Чили – как земетресението променя политиката

Саймън Гарднър

Мощното земетресение в Чили разруши над 5000 здания. Снимка: касамерика

Трагичното земетресение в Чили ще лиши новоизбрания президент Себастиан Пинера от „меден месец“, когато встъпи в длъжност тази седмица (минути преди церемонията нови трусове от 7-а степен разтърсиха страната – б.р.), но може да предостави повече възможности отколкото рискове, когато той започне възстановителните работи. Тежкото земетресение със сила 8,8 и последвалото цунами, които убиха стотици хора и разрушиха градове и пътища, осигуряват на Пинера силно алиби, ако той не успее да изпълни предизборните си обещания да увеличи годишния икономически растеж на 6 процента и да създаде един милион работни места. Левоцентристката коалиция, която Пинера ще изтласка в опозиция, когато положи клетва утре, вече сигнализира, че ще сътрудничи, за да помогне за възстановяването, а това означава, че президентът ще има по-добри позиции отколкото се очакваше в един разделен Конгрес.

Чили е световна сила в рудодобива и е пълна със спестявания от износ на медна руда. Тя е също една от най-стабилните нововъзникващи пазарни икономики в света с кредитен рейтинг А+, което прави лесно издаването на държавни облигации по дълга за финансиране на възстановяването. Пинера обаче, който е милиардер, натрупал по-голямата част от богатството си в авиационната индустрия, започва с правителство със съвсем слаб опит в политиката и държавния сектор в момент, когато няма място за стартови проблеми. „Рискът за него е новият му кабинет. Те не могат да си позволят да прекарат година, учейки се как се правят нещата“, каза Даниел Кернер, анализатор от консултативната фирма за оценка на риска Юрейжа груп. „И ако Пинера не следи внимателно възстановяването, това може да е проблем за него.“

Кернер каза обаче, че кризата, причинена от земетресението, може да помогне на 60-годишния Пинера да се утвърди след две десетилетия на левоцентристко управление в Чили. „Това му гарантира по-ясна програма и възможност да я изпълни и да покаже повече отколкото би могъл в противен случай.“ Предвид раздразнението към администрацията на досегашния президент Вероника Мишел Бачелет заради бавното темпо на помощи и възстановяване на реда след повсеместното плячкосване, обществената търпимост ще е крехка. Оцелели от земетресението, някои от които трябваше да се въоръжат, за да се защитят от мародери след трагедията, искат бързи резултати от Пинера.

„Всички чакат да видят какво ще направи Пинера“, каза 34-годишният хлебар Серхио Аларкон от силно засегнатия град Консепсион, който наблюдавал как тълпи разграбили супермаркета, където работел. „Аз му вярвам.“ Пинера, който е в процес на продажба на основния си дял в успешния превозвач на Чили ЛАН Еърлайнс след избирането си, се опита да посмали очакванията. „Невъзможно е да се пренебрегне фактът, че това земетресение ще доведе до значителни промени в нашата правителствена програма“, каза Пинера в дните след земетресението. Той призова опонентите си да застанат зад него и да му помогнат да прокара законодателство за извънредната помощ, възстановяване и дарения от частния сектор в първите дни на президентството му, както и преразглеждане на предупредителните системи на Чили за цунами.

ИКОНОМИКАТА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ СТАБИЛНА

Пинера е първият консервативен лидер, избран демократично в Чили за последния половин век, но от него не се очаква рязко да промени икономическата политика след 20 години на левоцентристко управление. Първоначаната му правителствена програма разчита основно на данъчни и други стимули, за да привлече частни инвестиции, да увеличи създаването на работни места и да засили растежа, докато икономиката излиза от първата си рецесия от 10 години насам. От него се очаква да прокара тази политика, но земетресението постави възстановителните работи на първо място в дневния му ред. Един от приоритетите му ще бъде да възстанови мостовете и пътищата, така че износителите на плодове и вино в южната и централната част на Чили да могат да занесат продукцията си до пристанищата.

Някои анализатори изчисляват, че земетресението ще отнеме до 2 процента от пърноначално прогнозирания растеж от около 5 процента за 2010 г., като по-голямата част от вредите ще са през първата половина на годината. Въпреки това други икономисти предричат, че растежът ще остане силен. Директорът на Централната банка Хосе де Грегорио каза в неделя, че не изключва растеж на брутния вътрешен продукт в рамките на предварителните прогнози на банката от 4,5 до 5,5 процента. Централната банка обеща да не оказва стирктен контрол върху монетарната политика, за да помогне на икономиката да се възстанови.

Макар че възстановяването дава на Пинера шанс да събере подкрепа за правителството си, той трябва да действа бързо. „Меденият месец на практика не съществува“, каза Енрике Алварес, който отговаря за стратегията за Латинска Америка в ИДЕА Глоубъл в Ню Йорк. „Той ще бъде оценяван в зависимост от това колко ефективно и колко евтино може да получи финансиране за страната.“ Бъдещият финансов министър на Чили Фелипе Ларен каза, че проучва различни варианти, които анализаторите очакват да бъдат комбинация между кредити, издаване на държавни облигации по дълга, спестявания от бума на износа на медна руда, вложени в държавни инвестиционни фондове, и по-голям държавен бюджет.

Алварес очаква Пинера първо да вземе милиарди долари от неочакваните печалби от продажба на мед, а след това да опипа почвата, като издаде допълнителни 1 милиард до 2 милиарда долара в държавни облигации. „Очевидно той има начална преднина, тъй като кредитните рейтинги на Чили му дават много голямо предимство“, каза Алварес.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.