На Албания ли е президент Първанов?

Откак България е член на ЕС, политиците у нас се занимават само с 2 неща - домашна ракия и два стари ядрени блока

georgi-parvnov.jpgВ президентския опит за спасяването на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” има един аргумент, който ще направи България за смях. Той е, че затварянето на блоковете създава нестабилност на Балканите. На Албания, Косово, Македония, Гърция, не им достига ток. Блоковете трябва да се пуснат, че лошо. Това президентът Първанов се опита да внуши пред Европейския парламент.

От камбанарията на “Дондуков” 2 такива доводи сигурно изглеждат ефектни – сега ще уплашим Европа с нестабилност на Балканите. Кой обаче ще ги вземе насериозно в Брюксел? Ако слушаш нашите енергетици и политици, Гърция едва ли не се моли за тока от България. Само че именно Гърция до последния момент лобира в Брюксел да закрият двата блока в “Козлодуй”. За гърците сигурността и безопасността е по-важна от липсата на ток. За българите пък е по-важно да изнасят ток. Може би това е комплексът на малката нация, която вижда достойнство и мощ в притежаването на ядрена централа (икономическите ползи от износа са незначителни – виж за справка печалбата на НЕК за последните 2 години, в които износът на ток е бил рекорден).

Освен Първанов, министърът на икономиката и енергетиката Овчаров в писмо до Брюксел също размаха плашилото за липса на ток в Албания, Македония и т. н. Излиза, че албанското или македонското правителство не са мислили за своя енергийна стратегия, не са изграждали енергийни мощности, а са разчитали на българските президент и министър. На Албания ли е президент Първанов? Или Овчаров е министър на икономиката на Македония?

Отдавна е известно, че тези блокове трябва да се закрият, съответните държави в региона, които са разчитали на ток от тях, е трябвало да помислят с какво ще ги заместят, каза говорителят на еврокомисаря по енеретиката след българския “екшън” за двата блока в “Козлодуй”.

Изобщо, какво им пречи на всички тези балкански държави – Турция, Гърция, Македония – да поканят като България руснаци да им построят по една ядрена централа? Дали са глупави, че се лишават от това благо? Очевидно, че при тях надделяват не стремежът да се пъчат с ядрена мощ и износ на ток, а икономическите интереси. Строителството на ядрена централа – инвестиция, която ще се възвръща 30 г. напред – е несигурно начинание. Още повече щом на Балканите има балами като българите, които изнасят ток средно по 3,1 цента на киловатчас (по-евтино, отколкото го продават на вътрешния пазар).

На кръглата маса за АЕЦ, организирана в началото на месеца от столичния кмет Бойко Борисов, президентът Първанов каза още нещо забележително – “Българските политици направиха грешката да обвържат членството ни в Европейския съюз със затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“. Като че ли Първанов не е български политик и през последните 5 години няма нищо общо с управлението. Свързани ли са въобще политическите боричкания у нас с реалните причини за закриването на двата блока? Съдбата им е решена още през 1992 г., когато на основата на доклад на МААЕ за категоризиране на атомните централи, Европа реши да закрие всички ядрени блокове първо поколение на континента. На 31 декември 2006 г. освен двата блока в Козлодуй бяха спрени 4 блока във Великобритания и един в Литва. До 2010 няма да остане нито един ядрен блок първо поколение. Изключение не е правено никому, с никакви аргументи. Какви тук екшън планове и борби за пускането на двата блока? Малцина се замислят и за това, че така или иначе блокове 3 и 4 в “Козлодуй” имат лиценз до 2011 и 2013 г., когато изтича проектният им живот. Дори сега да заработят отново, само след няколко години България ще трябва да ги закрива със собствени средства, без компенсациите от ЕС (550 млн. евро).

За да пусне двата блока отново президентът Първанов търси някакви юридически основания в договора за присъединяване, свързани с икономически затруднения. Но в България няма криза за ток. Двата спрени блока произвеждат толкова ток, колкото България е изнесла миналата година. Дори по-малко. Със сигурност от ЕС ще припомнят това на президента Първанов.

Резултатът от тези усилия, ако се стигне до някакво обсъждане в Брюксел, ще бъде оглушително вето за България от поне 7-8 държави членки, които са се отказали от ядрената енергетика въобще или за които сигурността е на първо място пред целесъобразността. Така позицията на България в Брюксел ще се влоши по много други въпроси, за които може да се стигне до гласуване – селско стопанство, разпределение на пари, фондове…

Изобщо, откак България е приета в ЕС, българските политици се занимават само с две неща – домашната ракия и старите съветски блокове в “Козлодуй”. А има планина от работа за усвояването на пари от еврофондове и за развитието на проекти във всяка една област.

Изглежда това е равнището на политическото мислене у нас.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.