В десетката: Не „Защо сме такива?“, а „Как да направим така, че да не бъдем такива?“

Снимка: личен архив

Най-накрая разбрах каква е поуката от всички публикации в България по злободневните теми в последните месеци:

Мъчи ни сериозен комплекс за малоценност!

Всичките теории за това как САЩ и Русия се опитват да привлекат на своя страна политиците в България са резултат от дълбоко вкорененото чувство, че сме малка, незначителна нация, която не е могла да постигне нито един от националните си идеали през последните хиляда години.

Даже повече от хиляда години.

От времето на хан Аспарух насам историята ни учи, че сме се опитвали да завладеем Константинопол – все неуспешно. Вдигали сме въстания срещу турците – все неуспешни. След Освобождението от турското робство имаме един-единствен успех: Съединението на Княжеството с Източна Румелия. Всички останали идеали са свързани с войни, разширяване на територията на царството и т.н. и всички те са неуспешни.

Другият проблем, който ни мъчи е, че не сме уникални. Неизвестно защо масово се твърди, че ние трябва да сме не просто уникални, а по-добри – от съседите, от другите европейци и т.н. (Което, разбира се, особено ако погледнем историята на съседна Сърбия, е нелепо: те започнаха разширяването си преди Освобождението на България, направиха федерация, след което се свиха дори по-малки, отколкото когато започваха експанзията си).

Тези и други подобни въпроси създават шедьоври на конспиративната мисъл, някои от които съм изброил в произволен ред:
1. Русия има големи стратегически интереси в България и иска чрез нея да навлезе в Европейския съюз.
2. За Русия България е “троянски кон в хубавия смисъл на думата”.
3. Първанов е всъщност “Гоце” – разконспириран агент на: Путин | руското военно разузнаване | ФСБ (излишното, ако има такова, се зачерква).
4. Станишев е съветски гражданин, който не говори добре български и е агент на руснаците.
5. За САЩ България е от ключово значение, без България американците нищо не могат да постигнат в Европа, Близкия Изток и Средна Азия.
6. АЕЦ “Белене” не ни трябва. Може и 6а. АЕЦ “Белене” ни трябва.
7. Китайците са построили Великата китайска стена, за да се предпазят от нашествията на българите.
8. Джон Атанасоф е българин.
9. През 1994 г. съществува заговор на ФИФА, за да не се допусне България да стане световен шампион по футбол.

Можем да продължим списъка, но важна е общата му част: България е страна, която е с огромно значение за Вселената, света, Европа и Балканите.
Като производни от горния списък са и въпросите, свързани с това, че ако някой българин участва в състава на чуждестранен спортен отбор, то нашите медии отразяват представянето на съответния отбор като “Българите бият” или “Прецакват нашите”, независимо от това, че самите спортисти са наясно, че националността им няма нищо общо с таланта.

Току-що направих група във “Фейсбук”, Митове и легенди за българите и България, където можем да продължим тази тема.

Но не мислете, че съм песимист по отношение на България и българите – напротив! Мисля си, че има надежда и е нужно да направим следното, за да преодолеем комплексите си:

– Да престанем да се взираме в историята и да живеем със спомените за “Велика България”. Вместо това да се опитаме да направим нашето настояще и бъдеще по-добри;
– Да правим това, което всеки ден правят хиляди българи по света: да работим по-добре от хората около нас;
– Да творим, измисляме, откриваме или поне да следваме измислените, създадени и открити нови и по-хубави неща.
– Да престанем да си мислим, че земята се върти около слънцето, а слънцето – около България;
– Да престанем да гледаме в канчето на съседа и да се дразним, че той постига повече от нас;
– Да искаме на нас да ни е добре, а не на съседа – зле;
– Да се усмихваме повече;
– Да не се стремим само вкъщи и в офиса да е подредено и почистено, а и по пътя между дома и работата.

Сигурно има и други неща, но тези ми се струват най-лесните за изпълнение. В групата във “Фейсбук”, “Митове и легенди за българите и България” се надявам да продължим разговора.

За мен фундаменталният въпрос не е “Защо сме такива?”, а “Как да направим така, че да не бъдем такива?” Не мисля, че знам отговорите на този въпрос, нито пък, че има само един [верен] отговор, а и не знам дали има оптимистичен отговор, уви.

Виж още текстове в блога на Вени Марковски

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.