Ройтерс: Хаотична политика, популизъм и забравени обещания на Бойко Борисов

Бойко Борисов въвежда Симеон Дянков в Министерството на финансите. Снимка: Таня Киркова

Седем месеца след като дойде на власт с обещания за радикална промяна, дясноцентристкото правителство на България спря важни икономически реформи, рискувайки да предизвика продължителна стагнация в най-бедната държава от Европейския съюз. Докато публичните финанси на страната са масово хвалени като едни от най-добрите в Източна Европа и се коментира, че криза в гръцки стил е невероятна, анализатори посочват, че затишието при реформите и популистките тенденции в кабинета ще донесат повече страдание и ще забавят възстановяването.

Правителството на Бойко Борисов се поддаде миналия месец на растящата съпротива от обществото и замрази плановете за здравна реформа, включително закриването на неефективни болници, както и планираното повишаване на пенсионната възраст. То обеща повече пари за пенсионерите над 75 години и субсидии за протестиращите производители на тютюн. Освен някои съкращения в министерствата, данъчната и митническата служби, засега властта в София не успява да задвижи обещаната голяма промяна на раздутия публичен сектор. За да компенсира отсъствието на реформи на разходите и да задържи нисък бюджетния дефицит, кабинетът на Борисов забави плащанията на стотици милиони евро по договори с изпълнители и възстановяването на ДДС на фирмите, което предизвика недоволство.

„Усещането е, че те само гасят пожари. Има големи очаквания за реформи, но политиката им изглежда хаотична и това топи подкрепата за тях. Голяма част от българите гласуваха за ГЕРБ, очаквайки те да излязат с ясни мерки за извеждане на България от кризата“, коментира Станислав Стоянов от социологическата агенция „Алфа рисърч“. Допитване на агенцията от миналия месец показа, че одобрението за правителството е паднало с 13.3% спрямо август 2009г. до ниво от 45.7%. Анализатори обясняват това със слабо планирана и лошо обяснена здравна и пенсионна реформи. Липсата на управленчески и политически опит сред мнозина от министрите също пречи на напредването, допълват анализатори. Финансовият министър Симеон Дянков постигна целта си да завърши 2009 г. с бюджетен дефицит под 1% от БВП – но с цената на задържане на плащанията за лекарите и социалните помощи за декември. Дори преводите за ноември към администрацията на президента Георги Първанов бяха забавени.

Задълбочаващата се рецесия и липсата на стратегия за излизане от нея вероятно ще продължи да топи подкрепата за кабинета, макар че не се очаква да го събори. „В един момент премиерът може да бъде принуден да обнови правителството в отговор на растящ натиск“, смята Кирил Аврамов от Political Capital в София. Но повечето българи не виждат алтернатива на ГЕРБ, след като предишното правителство на социалистите беше отстранено на изборите сред обвинения в некомпетентност и бездействие срещу корупцията и престъпността. Кабинетът, избран през юли с обещания за край на ширещата се корупция и престъпност, все още се радва на силна подкрепа, благодарение на полицейски акции срещу банди от организираната престъпност и преследването на бивши министри, заподозрени в корупция. Растящата безработица (9.9% за януари) увеличава натиска над кабинета да разхлаби фискалния колан, но безцеремонно говорещият Борисов предупреди тази седмица, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да позволи по-щедър бюджет и гръцки сценарий.

Социологически анкети показват, че в една пета от домакинствата някой е изгубил работата си или е намалена или забавена заплатата му. Икономисти твърдят, че България ще се възстанови по-бавно от другите държави в Източна Европа и прогнозират минимален ръст за тази година след свиване на икономиката от 5% през миналата. Проблемите на съседна Гърция и неравномерното възстановяване в Западна Европа – най-важният експортен пазар за България – също допринасят за продължителна стагнация. Миналата седмица Борисов призна, че бюджетният дефицит може да достигне 1.8% от БВП тази година, което е доста над прогнозираните в бюджета 0.7%.

Засега не дават резултат мерките за увеличаване на приходите чрез преследване избягването на данъци, а икономисти изчисляват, че събираемостта на данъците е намаляла с около 30% през януари. Някои анализатори предупреждават, че забавянето на реформите може да увеличи дефицита и да притисне валутния борд. „Важно е да не се допусне увеличаване на дефицита, иначе може да започнем да страдаме като гърците“, казва Георги Ангелов от „Отворено общество“ пред Нова телевизия. Известно облекчение може да донесе свеж капитал от 11-те милиарда евро, обещани на София от ЕС до 2013., но това е под условие, че България направи повече в борбата с измамите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.