Румъния: Сами сме си виновни за лошия имидж

Съпоставена с останалите граждани на Европейския съюз представата за румънците не е особено добра. Би било много лесно да хвърлим вината върху тези, които ни обвиняват за всяко зло на земята, подвластни на стереотипи. Можем и да се изкушим просто да омаловажим критиките срещу нас в чужбина с мотива, че генерализирането принципно е присъщо на невежите. И защо представата за нас да не се добива от хора като уважавания еврокомисар Дачиан Чолош?

А можем и да чуем какво казват останалите и ще видим каква е причината за лошия ни имидж в чужбина. От Дания разбираме, че румънците са най-големите престъпници. Нямат никакви скрупули, могат да извършат убийство за 100 крони и, както и другите от Източна Европа, просят, извършват банкови обири, разбиват къщи и магазини.

От Франция ни се казва, че само присъствието на румънци е повод за безпокойство. В Италия периодично се представя зъл портрет-робот на румънеца, който краде, пуши, скъперник е и пие най-евтините напитки, не обръща особено внимание на хигиената си и има прекален сексуален апетит. Подобни разкази може да чуем на всеки ъгъл в Европа, било то в Австрия, Ирландия или Кипър, където – по думите на външния министър Теодор Баконски, равнището на престъпления сред румънската общност е нараснало с 300 процента миналата година спрямо предходната.

Лошият имидж в чужбина няма да изчезне лесно, защото зависи от значителен брой критерии. И всичко това в контекста на периода, в който се намираме – ние сме в преход и във финансова криза. Освен това имаме и лош имидж, наследен от времето преди 1989 година, защото след демократичните промени на Румъния първо се гледаше с уважение, но след това Запада разкри как сме се отнасяли с болните от СПИН деца и с тези с увреждания. Кулминацията бе, когато европейците се събудиха с нас в домовете си и престъпността нарасна.

Предразсъдъците са факт, но е факт и това, че постоянно ги подхранваме. На имиджа на нашата страна навън се вреди отвътре и решението трябва да дойде отвътре. А осъзнаването на това е добро начало. „Би трябвало да наблегнем на подготовката тук, у дома. Би трябвало още в селата и градовете, от където нашите сънародници тръгват за други държави, членки на ЕС, да има много добра информация за това какви са правата и отговорностите им в чужбина“, казва шефът на румънската дипломация Теодор Баконски, на когото му омръзна да чува „шокиращи, неверни и неприемливи“ характеристики за нас в чужбина.

Преди да се засягаме, че румънците са порицавани в чужбина, хайде да хвърлим поглед върху актуалните вътрешни новини. Окрадени банкомати, майки, бити от дъщерите си на 8 март, учители, бити от ученици, хора, които са в състояние да проливат кръв за едно паркомясто. Един дотолкова наситен пейзаж, че когато заминем, е много вероятно да не ни е мъчно за родината и да си спомняме единствено насилието в нея!

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.