Възможен ли е Европейски валутен фонд?

М. Лици

Роди се и Европейски валутен фонд (ЕВФ). Засега поне на хартия, а идеята бе подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел, която обаче изтъкна, че за нейното реализиране ще е нужно да бъдат коригирани европейскити договори. Въпросът е какво може да направи Европейският съюз, за да помогне на себе си. Вярвам, че идеята е добра, заяви Меркел, говорейки в германския съюз на чуждестранните кореспонденти. Тя обаче добави, че има въпроси, като този до колко независим ще е новият фонд, подготвяйки почвата за дълга дискусия в рамките на европейските и по-специално германските институции.

Това не може да стане, без да променяме договора на ЕС. Нужна е промяна на договора, каза Меркел и добави: „Искам Европа да отговаря на новите реалности“. Доколко Гърция би могла да се възползва от една такава институция, каквато ще бъде въпросният фонд, Меркел не изключи възможността да бъдат предприети действия, ако се окаже, че Гърция се нуждае от извънредна помощ. „Но за момента този въпрос не стои на дневен ред“, подчерта германският канцлер.

Все пак един от най-отявлените „ястреби“, германският банкер Юрген Старк, главен икономист на Европейската централна банка, известен с консервативните си икономически възгледи, побърза да заяви, че един Европейски валутен фонд би нарушил европейските норми. Един такъв механизъм не отговаря на принципите на валутния съюз. Това би поставило началото на едно фискално адаптиране на Европа, което ще е много скъпо и ще пречи на страни с по-здрави финанси, каза Старк и добави, че „създаването на такъв валутен фонд ще подкопае публичното възприемане на еврото и на ЕС“.

Изявленията на Старк показват, че пътят към ЕВФ няма да бъде постлан с рози, въпреки че страхът от намеса на Международния валутен фонд МВФ в еврозоната по повод на гръцката криза, активизира европейците за създаване на подобен механизъм за управление на кризи. Гърция изглежда изигра лолята на „опитно мишле“, след като идеята за ЕВФ не цели само да реши гръцката криза в краткосрочен план, а и да бъде използвана превантивно при преодоляване на бъдещи кризи.  От германското финансово министерство смятат, че ЕВФ има смисъл само при фалит на държавите.

Все пак, катализаторът за бързото лансиране на идеята за създаване на ЕВФ бе „козът“, използван от МВФ, който увеличи натиска върху ЕС и държавите-членки, заяви преди дни политически анализатор от Берлинския университет, помолен да коментира дали страна от еврозонота като Гърция може да прибегне до помощта на тази международна организация. Дали обаче новосъздаващият се фонд ще бъде нещо по-различно от МВФ, който остро бе критикуван заради неефикасните си действия и заради безразличието на неговите политици. Мерките за икономии, обявени от гръцкото правителство, сякаш изглежда да са приети по рецепта на МВФ, въпреки че международната организация може да се намесва само с техническа помощ при такива случаи.

Създаването на ЕВФ върви ръка за ръка с усилията на ЕС за ограничаване на мощта на спекулантите, които чрез редица финансови инструменти провокираха изостряне на бюджетните проблеми на Гърция. Дипломатически източник каза, че се говори Европейската комисия да поеме инициатива за създаване на такъв фонд и да постави този въпрос пред Съвета на икономическите и финансови министри на ЕС ЕКОФИН на 16 март, след съответна договореност по този въпрос между Меркел, Саркози и Юнкер.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.