Унгарската левица пред съкрушително поражение

Унгарски военни протестират срещу рестриктивните икономически мерки на правителството. Снимка: милитърифотос

Социалистите в Унгария са изправени пред съкрушително поражение на изборите през април, когато повечето гласове може да бъдат спечелени от две десни политически партии. Доверието в социалистите, които управляват Унгария от осем години, се сгромолясва заради грешните икономически политики и корупционните скандали. Според анализатори може да ги сполети съдбата на полската левица, която едва не се разпадна през 2005 г., и те може да спечелят дори по-малко гласове от крайнодясната партия „Йобик“.

Очаква се основната десноцентристка партия „Фидес“ да постигне категорична победа на изборите на 11 и 25 април благодарение на обещанията за намаляване на данъците, създаване на работни места и по-бързо възстановяване от най-тежката рецесия в страната от почти две десетилетия. Според проучване на мнението на решили за кого ще гласуват избиратели социалистите се ползват с 18-22 процента подкрепа, докато подкрепата за „Йобик“ е 11-15 процента. Анализатори заявиха, че ако „Йобик“ продължи да печели популярност, социалистите може да се озоват зад тях като третата сила в следващия унгарски парламент.

„Макар че това все още не е най-вероятният вариант, „Варшавският експрес“ би могъл да пристигне тук след месец“, писа на 7 март в своя блог политическият анализатор от „Вижън кънсалтинг“ Габор Торок. „Мисля така по две причини: отчасти заради засилването на „Йобик“ и отчасти… защото все повече изглежда, че социалистите затъват в блато от случаи на корупция“, заяви той. През последните седмици социалистите попаднаха в поредица от корупционни скандали, засягащи държавната компания за градски транспорт в Будапеща и отдел на финансовото министерство. Най-скорошният случай беше започнатото от полицията разследване на продажбата на сградата, където се помещава седалището на националната поща.

Лявото правителство в Полша загуби властта през 2005 г. след корупционни скандали, които разкриха съмнителни връзки между политици и бизнесмени, датиращи от края на комунизма през 1989 г. Терминът „Варшавки експрес“ очевидно беше измислен, когато бившите комунистически партии за първи път се върнаха на власт в Полша през 1993 г. и в Унгария година по-късно. През 2005 г. могъщият някога полски Съюз на демократичната левица, партия наследник на комунистите, спечели едва 11 процента от гласовете. Оттогава две формално десноцентристки партии – оглавяваната от Ярослав Качински „Право и справдливост“, която се изкачи на власт през 2005 г., и оглавяваната от Доналд Туск „Гражданска платформа“, която е на власт от 2007 г.,- доминират в полската политика.

Унгария сега може би е изправена пред подобна промяна. „Фидес“ и „Йобик“ обещават, че ще оправят бъркотията, създадена според тях от социалистите през последните години, като „Йобик“ бързо трупа тежест благодарение на радикалния дневен ред за борба с корупцията и с това, което тя нарича „политическа престъпност“. „Фидес“ изключва коалиция с „Йобик“, но анализатори заявиха, че „Йобик“ би могла да се превърне в най-гласовитата опозиция на „Фидес“ в парламента.

Голямо изборно поражение би могло да разцепи Унгарската социалистическа партия. „Унгарската политическа система би могла да изпадне в трайно състояние на липса на симетрия, при което десните партии да обхванат повечето избиратели, а левите да не могат да се възстановят“, каза анализаторът от изследователския център „Политикъл кепитъл“ Петер Креко. „Ако социалистите претърпят съкрушително поражение (т.е. съберат по-малко от 20 процента от гласовете, наредят се на трето място (зад „Йобик“) или не успеят да попречат на „Фидес“ да спечели две-трети от гласовете), това лесно би могло да доведе до вътрешни конфликти, които да разкъсат партията“, добави той.

Унгарските социалисти отблъснаха избирателите с лошото ръководство на икономиката през своя мандат от 2002 до 2006 г., предизвикало значително увеличаване на бюджетния дефицит и довело до голямо покачване на данъците и бюджетни съкращения. През 2006 г. партията отново спечели изборите, но в реч, изтекла в медиите по-късно същата година, тогавашният министър-председател Ференц Дюрчани призна, че е излъгал за икономиката, за да спечели. Това разгневи хората и доведе до размирици в Будапеща.

Последният удар беше нанесен от икономическата криза, която стана причина за оставката на Дюрчани и доведе до съставянето на правителство на малцинството, оглавено от безпартийния икономист Гордон Байнаи през април 2009 г. Строгите фискални политики на Байнаи успяват да възвърнат доверието на инвеститорите в Унгария, след като едва не се стигна до финансов колапс през октомври 2008 г., когато страната се обърна за помощ към Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз. Но това едва ли ще предотврати поражението на социалистите.

„Социалистическият „пробив“ не успя да се материализира за пореден път през февруари: въпреки активната кампания на социалистите дори частица от изгубените през 2006 г. милион и половина избиратели не се върна в социалистическия лагер“, заяви в коментар в понеделник изследователският център „Будапест Аналисиз“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.