Затворник № 766 от Гуантанамо

20-годишният Омар Кадр е вторият затворник от лагера Гуантанамо след австралиеца Дейвид Хикс, който ще застане пред военен съд, за да отговаря на обвинения в тероризъм. Това стана ясно след като Пентагонът одобри преди дни обвиненията срещу него. До един месец Омар трябва да получи обвинителния си акт, а делото трябва да започне до четири месеца. Очаква се то да предизвика голям интерес, тъй като процедурата е спорна, а доказателствата по обвиненията не са прецизирани.

Омар Кадр е задържан в Афганистан през 2002 г. и затворен в Гуантанамо, когато е на 15 години. Той е обвинен, че на 27 юли 2002 г. е убил с ръчна граната американския военен лекар Кристофър Спиър. Затворник № 766 е обвинен и в шпионаж на американската войска в Афганистан, в опит за убийство, в производство на бомби и в подпомагането на терористичната мрежа. Убийството на американски войник е прието за “нарушение на военните закони и затова, като боец на Ал Кайда, Омар не се ползва с имунитета на войниците от националните армии, които са защитени от обвинения за престъпления, извършени по време на война. Ако бъде осъден, го заплашва доживотен затвор.

Според обвинителния акт бащата на момчето, Ахмед Саид, бил член на Ал Кайда. Когато той завел семейството си в Афганистан, Омар се включил във военен обучителен лагер на терористичната организация. Американските военни го арестували при престрелката през юли 2002 г., когато бил убит и военният лекар.

Делото срещу първия затворник от Гуантанамо, обвинен в тероризъм – австралиецът Дейвид Хикс – приключи на 30 март тази година. За да избегне максималната присъда от доживотен затвор, той се призна за виновен по обвиненията в подкрепа на тероризма и заяви, че през 2003 г., когато САЩ влезе в Афганистан, се е бил доброволно на страната на талибаните. Австралиецът сключи споразумение с прокурорите, което му гарантира максимална присъда от седем години, която ще излежи в родината си. Срещу договорката Хикс оттегли твърденията си, че е бил измъчван и че е бил упоен, преди да чуе обвиненията си. Той беше принуден да гарантира, че най-малко 12 месеца няма да разговаря с представители на медиите за твърденията си за мъчения и за затворническия лагер в Гуантанамо.

Срещу Кадр вече имаше един процес през 2004 г., но по-късно Американският конституционен съд прецени, че процесите срещу пленниците от Гуантанамо са противоконституционни. През 2006 г., заради сериозните критики за нарушаване на човешките права на заподозрените и задържаните за тероризъм, САЩ въведоха ново законодателство и специални военни трибунали. Те се различават съществено от обикновените съдилища в САЩ. Съставени са изцяло от офицери, а съдиите са между 3 и 7, в зависимост от обвинението. Те играят ролята и на съдии, и на съдебни заседатели. Във военните трибунали не се изисква единодушие за произнасяне на присъда (освен ако става дума за смъртно наказание), а квалифицирано мнозинство. Американското министерство на правосъдието планира да съди в тях 80 от общо 385-те затворници в Гуантанамо.

Съобщението от Пентагона, че Омар ще бъде считан за невинен, докато не се докаже недвусмислено вината му, се поставя на сериозни съмнения. В началото на април Омар и неговият съкилийник Йемени Хамдан се обърнаха към Върховния съд на САЩ с молба да получат право да обжалват дългото си задържане пред обикновен съд. Върховният съд отказа да се произнесе, тъй като затворниците не били изчерпали всички правни средства и се позова на присъдата на апелативен съд, според която затворниците в Гуантанамо нямат право да се обръщат към граждански съдилища, защото не са граждани на САЩ, а и лагерът не се намира на територията на страната.

Съмненията идват и от това, че на обвинените във военните трибунали се отнемат основни права. Например, обвинителите могат да използват индиректни свидетелски показания и доказателства, събирани чрез принуда.

Омар Кадр е роден в Канада и двамата му родители са канадски граждани. Баща му, Ахмед Саид, работил в Афганистан. Той взел семейството със себе си и се твърди, че по-големият брат Абдурахман също участвал във военни тренировъчни лагери на Ал Кайда. Канадски съдилища обсъждаха неговата съдба, но така и не се произнесоха дали той да бъде депортиран в САЩ, за да бъде обвинен от военен съд. След като брат му Омар попадна в Гуантанамо, на два пъти обявява гладна стачка, а адвокатите му се опитваха да накарат Канада да гарантира, че е третиран хуманно. Съмненията за отношението към Кадр остават, тъй като през септември 2005 г. Индипендънт публикува свидетелства на затворник от Гуантанамо, който каза, че Омар е тежко болен и повръща кръв.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.