От чужда медия чухме истината за правителството, тукашните го хвалят

Агенция Ройтерс пусна вчера кратък преглед на политиката на българското правителство, който коренно се различава от това, което говорят българските вестници и телевизии.
Ройтерс казва накратко за кабинета Борисов следното (което са прочели и пуснали малко или повече медиите по цял свят):

– Рискува да предизвика продължителна стагнация в най-бедната страна в ЕС

– Има затишие в реформите и популистки тенденции

– Липса на стратегия в условия на задълбочаваща се рецесия

– Слабо планирана и лошо обяснена здравна и пенсионна реформа

– Доверието към правителството пада

– Липса на политически и управленски опит

– Запазването на нисък бюджетен дефицит за 2009 г. е с цената на спрени плащания за лекарите и социалните помощи за декември

– Не дават резултати мерките за увеличаване на приходите, събираемостта на данъците е намаляла с 30% през януари

Някой да е чул от българска медия подобни оценки (виж целия текст на Ройтерс тук)? Има изключение – когато от немай къде някой вестник или телевизия даде думата на човек от опозицията – някое изказване на Станишев, на Яне Янев (от ДПС са се снишили и май нещо са се спогодили Борисов да не ги закача). И, разбира се, после дават възможност на някой от управляващите да ги опровергае.
Както сме писали в e-vestnik, живеем в условията на невиждана медийна пропаганда за кабинета Борисов. Най-безогледна е тя от вестниците на опозиционния депутат Делян Пеевски (виж тук).

Не знам какъв журналист трябва да си, щом забелязваш лоши тенденции в страната и премълчаваш. Както се видя, обаче, ги забеляза Ройтерс. Сега ще се опитат да омаловажат пуснатото от агенцията, че е подготвено от българското бюро и т. н. Но в Ройтерс не излиза нищо случайно.

Тази ситуация ще се развие и ще свърши зле, а премълчаването може да струва много на страната. Медиите са първите, които трябва да покажат проблем, вместо да го прикриват и замазват.

За разлика от предишното правителство, което беше сложна коалиция и трудно взимаше решения, сегашното има изключителната свобода да решава бързо и еднолично (дори само от премиера) какъвто и да е проблем. И при този медиен комфорт и свобода на действие да се издъниш…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.