В десетката: Ами, ако частният бизнес излезе да стачкува?

Ваня Панайотова. Снимка: свободинки-блог

Стачкуват джипитата – вдига се здравната осигуровка.
Стачкуват тютюнопроизводителите – вдига се акцизът върху цигарите.
Стачкуват учителите – поръчват се нови учебници.
Стачкуват полицаите – позволява се на всички униформени (освен на служители на КАТ) да глобяват шофьори.
После стачкуват енергетиците – вдига се цената на парното и тока.
Утре стачкуват горските – слага се такса „новопосадено на мястото на отсечено от „приятели“ дръвче“.
Стачкуват пилотите – въвежда се нова, интерпланетарна такса „Вход към Луната“.
Стачкуват ваксаджиите – издава се депеша в обувните магазини да се продават само лачени обувки.
Стачкуват прост/итутките/ – определя се прост/осмъртен/ данък за държавно-позволено удоволствие.
Стачкуват матричарите – кой ще вземе повече пари за последния модел матрица на Бг обществото
Стачкуват …

Мама му стара, ми то било много лесно… Каквото и да стане в тази пуста държава, натоварваш частния бизнес и си готов. Да сте виждали частен бизнес да стачкува? Било криза? Много важно! Частният бизнес ще го отнесе. Щото не стачкува. Пък и няма как! Нана-нана-на…

Джипитата стачкуват – пляяс, 2% по-висока здравна осигуровка. Нямало пари за болниците и село Горно-Нанадолнище излязло на протест – пляяяс, спираме здравната реформа. Фермери, прочие земеделци, водят крави до Народното събрание – даваме им дотации от бюджета. Тютюнджии искат по-големи цени за келявия си тютюн, доматаджиите, например, го издухват. Криза е и енергетиците са в опасност да слязат от върха на таблицата за най-скъпо платените наемници в България. Въй, ама как?.. Я, да друснем… кого? Е, как кого – частният бизнес…

Каквото и да става, ще го отнася той. Може ли да го обложим двойно? Разбира се – те не стачкуват! В криза сме, откъде да вземем пари? От частниците! Ах, тези душегубци на достойния чиновнически труд на милиони знайни и незнайни труженици, изтъркали лакти по свещеното бюро – от министерства, агенции, комисии, промишлени, търговски, че и промишлено-търговски палати, областни, общински администрации… Двойно ще ги ударим! И като собственици, и като управители на техните малки фирми. Ама пита се в задачката – защо не и повече? Освен, че, ах, гадините, са си и управители едновременно, що да не ги обложим и заради това, че са и отговорници по трудовата медицина, и по охраната на труда, и по противопожарната безопасност, и по опазването на околната среда, и по хигиена, и по … Така, петорно облагани, ще разберат къде им е мястото – да обгрижват Нейно величество администрацията на тази бедна, бедна страна. Тук да си чиновник, изобщо на бюджетна издръжка, звучи гордо… Нищо, че е криза – за тях тя не важи! Ок, бе, готин, ех, чиновнико, като искаш адреналин, пари и себеутвърждаване, иди в частния бизнес. Оцелявай, без да имаш време за обедна почивка, сладко кафенце, обсъждане на идващата лятна почивка или колко коня има тъпата ти нова кола, втора употреба.

На война като на война, каза един премиер. Ама защо като е криза, да не е като при криза? А, сега ми кажете, какво ще се случи, ако частният бизнес, след всички удари, нанесени под благовидния предлог „И ний сме дали нещо на света“, реши да… плаща заплати и осигуровки с три месеца закъснение, като, разбира се, плати и всичките лихви заради закъснението? Откъде милите държавни служители и прочие бюджетари, които толкова обичат да правят стачки, ще получат заплатите си и осигуровките си в този отрязък от време?

Пък и защо ли като е криза, само частният бизнес да я поема? Като е криза, значи е криза. Както бизнесът се лишава, така и всички останали да понесат своя дял! Ми нямало пари… Ми колкото са постъпленията в държавата, толкова са и харчовете й. Кой друг е измислил по-готина система? Гърция ли? Оооо, ако искате, няма проблем, не сме далеко и от нея… Тогава, обаче, Гърция ще изглежда като цвете! Щото поне социализЪм не я е тресъл!..

Бизнесът свива дейност, няма поръчки, пада доходността, прави съкращения, опитва оптимизация. Защо държавните чиновници искат да имат по-високи заплати? Откъде? Болници трябва да се закриват, обаче излиза чичо от Долно Уйно и се тръшва „Не си давам болницата“ и тя не се закрива… И спира реформата, а харчовете продължават. Откъде?

При криза е така, чичо, неефективните разходи се съкращават. Като не можеш да се оправиш със сметките, фалираш. Защо това в България да е само привилегия на гадните частници? На тях им е позволено да фалират, но никой друг не може? Защо джипи да не може да фалира? Защо неефективна болница да не фалира? Преди 19 г. родих сина си сред хлебарки, какво се е променило от тогава? Защо чиновник да не получи по-ниска заплата? Или да фалира? Защо министерство да не извърши, примерно, 15% съкращения, защото е криза? Да, криза! Защо? Защото в главите ни е наблъскан само социализъм. Затова! Двадесет години по-късно още си мислим, че някои са по-привилегировани от другите или че образование и здравеопазване са без пари – нищо, че трупат само разходи и загуби. Ехооо, всяко нещо си има цена и тя е една и съща в свободната икономика, независимо дали е болница или кланница!

Бюджетът трябва да е балансиран, да – колкото получаваш, толкова харчиш. Какво обаче става в действителност? Който не е стачкувал, той не е „натаковал“ частния бизнес. Ами, когато и той „свърши“, какво правим тогава? И тук изобщо не говорим за едрия – той си има приятели навсякъде – и в президентството, и в депутатството, и в съдийството, и в кметството, и в бла-бла „четвъртата“ власт. Както се казва – много власти, пухкаво олиго-дете.

Просто при нас нищо не е както трябва. Страх и ужас тресат тези, които са уж призвани да вземат смелите решения за реформи. Смелостта им трае от едната стачка до другата. После го отнася малкият и средният бизнес. А е всеизвестно – и ДДС, и акцизи, и данък печалба, и пенсионни, и здравни, и срещу безработица осигуровки ги плаща бизнесът. Ами, ако наистина спре да ги плаща и излезе в стачка?

Егати нормалната държава, щом бюджетари са й кръщелници!

Виж още текстове в блога на Ваня Панайотова свободинки

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.