Кардинали и педофили – ирландският случай

Лидерът на Католическата църква на Ирландия кардинал Шон Брейди призна, че е присъствал на среща преди повече от 30 години, на която деца, сексуално малтретирани от известен педофил свещеник, били принудени да се закълнат, че няма да споделят за случилото се с никого, пишат британските вестници „Таймс“, „Гардиън“, „Индипендънт“ и „Дейли Телеграф“.

Брейди потвърди, че през 1975 г. е присъствал на закрит каноничен трибунал, на който две деца, жертви на отец Брендан Смит, били принудени да подпишат клетвени декларации, че няма да обсъждат случилото се с тях с никого, освен с одобрен за целта свещеник. Смит, за когото се смята, че е насилил стотици деца за период от 40 години, бил в крайна сметка осъден през 90-те години и починал в затвора.

Признанията на кардинала предизвикаха незабавни призиви да се оттегли от поста си. Той е обвиняван, че е постъпил безразсъдно и няма авторитет да бъде лидер в момент, когато Католическата църква е разтърсена от сексуални скандали. „Не е известно колко деца можеха да бъдат спасени, ако Брендан Смит бе изправен пред съда през 70-те години. Всички обаче, които са били част от решението да го защитят, носят тежка отговорност за страданието на жертвите“, каза Меви Луис, лидер на правозащитната група „Фор ин уан“.

Кардинал Брейди е съден от една от жертвите, че не е съобщил на полицията за стореното от Смит. През декември миналата година той каза, че ако се окаже в ситуация, в която бездействието му е станало причина за малтретиране на деца, ще подаде оставка. Вчера обаче той защити ролята си в закритите църковни заседания. Той настоя, че в крайна сметка процесът, в който участвал, е довел до отнемането на разрешителното на Смит за свещеник в окръга. Въпреки това обаче известният педофил продължил да изнасилва деца до 1993 г., когато сам признал за това на съдебен процес. Самопризнанията на Смит, че е малтретирал сексуално вероятно стотици деца както в Ирландия, така и в чужбина, свалиха ирландското правителство през 1994 г.

Миналия месец кардинал Брейди бе привикан във Ватикана заедно с всички 24 епископи на Ирландия, за да отговори за шокиращите разкрития на две разпоредени от правителството разследвания за многобройните случаи на сексуално малтретирани деца в Ирландската църква. В единия доклад се твърди, че бивши правителства са заговорничели с църквата и изпълнителните власти, за да прикрият близо 40 години на сексуални посегателства и побои от страна на свещеници и монахини върху хиляди деца, поверени на грижите на държавата. Другият разкрива много случаи, в които по-високопоставени свещеници са прикривали случилото се с цел да защитят репутацията на църквата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.