни фондации. ФСБ, наследила КГБ, отдавна твърди, че бунтовническата дейност има връзки с Ал Каида, въпреки че лидерите в региона отричат. „Засякохме голямо финансово влияние от Афганистан и Пакистан“, каза Сергей Гончаров, лидер на група ветерани от елитен отряд на КГБ.

Критиците на Кремъл обаче казват, че правителството обвинява Ал Каида, за да прикрие своята част от вината за бедността и хроничната корупция в региона, които подтикват младежите да се обръщат към екстремизма. „Москва иска да създаде образ на Северен Кавказ. Те имат интерес да изолират района от останалата част на Русия“, смята Глен Хауърд, президент на мозъчния тръст „Джеймстаун фаундейшън“, базиран във Вашингтон.

Регионалните лидери често омаловажават мащаба на бунтовническата дейност като цяло. Подкрепяният от Москва твърдолинеен шеф на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че в републиката са останали по-малко от 30 бунтовници. Нещо повече, той обвини Запада, че финансира ислямистите и че подготвя заговор за завладяване на целия кавказки регион. Лидерът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров твърди, че дълбоката бедност е единствената причина за недоволството.

През последните две години броят на жертвите на насилието в Северен Кавказ нарасна драматично от едва 40 през януари 2008 г. до 140 през август 2009 г., посочва изследване на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Породиха се опасения, че ислямският екстремизъм може да се разпространи към други части на Русия, дом на близо 20 милиона мюсюлмани, над половината от които живеят извън Северен Кавказ. Пол Куин-Джъдж от Международната кризисна група предупреди, че насилието действително може да се разпространи: „Партизаните се опитват да разгърнат войната към Русия“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.