Путин в Индия с дипломация в съветски стил

Индийският премиер Манмохан Сингх посреща Владимир Путин в Ню Делхи. Снимка: ПТИ

Русия се опитва да разпали отново старата любов. Разполагащият с изключителна власт министър-председател Владимир Путин е на посещение в Индия – страна, която десетилетия наред беше близък съюзник на СССР. В кошницата си с подаръци той носи предложенията Русия да ускори програмата си за строеж на атомна централа в Индия и да бъде партньор на огромната демокрация в производството на ново военно оборудване.

През студената война Индия беше от необвързана, но много често всъщност бе просъветска. За Индия СССР бе удобен източник на оръжие и технологии, а също така силен приятел. Именно съюзът със Съветския съюз позволи на Индия да нахлуе през 1971 г. в Източен Пакистан без страх от репресивни мерки от страна на Китай.

За СССР Индия бе полезна противотежест – както на Китай, така и на подкрепяния от САЩ Пакистан. Но Съветският съюз се разпадна, а Русия допусна отношенията да охладнеят. И Индия започна да се отдалечава от някогашния си близък приятел. Русия и Индия все още имат силни военни връзки: индийското военно оборудване продължава да носи имената на Илюшин, Туполев и Сухой. Двете държави провеждат съвместни военни учения. Но през последното десетилетие САЩ се отърсиха от дрямката и видяха, че добрите от отношения с Индия може да са им от полза.

За САЩ тази огромна, тромава демокрация е регионална противотежест на Китай, но и голям потенциален пазар. Затова, започвайки с посещение на Бил Клинтън през 2000 г., което беше първата президентска визита след тази на Джими Картър през 1978 г., САЩ все повече активизират връзките си с Индия. Индия спечели много от тази ос. Тя договори ядрена сделка със САЩ и така на практика успя да се отърве от статута си на ядрен парий, който получи след ядрените си опити от 1998 г. Освен това самият факт, че е в двустранен съюз с единствената световна свръхсила ласкае самолюбието на Индия.

Така че Русия, която сега се чувства изоставена, бърза отново да навакса пропуснатото, въпреки че ситуацията не е благоприятна за нея. Заради глобализацията Русия вече не е толкова важна за Индия. Освен това в културно отношение влиянието на Запада в Индия е силно. Индийците заминават да учат на Запад. Малцина поглеждат на север.

Но Русия ще се надява да изгради особен военен, технологичен и икономически съюз. Москва си дава сметка, че и двете страни обичат да представят регионалните си войни в Кашмир и Чечения като част от глобалната война срещу тероризма. По-силните връзки с Русия са по своему привлекателни за Индия, която обича да има винаги възможност за избор и която ще се пази да не стане прекалено зависима от САЩ. Путин обаче, подобно на Барак Обама, трябва да внимава изграждането на съюзи на подконтинента да не засили надпреварата във въоръжаването в Южна Азия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.