Българино, ти купи ли си билет за опера?

Само преди дни българите с гласуване избраха българското оперно чудо за най-значимо събитие в историята на страната през изминалия век (Vek.bnt.bg). То получи 26,56% от гласовете в телевизионната кампания и водеше убедително пред няколко други значими събития в живота на българите.

И на тоя фон от признание и национална гордост с операта и българските гласове, държавата дава мизерни трохи за няколкото опери в страната. Всеки директор и помощниците му – от София до Варна – се разчекват да търсят спонсори и да се молят на дебеловрати, които предпочитат чалгата, да им дадат пари за костюми, за материали да измайсторят декори, да си платят парното… А заплатите какви са мизeрни – даже не се коментира.

Що така се получава – нацията се гордее с оперните си гласове, а за операта пари няма. Но по-страшното е, че в операта и много зрители няма. Пак странно – хем оперното чудо е най-значимо за България, хем не ходим на опера.

Например Софийската национална опера е направила нова постановка – „Хофманови разкази” от Жак Офенбах. Интересът е слаб. За Верди залата се понапълва, ама за Офенбах…

Колко са оперните фенове в България, че да не могат да напълнят една зала за 1000 души? Ами само 2% от тия дето гласуваха, че българското оперно чудо е най-значимото на 20 век да отидат по веднъж на опера, билетите ще свършат.

Но…

Медиите не се интересуват от такива работи и ценителите на операта някой път дори не могат да научат за нещо ново. Телевизиите обръщат внимание на други неща, операта им е последна грижа, вестниците – също.

Чуват се дори гласове да закриват опери и да съкращават хора – за какво били нужни…

Никой не може да пресметне каква щета е това – да ограничиш културната среда, да намалиш хората, които се занимават с музика, декори, които просто правят България едно по-културно място за живеене. Защото на мястото на тези музиканти няма да седи празно – намъква се простащината.

Затова, българино, иди си купи билет за опера. След като държавата ти не помага на операта, помогни й ти. Така помагаш на себе си.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.