Михаил Горбачов: Пречи ни страхът от демокрацията

Михаил Горбачов говори пред Римския клуб през октомври 2009 г. Снимка: Фонд „Горбачов“

Русия губи темпото в демократичните промени, предупреждава бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов в московския официоз „Росийская газета“. „Недоволството от днешната ситуация в последно време нараства“, пише той в статия, озаглавена „Перестройката 25 години по-късно“. „Дълбоко съм убеден, че страната ще може уверено да тръгне напред само по пътя на демокрацията. А тук през последните години сме изпуснали много неща. Изгуби се темпото в демократичните процеси, много области бележат отстъпление“, твърди бившият съветски лидер.

Всички основни решения в Русия се вземат от изпълнителната власт и само се оформят от парламента, а независимостта на съдилищата е под голям въпрос. Нямаме партийна система, която да осигурява победата на реалното мнозинство и същевременно да отчита мнението на малцинството, позволявайки на опозицията да действа. Засилва се впечатлението, че властта се страхува от гражданското общество, че иска всичко да контролира, изтъква Горбачов.

Според него никой в Русия днес не желае връщане назад, включително и държавното ръководство. Постиженията на перестройката са безспорни, но стабилизацията на обстановката не може да бъде окончателна цел; основната цел е развитие, модернизация на страната, която да заеме водещи позиции в глобалния взаимозависим свят, подчертава той.

Горбачов изразява съгласие с целта, посочена от руския президент Дмитрий Медведев – модернизация на страната.
„Модернизацията обаче няма да успее, ако хората останат настрана, ако пак излезе тъй, че са пешки. А за да се почувстват граждани и наистина да станат такива, рецептата е само една: демокрация, правова държава, открит, честен диалог между властта и народа“, пише той.

„Пречи ни страхът. И сред обществото, и във властта има опасения, че един нов етап от демократизацията ще предизвика нестабилност, дори хаос. Трябва тези опасения да бъдат преодолени, защото в политиката страхът е лош съветник. Днес виждаме в нашето общество повече свободни, самостоятелни хора, способни да поемат отговорността и да подкрепят демократичните процеси. Много неща обаче зависят сега от това как ще действа властта в тази ситуация“, заявява Михаил Горбачов.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.