Владимир Путин подготвя Евразийска империя

Тони Халпин

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Съветският съюз постепенно се съгражда отново, докато Владимир Путин подготвя завръщането си в Кремъл. Човекът, който обяви срива на комунистическата държава за „най-голямата геополитическа катастрофа на века“, изглежда решен да създаде нова империя. Последното свидетелство за това е предложението на първия вицепремиер в правителството на Путин Игор Шувалов Русия да премахне рублата и да създаде обща валута с Казахстан и Беларус.

Трите държави вече сключиха митнически съюз и планират да създадат общ икономически пазар до 2012 година. Шувалов заяви, че не отхвърля възможността за обща валута като „логична следваща стъпка“ и добави, че тя ще бъде въведена по модела на еврото. За последно тези държави имаха обща валута по съветско време. Путин побърза да отправи покана за присъединяване към митническия съюз на новия проруски настроен президент на Украйна Виктор Янукович на срещата с него в Москва в петък.

Ако Украйна подпише, ще се създаде общо икономическо пространство, обхващащо „голямата четворка“ сред бившите съветски републики с общо население 213 милиона души, простиращо се от Европейския съюз до Китай. Неговият политически, военен и икономически център ще бъде в Москва, където се очаква Путин да си върне президентския пост през 2012 г. и да го задържи още до 12 години.

Една обща валута би му дала достатъчно икономическо влияние, за да конкурира долара и еврото, като създаде регионална резервна валута. Финансовият министър Алексей Кудрин заяви миналия месец, че Русия, като най-голям износител на енергийни ресурси в света, може скоро да започне да продава петрол срещу рубли.  Един възстановен съюз също така би дал на Русия възможност „да заякне“ в борбата си за оцеляване между двата гиганта – ЕС и Китай. Нейната промишленост изглежда остаряла в сравнение с европейската, а продукцията е по-скъпа от китайската, заради по-скъпата работна ръка, така че наближава времето, в което тя ще бъде ключов източник на енергия и суровини и за двете икономики. Путин няма интерес да се конкурира за цени на тези пазари с Казахстан и Украйна.

За други бивши съветски републики би било трудно да устоят на мощната притегателна сила на единната валута и общата икономическа зона. Икономиката на Армения вече почти изцяло е притежание на руски компании, съседен Азербайджан рискува да се сблъска с руска намеса в замразения конфликт за арменския анклав Нагорни Карабах, а изпадналият в тежко положение Киргизстан вече получи спасителен пакет от 2,15 милиарда долара от Русия.

Но нима еврото не е доказателство, че независими държави могат да съществуват заедно в рамките на единно валутно пространство? Не са ли пресилени страховете от възраждане на Съветския съюз? Може би, въпреки че историята на руското вмешателство в бившите съветски сателити няма аналог в Европейския съюз. Путин си научи урока след Оранжевата революция в Украйна и се въздържа от открита подкрепа за Янукович преди изборите през февруари. Скоро той ще има възможност да си подсигури верни режими в Беларус и Казахстан.

Третият мандат на Александър Лукашенко като президент на Беларус изтича догодина и той ще трябва да демонстрира пълна лоялност, ако Путин се окаже единственият от големите световни лидери, който ще го подкрепи за четвърти мандат. Тази година Нурсултан Назарбаев ще навърши 70 години и все още няма ясен наследник в Казахстан. Когато изтече доживотният му президентски мандат, Путин почти със сигурност ще бъде в Кремъл и в добра позиция, за да повлияе избора на негов наследник.

Готовността да се съобразяват с Русия като членки на един нов Евразийски съюз, със своя собствена валута, контролирана от Москва, може да се окаже цената, която двете държави трябва да платят за своята номинална независимост.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.