Как Нетаняху превърна визитата на Байдън във фиаско

Алуф Бен

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристига в Ерусалим. Снимка: от тв екрана

Израелският премиер Бенямин Нетаняху има лош навик: когато нещата изглежда се движат в правилната за него посока, той стъпва на някаква глупава политическа „мина“ и предизвиква съмнения в способността си да управлява и в авторитета си. Серия гафове опропастиха първия му мандат през 90-те години, а когато се завръщаше във властта, Нетаняху обещаваше, че се е променил. В продължение на година той успя да не създава проблеми, избягваше да прави изявления, които не са писани предварително, не даваше интервюта и се интересуваше от нуждите и интересите на други политици.

Тази седмица обаче той отново го направи, като провали визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън с официалното оповестяване на план за построяване на 1600 нови жилища в Рамат Шломо, еврейски квартал в Източен Ерусалим, въпреки добре известната американския позиция срещу разширяването на израелските селища. Нетаняху очевидно не знаеше предварително за решението на вътрешното министерство, взето от чиновници на средно ниво, отговарящи за благоустройството. Това бе обаче съобразено с политиката на неговото правителство и той трябваше и можеше да предприеме действия, за да избегне подобни неприятни изненади. Това, че не успя да го направи, му създаде образ на безнадеждно „нескопосан“, напомни за „стария Биби“ от предишния мандат.

Визитата на Байдън целеше да постави ново начало в хладните отношения между администрацията на Обама и Израел. Мислейки за политическите проблеми у дома с оглед на частичните избори и разтревожен от евентуална израелска атака срещу ядрените съоръжения на Иран, Белият дом изпрати вицепрезидента – известен като най-добрия приятел на Нетаняху във Вашингтон – за да представи намеренията на Барак Обама пред израелското ръководство и общественост. Визитата на Байдън съвпадна с обявяването на непреки израелско-палестински мирни преговори, за да отбележи дипломатически успех за затруднената администрация.

Изявлението на израелското вътрешно министерство постави Байдън във възможно най-лошото положение: вместо да посети Близкия изток като честен мирен посредник, в Израел той изглеждаше като наивник. И не само той: палестинският лидер Махмуд Абас, се съгласи да поднови разговорите с Нетаняху въпреки отказа на Израел да забави строителството в Източен Ерусалим. Новият проект криеше заплаха Абас да изглежда като сътрудник на Израел.

Предишни премиери строяха повече от Нетаняху в Източен Ерусалим, но внимаваха да съчетаят това с положителни стъпки в мирния процес, за да избегнат американския гняв. При липсата на мирни преговори, дясната коалиция на Нетаняху не може да се радва на американското „затваряне на очи“ както предшествениците й. През изминалата година от време на време имаше дипломатически сблъсъци заради израелските планове евреи да се настанят в арабски квартали, да се построят нови жилища за евреите и да се разрушат палестински къщи в Източен Ерусалим.

Всеки път Нетаняху твърдеше, че не е участвал във вземането на решенията, но ги подкрепяше. Коалиционният му партньор Ели Ишай, вътрешен министър и лидер на дясната партия Шас, превърна в своя свещена кауза настаняването на повече евреи в Източен Ерусалим, за да попречи на бъдещо разделяне на града и за да осигури евтини жилища на ултраортодоксалните си последователи.

Американците тихомълком се съгласиха през ноември на изключването на Източен Ерусалим – най-оспорваното място в конфликта за Светите земи – от решението за замразяване на строителството, обявено от Нетаняху. Очакваха обаче, че няма да бъдат публично унижавани. Когато Израел не успя да спази сделката и изненада високопоставения си американски гост, администрацията избухна. Байдън се обади на Обама, който му каза да осъди израелското решение възможно най-категорично – безпрецедентна стъпка във визита на високо ниво.

Нетаняху се извини за неподходящия момент, в който бе направено съобщението, и каза на Байдън, че въпросният проект щял да започне едва „след няколко години“. Вицепрезидентът прие извинението и изнесе силно произраелска реч в Университета в Тел Авив, като похвали своя „личен близък приятел“ Нетаняху. Палестинците не бяха толкова доволни и оттеглиха съгласието си за подновяване на преговорите.

Непрекъснатото лавиране на Нетаняху между дясната му идеология и десните му политически партньори и копнежа му за американска подкрепа превърна визитата на вицепрезидента в дипломатическо фиаско. В крайна сметка Нетаняху не може да угоди и на двете страни, без да си плати. Като изключим изявленията на Байдън, целящи да опазят имиджа му, „Биби“ остава без нито един приятел във високите ешелони на властта в Америка, а се нуждае от цялата подкрепа, която може да получи срещу заплахите на Иран и движението на палестинците за независимост. Америка няма да изостави Израел, но търпението й към лидера му се изчерпва.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.