Последният пирон в ковчега на Оранжевата революция

Люк Хардинг

Оранжевата революция в Украйна. Снимка: агитклуб

Новият президент на Украйна Виктор Янукович приключи завземането на властта, като формира ново правителство и назначи близкия си съюзник Микола Азаров – мрачен политик, оприличаван на Гордън Браун – за министър-председател.  Украинският парламент заби последния пирон в ковчега на Оранжевата революция, като гласува за нова коалиция, оглавена от Партията на регионите на президента Янукович. Гласуването последва разпадането преди две седмици на коалиционното правителство на Юлия Тимошенко – оранжевата премиерка на Украйна.

Гласуването за нов кабинет в прецизно балансираната Рада (украинския парламент) се състоя след промяна в закона за формирането на коалиции по инициатива на Янукович. Тя позволява на депутатите да подкрепят предложения за коалиции индивидуално, без да са длъжни да гласуват ан блок по парламентарни групи. Решението на Янукович сложи край на ожесточената вражда между президент и премиер, която беляза хаотичния политически живот в Украйна през последните пет години, след като Тимошенко се скара с Виктор Юшченко, бившия оранжев президент. За разлика от тях Янукович и Азаров са близки съюзници.

Технократ и любител на цифрите, Азаров е бивш шеф на данъчния инспекторат, както и финансов министър от 2002 до 2004 година. През януари 2005 г. той за кратко стана премиер. Единственото му значимо действие като такъв беше да отпусне щедър пенсионен пакет и 50 процента намаление на сметката за ток на Леонид Кучма – тогавашния президент в оставка.  „Той е като Гордън Браун“, отбеляза украински представител. „Изключително скучен и антипопулистки настроен. Не е харизматичен като Тони Блеър или Юлия Тимошенко. Но в момента имаме нужда точно от това. Най-лошото е да имаме премиер, който възприема проблемите като част от политически кампании.“

Определяйки състоянието на украинските финанси като бедствено, Азаров заяви, че Украйна ще изпълни всичките си задължения към Международния валутен фонд и ще прокара „реалистичен“ бюджет за 2010 година. „Страната е разграбена, хазната е празна, а държавният дълг е нараснал тройно“, заяви Азаров и обеща да поднови разговорите с МВФ за замразения спасителен пакет от 16,4 милиарда долара.  Азаров е роден в Русия и е смятан за най-големия русофил в новия кабинет. Янукович обяви и други ключови назначения в кабинета и постави Константин Кришченко, изисканият, владеещ английски посланик в Москва, за външен министър. Бившият председател на Централната банка Сергей Тигипко, който се класира на трето място в първия тур на президентските избори с реформаторска платформа, е един от шестимата вицепремиери.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.