Всеки трус заплашва стотици хиляди в Истанбул

Голямото земетресение в Истанбул през 1999 г. Снимка: тюрки

Земетресението, което отне живота на 51 души в Турция, отеква като ново предупреждение за Истанбул – мегаполис с 15 милиона жители, заплашен от силно земетресение, където голяма част от жилищните постройки далеч не са съобразени със земетръсните норми. „Още веднъж се озоваваме пред земетресение. И още веднъж констатираме, че Турция е плачевно зле подготвена“, отбелязва в редакционна статия „Хюриет дейли нюз“ ден след земетресението, което разтърси окръг Елязъг в Източна Турция.

Турският печат критикува отново лошото качество на постройките, като много от тях в този беден район са нестабилни сгради, изградени от кирпич. Изданията цитират експерт от техническия университет в Истанбул Окан Тюйсюз, според когото трус с магнитуд 6 като този от понеделник „не би трябвало дори да предизвика материални щети“. „Кой си спомня например за земетресението с магнитуд 6,5 в град Юрика в северната част на щата Калифорния на 10 януари, при коети имаше само леко ранени?“, пита в.“Хюриет“. Турските вестници публикуват отново списък на земетресенията, засегнали страната от началото на 30-те години, споменавайки специално катастрофалните земетресения от 1999 г., отнели живота на близо 20 000 души. „В Истанбул всеки знае, че има огромни рискове, но продължават да се правят постройки с лошо качество“, казва пред АФП геофизикът Синан Йозерен от техническия университет в Истанбул.

Според изследване, изпратено миналата седмица до турския парламент, до 150 000 души има риск да загинат, до 200 000 – да бъдат ранени, а 300 000 сгради – да бъдат унищожени при силно земетресение, за което има опасения в района на Истанбул. Повече от половината от проектите за строежи, одобрени от инспекционните комисии, не са земетръсоустойчиви, според изследването, направено от турската камара на строителните инженери и публикувано миналата седмица от в.“Хюриет“. Според този сценарий 400 000 души ще останат без подслон, а 86 процента от болниците в града са застрашени от срутване.

Председателят на камарата на строителните инженери в Истанбул Джемал Гьокче уточнява, че сертификати за съобразеност със земетръсните норми могат да се издават от всяко лице, притежаващо диплома за инженер, независимо в каква област е експерт. „Земетръсните норми са познати, те са едни и същи навсякъде, вТурция, както и на други места. Но те не се прилагат заради корупцията на много нива, това на предприемачите, на общините и това важи както в бедните кваратали, така и в богатите“, посочва Йозерен.

В същото време турските и чуждестранни сеизмолози са единодушни за това, че Истанбул живее под заплахата от едно или няколко земетресения в следващите десетилетия. Френските геофизици Луи Жели и Пиер Анри, които осъществяват наблюдения в Мраморно море с надеждата един ден да могат да се предвиждат земетресенията, смятат, че районът ще преживее голям трус с магнитуд 7,2 до 7,4. Според германски изследователи пък земетръсният разлом, който минава на 20 километра южно от Истанбул, би могъл да породи няколко земетресения с магнитуд 7 вместо едно по-силно. Разликата е значителна, защото земетресение с магнитуд 8 освобождава 30 пъти повече енергия от земетресение с магнитуд 7, според изследователската работа на Тобиас Хергерт и неговите колеги от университета в Карлсруе в Германия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.