Грузинско „Ку-Ку“ за руска агресия паникьоса страната

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Новая газета

Грузия беше обхваната от паника, след като частната проправителствена телевизия „Имеди“ (Imedi TV) излъчи фалшив репортаж, в който съобщи, че руски танкове са влезли в столицата Тбилиси, а президентът Михаил Саакашвили е бил убит. „Имеди“ представи репортажа като „имитация на възможни събития“, но много зрители пропуснаха предупреждението. Мобилните телефонни мрежи блокираха от многото обаждания, а жителите на Тбилиси излязоха по улиците. Грузинското вътрешно министерство отбеляза, че предаването, по време на което нямало надпис, който да предупреждава, че е измислица, е предизвикало изключителна паника.

Репортажът припомни на грузинците събитията от август 2008 г., когато руската армия нахлу в Грузия в отговор на грузинското нападение срещу Цхинвали, столицата на отцепилата се република Южна Осетия и достигна до 45 километра от Тбилиси. „Имеди“ излъчи монтирани архивни кадри с напредващи руски танкове от петдневната война през 2008 г. Руската информационна агенция Интерфакс съобщи за непотвърдена информация за нахлуване на руски танкове в Грузия и за смъртта на Саакашвили, а радио „Ехото на Москва“ прекъсна програмата си, за да съобщи фалшивата новина. Водещ от „Имеди“ се извини за евентуалната паника, която може да е предизвикал репортажът с обяснението: „Просто искахме да покажем как би могъл да изглежда най-черният ден в историята на Грузия“.

Репортажът е зле замаскиран удар срещу противниците на Саакашвили, които неотдавна се срещнаха с руския премиер Владимир Путин в Москва и призоваха за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, отбелязва Ройтерс. Според собственика на медийния холдинг, който държи „Имеди“, Георгий Арвеладзе, целта на експеримента била да се покаже „истинската заплаха“ за развитие на събитията.

Десетки гневни грузинци се стекоха пред централата на „Имеди“, където опозиционната лидерка Нино Бурджанадзе и други политици от опозицията определиха репортажа като отвратителен, безотговорен и заплаха срещу народа. Бурджанадзе заяви, че сюжетът не само е насочен срещу лидерите на опозицията, но представлява психологически терор срещу населението, тъй като много грузинци, особено жени и деца, се изплашили силно от фалшивата новина. Политици и други общественици поискаха генералният директор на „Имеди“ да бъде отстранен от длъжност, а на автора на предаването да бъде забранено да се занимава с журналистика.

Президентът Михаил Саакашвили смята за полезен излъчения инсцениран репортаж. „Независимо какви сценарии са написали те (Русия), а вчерашният сценарий за жалост бе твърде реалистичен, и в това отношение смятам, че въпреки нервната реакция вчерашният репортаж може би ще стане пречка за тях (за Русия) в осъществяването на плановете им“, заяви Саакашвили на среща с жители на Болниския район, недалеч от Тбилиси.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.