АЕЦ Белене – езеро за шарани? Борисов май подготвя почвата за руската оферта

„В случай, че зарежем Белене, може да си направим едно езеро за шарани, където ще заровим още почти 2 млрд. лв.“, каза премиерът Борисов на площадката на бъдещата ядрена централа край Дунава.

Който следи внимателно думите на премиера, трябва да е усетил, че това е подготовка за строителството на централата. Борисов иска да подчертае, че там са заровени много пари и не може така “да ги зарежем” и “да направим езеро за шарани”.

Вероятно той е искрен в усилията да намери европейски инвеститор за проекта, но това едва ли ще стане. Накрая той самият ще каже, че вместо да плащаме неустойки на руснаците за поръчано и платено оборудване за стотици милиони, по-добре да строим АЕЦ “Белене” с техни пари, както те предлагат.

Такова развитие на нещата просто виси във въздуха, въпрос на време е Борисов да го изрече.

АЕЦ “Белене” се оказа голямо набутване. След като години наред енергийната мафия в България спекулираше, че ще има недостиг на ток като затворят последователно четирите блока в “Козлодуй”, идеята да се дострои “Белене” беше логична и приемлива. Сега се оказа, че АЕЦ ”Козлодуй” с два блока произвежда толкова ток, колкото с 4 блока. И никой не ще да обясни защо е така. И делът на АЕЦ в произведения в България ток намалява, за сметка на нови енергийни източници, много от които екологични.

България е и страна с огромен т. нар. студен резерв от енергийни мощности – тоест неработещи. Той достига почти 30%, а по света е няколко пъти по-малък. Но спекулациите с АЕЦ хванаха добра почва в страна, където хората са с ниско самочувствие. За българите атомната енергетика е някаква компенсаторна реакция – “ние сме голяма работа, “цепим атома”, “ние сме енергиен център на Балканите”.

Простите цифри показват, че износът на ток носи нищожни печалби на държавата (справка – годишните отчети на НЕК), просто защото цените, на които се изнася, са ниски, а в това са намесени и посредници. Дори един голям електропровод за 50 млн. долара, построен специално за износ на ток за Турция стои неизползван, защото износът натам спря.

Така АЕЦ “Белене” наистина май по-добре да стане езеро за шарани – по-малка ще е загубата, нищо че е платено за проектиране и оборудване (а не само за един гьол, както твърди премиерът).

Но, изглежда, картинните му сравнения подготвят почвата да се строи с руски пари. АЕЦ “Белене” можеше да бъде по-изгоден вариант, ако беше построена от западни фирми, след като вече в България има една АЕЦ с руска технология. Но, така или иначе, организаторите на търга за централата по времето на министър Овчаров го нагласиха да спечели руската “Атомстройекспорт”.

Сега е късно и безсмислено скъпо да се прави нов търг. И въобще строителството на АЕЦ “Белене” има все по-малко финансов смисъл. Освен ако инвеститори не станат самите руснаци, но тогава ще се окаже, че за България остава ядреният риск и тя се превръща в площадка за чужда централа.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.