Долу ръцете от изтрезвителя!

Румен Белчев

Лоша работа – вместо болниците, почнаха да закриват изтрезвителите. Първо – в Перник, после – и в други градове.
Макар че, както и да го погледне човек, през живота си човек много по-често има нужда от изтрезвител, отколкото от болница.

Да не говорим за това – колко повече един изтрезвител е по-полезен за държавата от някаква си болница. Говорим за икономическата изгода, естествено.

Каква файда има държавата от болницата?
Само пари за доктори, лекарства, осветление и отопление.
И с каква цел се харчат тия пари?
За да се лекувал данъкоплатеца.

И кво като се излекува? Като се излекува и излезе навън, открива, че вече е уволнен, и търчи към борсата за помощи, с което още повече разширява дупката в джоба на държавния бюджет.
Как трябва да постъпи в днешно време един съвестен гражданин, милеещ за отечеството и неговия балансиран бюджет?

Най-патриотичното, естествено, е моментално да легне и да умре.

Така ще остави на държавата осигуровките си, няма да й виси в пенсионното, няма да я кара да троши пари за здравеопазването му,  ще може да се изнесат докторите и медицинските сестри по Европата, за да се грижат за други страни и народи, а у нас само да си внасят данъците, изобщо – ако седнем и сериозно, с моливче в ръка, изчислим колко много ще спечели държавата, ако всички се тръшнем и изпукаме едновременно – свят ще ни се извие.

Обаче Европа не дава. В Брюксел казват – как така ще си морите населението наведнъж – това не е цивилизовано, пробвайте постепенно, с малки суми, но редовно! Ако не стане номерът с болниците – пробвайте да спрете парите на личните лекари. Ако и с тях не се получи – сръчкайте аптекарите да вземат по два кинта на рецепта заради това, че могат да я прочетат…

Друга, не по-малко патриотична, но много по-приятна постъпка, е да се напука човек.
Всеки според възможностите си – и – кой с каквото може.

От това държавата има файда – акцизът от изпитото отива право в бюджета и може да послужи за закърпване на дупките по джобовете му. По-заможните патриоти поръчват и мезенце, с което подпомагат развитието на родното земеделие.
А след третата не им пука за ГМО-тата и ефектите им – те самите накрая така се модифицират, че и жените им трудно ги познават.

Най-патриотично настроените ги откарват в изтрезвителя, на сутринта ги преджобват за трийсетачка, дават им по едно аналгинче и ги пращат обратно навън, в суровия трезвен свят – да произвежда национален продукт.

Пак вземете моливчето и изчислете колко много ще спечели държавата само от едно едновременно напиване на всичките седем милиона и нещо останали в нея – свят ще ви се извие. Ей затова не мога да разбера защо вместо болниците започнаха да закриват изтрезвителите.

Без изтрезвители никога няма да балансираме бюджета като хората!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.